StoryEditor
Regijaprijevare za volanom

Dobar auto i razrađena priča: srpski prevarant opet hara, ordinira već godinama, na istim lokacijama. Javilo se još žrtava ‘uglađenog poduzetnika‘

Piše PSD
13. siječnja 2021. - 20:47
Tom Dubravec/ilustracija/Cropix

Redakciji beogradskog portala Telegraf.rs javio se M.M. iz Požarevca u Srbiji navodeći kako mu je čovjek na prijevaru uzeo pet tisuća dinara na jednoj  benzinskoj postaji na auto-putu kod isključenja za Vrčin. Prema njegovim riječima, riječ je o istoj osobi o kojoj su srpski mediji pisali lani u kolovozu.

- Stao sam malo kako bih se odmorio od puta, pojeo i popio nešto. Prišao mi je muškarac u sivom "golfu" novije generacije i počeo mi objašnjavati kako je zaboravio novčanik kod kuće i da mu treba novac za gorivo. To je bilo 5. siječnja ove godine - započeo je svoju priču M.M. iz Požarevca za Telegraf.rs.

Kako je objasnio, muškarac mu je ispričao da je poduzetnik, da ima pečenjaru na Kopaoniku i da će mu vratiti novac. Dao mu je i broj svog telefona.

- Nakon što mi je ispričao priču, dao sam mu novac jer i sam znam kako izgleda kad je čovjek u nevolji. Međutim, čim je otišao nešto mi nije dalo mira i počeo sam ''guglati'' i otkrio sam da je riječ o muškarcu o kome je Telegraf.rs već pisao i da je na ovaj način prevario brojne ljude - kazao je.

Uredno se javljao na mobitel

Napominje i da je nekoliko puta zvao muškarca kome je dao novac i da se on "uredno" javljao na telefon.

- Rekao je kako će mi vratiti novac "samo da završi nešto" i kako on nikad nikome nije ostao dužan. Prošlo je već nekoliko dana i on novac ne vraća - otkrio je M.M.

Ističe da je povjerovao muškarcu da je u nevolji jer mu se na prvu učinio ''sasvim na mjestu''.

- Ima skupocjen automobil, sat koji djeluje skupo i zaista ničim nije izazivao sumnju. Htio sam mu pomoći, a sad nakon svega siguran sam da neću više nikada imati u nikoga povjerenja, i kad stvarno nekome bude trebala pomoć- ispričao je.

Slučaj, kaže, nije prijavio policiji jer je riječ o maloj svoti.

- Moja supruga je odvjetnica i ona mi je objasnila da jedino možemo ići na način ako ga kolektivno tužimo. U tom slučaju on bi odgovarao za djelo prijevare. Bilo bi dobro da se javi što više ljudi koje je prevario.

Prema njegovim riječima muškarac 'ordinira' od Šimanovca do Vrčina.

- Mislim da on prilazi samo ljudima koji nemaju beogradske tablice, kao i strancima - rekao je.

Kako neslužbeno doznaje telegraf.rs policija u Beogradu i Nišu nije dobila nijednu prijavu.

Podsjetimo,u kolovozu prošle godine redakciji se javio još jedan čitatelj te objasnio kako je prevaren. Priča započinje jednim događajem još prije dvije godine u odnosu na sportni događaj.

Uvijek ista priča

- Na auto-putu baš na benzinskoj postaji kada sam bio u putu i svratio do pumpe, presreo me čovjek u mercedesu, u odijelu, ćelav, skockan, sa pričom kako je zaboravio novčanik u Koceljevu, a cijeli dan je bio u Beogradu na sastancima s obzirom da je navodno veliki poduzetnik iz Koceljeva i ima pečenjaru i mesnicu - započeo je ranije priču njihov čitatelj koji je htio ostati anoniman.

Navodi i kako 'prevarant' da nije imao dokumente sa sobom, ali je imao dobar auto i razrađenu priču.

- Pitao me je da mu posudim novac za gorivo, 50 eura, i da će on već sutra kada dođe doma, k meni, novac vratiti sa pečenjem i svačim nečim... Pošto sam bio u žurbi i s malim djetetom, a inače sam osoba koja bi pomogla, dao sam mu pet tisuća dinara, ispričao je.

Dodao je i kako ga je nakon dva dana zvao, ovaj se uredno javio. Kazao mu je da tog istog dana neće stići uplatiti novac, ali će sigurno već idućeg.

- Naravno uopće nije ni pitao na koji račun. Meni je tada već bilo jasno. Kasnije smo se još jednom čuli i on je opet izmislio neki izgovor kako ne može baš sada uplatiti novac - dodao je.

Redakciji Telegrafa javio se ranije čovjek koji je tvrdio da je upravo on na snimci i da sve optužbe na njegov račun vezane za ovaj slučaj nisu točne, da novac ne duguje našem čitatelju ili je "možda na to zaboravio".

Nakon objavljene priče u kolovozu lani, javio se veliki broj ljudi koji su također prevareni.

Kako su naveli, isti čovjek nasamario je i njih, ili je to bar pokušao i to prije nekoliko godina.

- I mene je prevario! Samo mi je tražio tisuću dinara i rekao da je ostao bez goriva. Porasli su mu apetiti, izgleda - napisao je još jedan građanin navodeći da se ovaj slučaj dogodio prije tri ili četiri godine.

Ordinira već godinama

Bilo je i onih koje je uspio prevariti i prije osam godina!

- Mene je prije jedno osam godina isto tako "odradio". Kao ima firmu u Nemačkoj, izgubio novčanik... Blicao mi pa sam stao, pa ispričao tu neku priču i dao mi falše zlato, nakit koji je skinuo sa sebe, kao zalog - ispričao je još jedan čitatelj.

Evo još nekih iskustava prevarenih..

- Da, čovjek radi od Zmajeve bezninske postaje do aerodroma, sa potpuno istom pričom, da je izgubio novčanik a treba mu za gorivo, osobno sam mu točio gorivo za tisuću dinara, uredno je ostavio i broj telefona.

- Ja sam mu dao tri tisuće dinara, na Lukoilovoj pumpi. A tražio je 50 eura. Računam, daj onoliko koliko možeš baciti, a opet pomozi, možda je čovjek stvarno u problemu... E sad, ne daj ti njemu Bože da ga opet sretnem.

- Prije dvije godine čekala sam kumu iz Beča. Bila sam parkirana sa strane u nekoj hladovini u blizini aerodroma. Ista priča, isti čovjek, mislim da je isti i auto... Pošto sam imala novca kod sebe, a uvijek pomognem svakome, ja sam izvadila 1500 dinara iz novčanika uz priču da mu ne mogu dati više.

Ako želi, neka uzme, ako ne želi - neka produži. Insistirao je: "Makar još 3.000, nisam prevarant". 

Dokumenta nema. Rekao je da drži pečenjaru u Velikoj Plani i poslat će mi pečenje. Odgovorila sam da pečenjare u Velikoj Plani nema, da meni ne treba pečenje, dam koliko mogu. Rekla sam mu i da ima dobru priču. Nasmijao se i otišao svojim putem.

- I mene je 'zaskočio' na Lukoil pumpi na auto-putu poslije aerodroma. Vozio je stariju Toyotu Yaris.

Priča mu je bila kako drži pečenjaru i treba mu za gorivo, nisam nasjeo na sreću - napisao je Vladan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. siječanj 2021 20:54