StoryEditorOCM
Regijanije mu dobro

Dodik buncao o ‘zračnom prostoru Republike Srpske‘: ‘Amerikanci nas pokušavaju uplašiti i okupirati!‘

Piše vijesti sd
29. svibnja 2023. - 22:13

Milorad Dodik izjavio je kako je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih, nad "zračnim prostorom Republike Srpske" (šta god to bilo!, op. a.) "klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska", prenosi klix.ba.

Dodik je komentirajući najavu Veleposlanstva SAD-a u BiH da će dva američka vojna zrakoplova - bombardera sutra izvesti niski prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, Dodik je ustvrdio da "ta bezumna najava" za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, "kao vodeći nositelj amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom".

"Jasno je da provodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demonizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Daytonskog sporazuma. A kada se umjesto toga u BiH, ‘zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta‘, na taj način donosi odluka, uprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome, onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana", kaže Dodik.

Dodao je da "nijedan Srbin u institucijama BiH" nije dao suglasnost za ovu "provokativnu namjeru Veleposlanstva SAD-a u BiH", te da su ovim potezom "SAD podijelile BiH"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:23