StoryEditor
Regijanitko ništa ne zna

Je li Janša dao Charles Michelu papir s idejom etničkih promjena granica na Balkanu, sve u ime kraja Jugoslavije? ‘Non paper‘ uzbunio regiju i Bruxelles

Piše Davor Krile
13. travnja 2021. - 14:47

Bosanski mediji objavili su tekst o fantomskom „non-paperu“ koji je Europskoj komisiji i Plenkovićevom prijatelju Charles Michelu navodno uručio slovenski premijer Janez Janša. U njemu se, tvrdi se, Janša zalaže za promjenu postojećih granica na zapadnom Balkanu temeljem etničkih principa, sve tobože zagovarajući „konačni raspad bivše Jugoslavije“. Gdje je u glavi slovenskog birokrata vjerojatno lociran taj vitalni ostatak „bivše Jugoslavije“ nije teško pretpostaviti: u Bosni i Hercegovini, a možda i u Crnoj Gori.

     Europska komisija najprije je potvrdila, pa negirala i primitak i saznanje o postojanju takvog „non-papera“. I prvotna đavolska opsjena sastojala se svojedobno u uvjeravanju ljudi da vrag zapravo ne postoji. „Mi definitivno nismo primili i ne znamo ni za kakav 'non-paper'”, izjavio je naposljetku glasnogovornik za Komisije za vanjsku politiku Peter Stano, zagovarajući nepovredivost granica na Zapadnom Balkanu.  I sam Janez Janša je demantirao tu informaciju, no zbrka koja je zbog svega nastala u Bruxellesu sugerira kako sigurno nije došla „iz ničega“.  

U utorak su mediji u Sjevernoj Makedoniji objavili da je Janšin dokument dostavljen u središte EU-a tajnim kanalima i da se u njemu, među ostalim, poziva i na povratak bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je pobjegao u Mađarsku kako bi izbjegao zatvor zbog korupcije u vlastitoj zemlji.

Kakogod, neslužbeni dokument u Bruxellesu u kojem se iznosi prijedlog po kojem bi prostor Balkana trebalo preurediti tako da se pusti na volju konceptima „velikih država”, a da se zemlje poput Crne Gore ili Bosne i Hercegovine ostavi na milost i nemilost velikodržavnim nacionalizmima, već na prvo slušanje zvuči kao detonator novog rata. Ta ideja sugerira kako bi Europska unija mirno promatrala rušenje državnih granica na svojim marginama, što podriva povjerenje u nju samu kao pravedan koncept koji zagovara pravnu državu, ljudska prava i ina civilizacijska dostignuća.

Ako takav dokument postoji, on jasno govori o pokušaju podrivanja vrijednosti EU-a, a s obzirom na lik i djelo navodnoga autora previše i ne čudi. Janez Janša slovi za igrača na daljinskom i financijskom upravljaču Viktora Orbana i ruskih interesnih grupacija u ovome dijelu svijeta.

„Koncept da bi valjalo završiti raspad Jugoslavije i razoriti složene političke entitete, a na volju dati velikodržavnim nacionalizmima, ide prije svega u jedra onome što u Srbiji zastupa neoradikal Aleksandar Vučić“ – smatra vanjskopolitički analitičar Davor Gjenero. Non-paper o kome je riječ nikad neće postati dijelom politike EU prema Balkanu, ali pojava takvog neformalnog internog dokumenta govori o zabrinjavajućem utjecaju Rusije na procese unutar EU-a i o razornom utjecaju zagovornika modela „iliberalizma” na EU kao zajednicu utemeljenu na vrijednostima – napisao je Gjenero u analizi za portal Al-Jazeera Balkans.

Vrlo je jasno da je Crna Gora trenutno ključno bojište na rubu Europe, na kojem se Rusija bori za uspostavljanje dominantnog utjecaja i za potiskivanje europskih i euroatlantskih vrijednosti. Borba ondje je u ključnoj fazi, jer je na dnevnom redu pitanje Zakona o državljanstvu, drugim riječima pitanje hoće li Crna Gora ostati definirana kao liberalna država kojoj se granice političkog naroda podudaraju s državnim granicama ili će građani Srbije, koji se osjećaju Srbima, ali su porijeklom iz Crne Gore, biti integrirani u politički narod, dobiti pravo glasa i igrom brojeva u budućnosti dominirati političkim tijelom Crne Gore.

Ova Vučićeva borba za podjarmljivanje Crne Gore ujedno je i borba Rusije da se Crna Gora otme euroatlantskome i uključi ju se u euroazijski svijet. Non-paperom, koji zagovara rastakanje Bosne i Hercegovine, samo se želi proširiti to „bojište” i ključnu borbu prenijeti u BiH. Ako bi se u Bosni i Hercegovini legaliziralo razbijanje povijesnih državnih entiteta, model europskoga mirovnog projekta i Europska unija, zasnovana na vrijednostima, bili bi konačno poraženi, a Putinova Rusija ne bi dobila samo mogućnost opstanka na Balkanu, nego i manevarski prostor za širenje Europom, tvrdi Gjenero.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 10:44