StoryEditor
Regijanecijepljeni šire zarazu

Epidemija ospica širi se po BiH: zaražena i beba stara samo nekoliko dana, liječnici joj se bore za život; Građani u panici, strahuju da im se kriju podaci i broju oboljelih i preminulih

Piše PSD
21. ožujka 2019. - 14:11
shutterstock_1225133599

Epidemija ospica s područja Sarajevske županije, gdje se broj oboljelih mjeri u stotinama, proširila se i na druge gradove u BiH, javljaju tamošnji mediji.

Prvi slučajevi zabilježeni su i u Unsko-sanskoj županiji, a jedna osoba oboljela je i na području Republike Srpske.

Epidemiolozi su u strahu da je ovo početak širenja zaraze te da se narednih dana može očekivati povećan broj oboljelih u svim gradovima, s obzirom na to da je broj cijepljenih u padu. Na nekim područjima čak je ispod 50 posto!

Kako se doznaje, novi slučajevi oboljelih i jučer su prijavljeni u Sarajevskoj županiji. Potvrđeno je i da je beba stara nekoliko dana, kojoj je necjepljena majka prenijela virus, i dalje na aparatima i da je životno ugrožena, piše Dnevni avaz.

- Na Klinici za infektivne bolesti svakodnevno pristižu novooboljeli - doznaje se iz ove ustanove.

Potvrđeno je i da su mnogi pacijenti zaraženi u KCUS-u te da je s Pedijatrijske klinike na Jezeru, gdje je na liječenju bilo dvoje djece, koja nisu bila izolirana, i krenulo širenje zaraze.

Također, na društvenim mrežama pojavile su se informacije da u KCUS-u kriju podatke o broju oboljelih, ali i smrtnih slučajeva. Tvrdi se da je troje umrlih!

Podsjetimo, prošloga tjedna u Sarajevu je od ospica umrla Ajdina Osmanović, devetomjesečna djevojčica.

Da se ova zarazna bolest proširila, potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USŽ Zarina Mulabdić.

- Jedna majka s morbilima iz USŽ prebačena je u Sarajevo. S njom je i dijete, koje, nasreću, nije zaraženo i cjepljeno je. Imamo još jedno dijete za koje se sumnja da ima ospice - rekla je Mulabdić.

Dodala je da se na području USŽ sumnja da su oboljele četiri osobe. Dva su nalaza poslana u Sarajevo na analizu.

Blaško Topalović, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije, potvrdio je za da se u tuzlanskoj bolnici trenutno na liječenju nalazi jedna osoba oboljela od ospica, a koja je iz USŽ.

 

#BIH#OSPICE

Izdvojeno

02. srpanj 2020 19:27