StoryEditor
Regijaadio, mornaru!

Balašević sahranjen na novosadskom groblju u krugu obitelji, bez medija: na ‘posljednju plovidbu‘ ispratili su ga tamburaši uz pjesmu ‘Olivera‘

Piše Vinko Paić
21. veljače 2021. - 13:56
Željko Hajdinjak/Cropix

"Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin, ne dozvoli tad da naprave od toga tužni treći čin, nek mi ne drže govore, nek drugom pletu lovore..." Baš kao što je pjevao u svom hitu "Slovenska", tako je i otišao.

Đorđe Balašević pokopan je danas, nešto prije 13 sati, na Gradskom groblju u Novom Sadu, a njegova obitelj, supruga Olivera i troje djece, odlučili su da ispraćaj bude održan u najužem krugu, bez velike pompe. Glazbenikovo tijelo iz kapele do grobnog mjesta su ispratili tamburaši s pjesmama "Mater vetru", "Mala riđa", "Olivera", "Sin jedinac", "Aco braco"...

Osim njegove supruge i djece, pogrebu su prisustvovali gradonačelnici Novog Sada i Ljubljane Miloš Vučević i Zoran Janković. Na novosadsko groblje su oko 12.30 stigli Balaševićev sin Aleksa i zet Aleksandar Jovanović, a potom su došli Olivera i kćeri Jovana i Jelena.

Pogrebu je prisustvovalo oko 30 ljudi, a sve prilaze groblju zatvorilo je privatno osiguranje.

Ispred kuće Balaševićevih u Novom Sadu od ranog jutra okupljao se veliki broj ljudi. Ostavljali su svijeće, cvijeće i poruke kojima su odali počast omiljenom Đoletu. Jučerašnji je dan u pjevačevom rodnom Novom Sadu proglašen Danom žalosti.

Prema želji obitelji, neće biti održana komemoracija.

- Ugasili smo svjetla na Gradskoj kući kako bi iskazali bol i tugu s obitelji. Ovo je težak trenutak prije svega za obitelj Balašević, a zatim i za cijeli grad, državu i regiju koji su voljeli, odrastali i zaljubljivali se uz njegove stihove. Sve nas je zadesila i iznenadila njegova smrt. Kao što je umio u tišini napisati najveće stihove, tako je nažalost u tišini i prije vremena otišao, napisao je gradonačelnik Novog Sada na Twitteru.

Iako je običaj da se na dan žalosti na radijskim stanicama pušta samo klasična glazba, s Balaševićem je to bilo drugačije pa je tako radijska postaja 021, koja se emitira na području cijele Vojvodine, danas odlučila puštati isključivo pjesme Đorđa Balaševića.

Poznati pjevač je preminuo u petak, tri mjeseca prije 68. rođendana od posljedica koronavirusa. Primljen je u Klinički centar Vojvodine gdje se liječio od upale pluća. U jednom trenutku izdalo ga je srce, ni svi napori liječnika nisu mu mogli spasiti život. Sve do četvrtka ujutro Đole je bio relativno stabilan na intenzivnoj njezi te je plan liječnika bio da ga prebace ga na covid-odjel Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Nažalost, stanje mu se naglo pogoršalo pa je intubiran u Infektivnoj klinici, ali čim je stavljen na respirator, otkucaji srca glazbenikovu su pali ispod 50 u minuti.

- Liječnici su mu odmah ugradili pacemaker, no nakon pola sata srce je stalo. Sat i pol vremena pokušavali su ga reanimirati. Radili su elektrošokove, davali adrenalin, pokušavali ga spasiti i plakali dok su se borili za njegov život... Ali spasa nije bilo. Ravna linija nije se pomicala. Iako je svima bilo jasno da su ga izgubili, nisu odustajali. Dodavali su i dodavali adrenalin, no na kraju su morali stati. Plakali su još satima nakon toga, izjavio je neimenovani izvor za srpski dnevni list Kurir.

Njegov odlazak šokirao je regiju. Obožavatelji diljem zemalja bivše Jugoslavije opraštaju se od pjevača kojeg nikad neće zaboraviti i zauvijek će ga nositi u srcu.

Na splitskom Peristilu i dalje stoje svijeće, cvijeće, lumini i poruke. Na jednoj od njih stoji: "Đole, hvala ti za svaki stih, voli te tvoj Split..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 13:58