StoryEditor
Regijanovi PROJEKT FEDERACIJE ZA poboljšanje natalitetne slike

Dječji doplatak u svim županijama Federacije BiH

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 19:31
Od deset županija, njih pola nema dječji doplatak, četiri samo djelomično izdvajaju novac za tu namjenu, a tek Sarajevska županija poštuje zakon

Najmlađi će dotrčati po svoj doplatak  /  Miro Škobić
Stanje socijalne zaštite obitelji s djecom na prostoru Federacije BiH iznimno je loše i različito je regulirano ovisno o kojoj je županiji riječ. Tako od deset županija, njih pola uopće nema reguliran dječji doplatak, četiri samo djelomično izdvajaju sredstva za tu namjenu, a tek Sarajevska županija u cijelosti ispunjava zakonske obveze.

Kako bi takvo stanje konačno bilo riješeno i kako bi bila izjednačena prava svih obitelji s djecom na cijelom prostoru Federacije BiH, federalno ministarstvo rada i socijalne politike izradilo je prednacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Tim je povodom i federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević održao sastanak s resornim županijskim ministrima koji su dali potporu Jelečeviću za jedinstvenim reguliranjem prava djece i obitelji na razini Federacije BiH. Međutim, ostaje problem načina financiranja novoga zakona.

– Županije traže da Zakon o zaštiti obitelji s djecom bude financiran iz federalnoga proračuna, međutim, to će biti teško ostvariti. O tomu će se morati izjasniti i Vlada i federalni parlamenti – istaknuo je ministar Jelečević.

Na zajedničkom sastanku federalnoga i županijskih resornih ministara dogovoreno je da županijska ministarstva obave temeljite analize kako bi se sagledale realne mogućnosti za financiranje zakona na federalnoj razini.

Prema sadašnjim podacima svih županijskih ministarstava, sredstva su osigurana za obitelji s oko 55.000 djece, a procjenjuje se da bi zakonom u Federaciji BiH trebalo biti obuhvaćeno dvostruko više, oko 110.000 djece.Prema posljednjim podacima federalnoga Zavoda za statistiku, u Federaciji BiH u siječnju 2008. rođeno je 1507 beba, a umrlo 1326 stanovnika, što znači da je prirodni priraštaj iznosio 181 novorođeni.

Negativni prirodni priraštaj zabilježen je u čak četiri županije, i to Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji. Zanimljivo, riječ je o sve četiri županije s hrvatskom većinom koje nemaju nikako ili imaju tek djelomično riješeno pitanje doplatka na djecu.

Primjerice, Hercegovačko-neretvanska županija, koja se smatra jednom od “bogatijih” u Federaciji BiH, tek je u proračunu planirala sredstva kojima bi se regulirao Zakon o pravima obitelji s djecom.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 04:14