StoryEditor
Regijauvaženi gosti

Čović i Dodik na neformalnoj večeri kod srbijanskog predsjednika, Vučićev ured objavio o čemu su razgovarali

12. listopada 2020. - 23:58
Andrej Isakovic/ilustracija/AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak navečer u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a beogradski mediji navode da tema izvanprotokolarnih razgovora bilo stanje u regiji.

"Razgovor prijatelja - predsjednik Vučić sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem", objavljeno je na Vučićevoj službenoj Instragam stranici @budućnostsrbijeav.

Vučić je uz kratak tekst, ne navodeći više pojedinosti, objavio i zajedničku fotografiju s Dodikom i Čovićem u neformalnoj atmosferi.

Beogradski Blic objavio je ranije da će Vučić večeras ugostiti Dodika i Čovića, koji je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

"Prvi čovjek Srbije priredit će prigodnu večeru za uvažene goste, a bit će to još jedna prilika da se razgovara o stanju u regiji", naveo je neimenovani izvor Blica blizak srbijanskom šefu države.

Vođa Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako "nije u redu" to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ali ne i političkog predstavnika Bošnjaka.

"Vučić nije pozvao trojicu, već dvojicu. Ne bi trebalo to da rade Beograd i Zagreb. Bosanski tronožac ne može stajati na dvije noge", prenio je N1 Izetbegovićevu izjavu poslije sjednice Predsjedništva SDA.

Izetbegović je rekao kako bi se odazvao pozivu da ode u Beograd da je bio pozvan.

Vučićev ured o temama sastanka

Teme sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsjedajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića u ponedjeljak navečer u Beogradu bile su eurointegracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, priopćeno je iz Vučićeva ureda u ponedjeljak navečer.

Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, navedeno je u priopćenju, a razgovaralo se i o "Paketu proširenja" Europske komisije, Ekonomsko-investicijskom planu EU za Zapadni Balkan, te o bilateralnim odnosima, ekonomskoj suradnji i saniranju posljedica epidemije covida-19.

U objavljenom priopćenju navodi se kako su Vučić, Dodik i Čović,  govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, "istaknuli važnost procesa pristupanja EU u cilju održavanja snažne europske perspektive regije, kao i za dalju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja".

Ocijenjeno je da će suradnja s europskim partnerima na tom putu unaprijediti proces pristupanja.

"Uvažavajući opredjeljenje ka pristupanju Uniji, razgovarano je o unapređenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa", uz ocjenu kako su "nastavak razvoja regije i poboljšanje odnosa od velike važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput članstva u EU.

„Europski put Srbije i suradnja u regiji, predstavljaju prioritete srpske vanjske politike“, istaknuo je Vučić.

On je ocijenio da će plan za ekonomski oporavak zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji pridonijeti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju gospodarstva, navedeno je u priopćenju iz Vučićeva ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 00:05