StoryEditor
Regijaumirovljeni hrvatski general mogao bi postati milijarder

BiH Ljubi Ćesiću Rojsu poklanja 9,8 milijardi dolara

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 13:52

Nakon što su Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija postigli neformalni dogovor da se kontrola i revizija procesa privatizacije u FBiH započne tek od 1997. godine, Muharem Cero, bivši član Komisije za državnu imovinu BiH, naglašava da bi, ako ostane tako, država poklonila privatnim osobama, bez marke naknade, i najveći terminal nafte u regiji, koji se nalazi u Dretelju, prenosi Pincom.info.

-  Postoje relevantni zemljišni izvaci, da je Terminal u Dretelju bio vlasništvo bivše JNA, a da je primjenom zakonskih normi potom morao biti vlasništvo države BiH. Njegova knjigovodstvena vrijednost iznosi čak 9,8 milijardi američkih dolara, a ako se u Parlamentu FBiH usvoji Zakon o kontroli i reviziji privatizacije tek od 1997. godine, onda bi to jednostavno značilo da se taj objekt poklanja, i to nikome drugom do generalu Hrvatske vojske Ljubi Ćesiću Rojsu - kaže Cero. 

Terminal je "privatiziran" posljednjeg dana 1996. godine, kada ga je tadašnje Ministarstvo odbrane HZHB, koje je slučajno također tog istog dana prestalo postojati, "prodalo" Ljubi Ćesiću Rojsu.

Nikada nije otkriven taj kupoprodajni ugovor, a o cijelom prijenosu vlasništva postoji samo zabilješka koja se nalazi u Općini Čapljina. Nizom sumnjivih transakcija, Terminal je mijenjao vlasnike, od "Monitora M", "Hercegovina gradnje", da bi na kraju završio u "Hercegovačkoj banci".

- Ni po jednom propisu Terminal u Dretelju nije mogao imati drugog vlasnika osim države. U pitanju je klasična pljačka Očito nekima odgovara da se ovo pitanje ne otvara - ističe Cero.

Zanimljivo da nikada nije provedena ni odluka Vlade FBiH da se Terminal pripoji kompaniji "Terminali FBiH", što je i razumljivo, jer bi ponovo bilo otvoreno pitanje kako je moguće da državna imovina bude skoro deset godina u privatnim rukama, te tko je sve odgovoran za takvo stanje.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 18:03