StoryEditor
Regijapromjene

HDZ BiH gubi izbore u Rami, SDA loše stoji u važnim sarajevskim općinama

Piše Hina
15. studenog 2020. - 22:02
Damjan Tadić/ilustracija Cropix

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u BiH pokazauju kako HDZ BiH nije uspio u nakani da preuzme načelničku poziciju u općini Rama gdje uvjerljivo vodi dosadašnji načelnik Jozo Ivančević iz HDZ 1990. dok je Stranka demokratske akcije (SDA) na putu da izgubi vlast u Sarajevu.

Iz HDZ 1990. su već iza 20 sati proglasili pobjedu Ivančevića kojemu bi ovo bio četvrti načelnički mandat u općini na koju HDZ BiH već godinama bezuspješno juriša.

Neizvjesna je još samo utrka za sastav općinskog vijeća gdje izbornu listu HDZ BiH vodi državni ministar pravosuđa Josip Grubeša.

"Zahvaljujem svim građanima koji su dali glas za ovu uvjerljivu pobjedu", kazao je Ivančević novinarima proglasivši pobjedu i najavljujući nove investicije u infrastrukturne procese.

Glavni tajnik SDA Halid Genjac kazao je pak novinarima u Sarajevu kako su njihovi kandidati u prednosti u rubnim općinama Sarajevske županije a neizravno je potvrdio kako zapravo zaostaju o općinama koje čine sam grad i u kojima je najveća bošnjačka stranka do sada bila na vlasti.

To se odnosi na općine Centar i Novo Sarajevo a u Starom gradu oporbeni načelnik vodi u utrci za još jedan mandat.

"Neke ćemo općine izgubiti a neke dobiti", bio je suzdržan u prognozama Genjac dodajući kako je kandidat SDA "drugi" u utrci za načelnika općine Centar.

U toj je općini kandidat SDA Nedžad Ajnadžić prije četiri godine pobijedio u utrci za načelnika samo zbog razjedinjenosti oporbe a sada se suočio sa Srđanom Mandićem kao kandidatom kojega je poduprla gotovo cijela oporba uz iznimku Demokratske fronte (DF) Željka Komšića koja je pak istaknula svog kandidata.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je neočekivanu pobjedu njihovog kandidata prije četiri godine slavodobitno opisao kao veliko postignuće istaknuvši kako je sarajevski Centar "općina važnija od deset drugih".

Prema preliminarnim informacijama SDA nije uspjela ni u nakani da ponovo osvoji vlast u Zenici koju je izgubila prije četiri godine jer tamo pobjedu već proglasio načelnik Fuad Kasumović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 06:04