StoryEditor
Regijakontroverze

Glavni tajnik BK BiH: Bleiburška misa u Sarajevu je isključivo čin molitve za pokojne bez bilo kakvih ideoloških natruha

Piše Hina
8. svibnja 2020. - 18:43
Ronald Goršić/Hanza media

Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević kazao je u petak kako žaloste prijepori koji su se pojavili zbog najave mise u Sarajevu za bleiburške žrtve jer je to zamišljeno isključivo kao čin molitve za pokojne bez bilo kakvih ideoloških natruha.

"Žao mi je da i nakon 30 godina od dolaska demokracije na ove prostore i svega onoga što nam se događalo u nedavnom ratu ima onih koji bi, umjesto da se distanciraju od svih zločina, željeli vratiti nas u vrijeme jednoumlja kada je vladala samo jedna partija i postojala smo jedna istina koju odredi ta partija", kazao je monsinjor Tomašević za Hinu.

Komentirao je time lavinu reagiranja u BiH na najavu služenja svete mise u sarajevskoj katedrali 16. svibnja, u sklopu obilježavanja 75. obljetnice zbivanja na Bleiburgu 1945. godine.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji bi trebao predslaviti svetu misu da još jednom o tome razmisli i otkaže je.

Po sudu Džaferovića ali i njegova kolege u Predsjedništvu BiH Željka Komšića, svetom bi se misom zapravo komemoriralo počinitelje zločina no Tomašević takve kvalifikacije odlučno odbija.

Podsjeća na činjenicu da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila totalitarne sustave pa tako i totalitarni komunistički poredak u svojima rezolucijama 1096 i 1481 iz 1996. i 2006. godine.

"Crkva je molila za pokojne i ubuduće će moliti ne dopuštajući da bude uvučena u bilo koju ideologiju. Ta molitva ne bi trebala smetati nijednom čovjeku dobre volje", kazao je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na zajedničkom zasjedanju 2. ožujka ove godine u Banjoj Luci, dogovorili su da kardinal Puljić predvodi misu u okviru komemoracije na Bleiburškom polju.

Zbog aktualne pandemije i nemogućnosti održavanja spomenute komemoracije i velikih poteškoća prigodom eventualnog prelaska državne granice, dogovoreno je kardinal Puljić slavi misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 16:45