StoryEditor
Politikaodjeci tv debate

Zanima li ljude u Hrvatskoj tko je Charles Michel? Prvo lice sučeljavanja dvojice kandidata za hrvatskog premijera bio je - stranac

30. lipnja 2020. - 17:53
Predsjednik Vijeća Europe Charles Michel preko noći je postao zvijezda u HrvatskojJohn Thys/AFP

 U taborima dviju najjačih političkih stranaka HDZ-u i SDP-u danas se naveliko komentiralo prvo sučeljavanje aktualnog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i lidera SDP-a Davora Bernardića. Očekivano i jedni i drugi uvjeravaju da je upravo njihov šef bio bolji.

Pa tako zagrebački HDZ-ovac, saborski zastupnik Ivan Ćelić kaže da promatrajući kao psihijatar ono što se događalo u studiju RTL-a može iščitati nadmoć Andreja Plenkovića. SDP-ov Arsen Bauk tvrdi pak da je u političkom sadržaju, kao i svakom drugom smislu Bernardić pokazao da su se sve one Plenkovićeve priče o tome kako ga šef SDP-a izbjegava jer ga se boji pokazale netočnima.

– Mislim da je Plenković po tko zna koji put podcijenio protivnika – ističe Bauk.

Predsjednik treće opcije, Domovinskog pokreta, koji prema istraživanjima također ulazi u Sabor, a koji nije bio pozvan na sučeljavanje, usporedio je duel Plenkovića i Bernardića s "Mozartovim tercetom s dvije trube i jednim mezzosopranom".

Škori je sad sve jasno

– Do jučer sam mislio da nikada ne bih podržao Vladu u kojoj bi premijer nastavio biti Andrej Plenković, i dalje to mislim, međutim, od sinoć mislim da to ne može raditi ni Davor Bernardić – komentirao je Miroslav Škoro nazvavši obojicu birokratima.

Politički analitičari i komunikacijski stručnjaci kažu da ni jedan od dvojice čelnika nije uspio pridobiti nikoga izvan biračkih skupina koje su ionako prije dvoboja namjeravale glasati za njih.

Komunikacijski stručnjak Petar Tanta veli kako nakon duela birači nisu ništa saznali što nisu znali i prije, te da ni jedan od političara nije uspio zakucati loptu.

– Nogometnim rječnikom rečeno, imamo rezultat 0:0 u utakmici koja je trajala dva sata, u kojoj se tu i tamo prešao centar i napravila neka ozbiljnija prilika koja je završila prije ulaska u šesnaesterac – komentira Tanta.

Podsjeća kako nitko nije očekivao da će Bernardić na ovakav način krenuti u napad. “Otvaranje je bilo odlično, ali u drugom dijelu je Plenković dominirao – naglašava Tanta.

Problem je što je pretjerivao s hvalisanjem. „Polovina ljudi pojma nema tko je Charles Michel, morali su "guglati", a Plenković ga je stalno spominjao – govori komunikacijski stručnjak.

Na društvenim mrežama bilo je dosta zafrkancije u vezi šefa Europskog vijeća i ponavljanja Plenkovićevih tvrdnji kako je s njim razgovarao i kako je važno da to građani znaju. Neki su stavljali montaže i pitali štuca li se ovom europskom političaru od tolikog spominjanja, dok su drugi napisali njegovo puno ime i prezime da se zna: Charles Yves Jean Ghislaine Michel.  

Plenkovićeva taktika u duelu je bio napad na Bernardićevo neiskustvo, a Bernardić se nosio s tim napadima bolje nego što se to očekivalo prije TV dvoboja. 

– Predsjednik SDP-a koristio je primjere iz svakodnevnog života, spominjao brata, susjede, s čim se birači mogu poistovjetiti, a ne s Charlesom Michelom, malo kome poznatim predsjednikom Europskog vijeća. To je dobro radio, no cijelo sučeljavanje bilo je zamorno, mislim da ga oni koji su neodlučni nisu ni mogli odgledati do kraja – zaključuje Petar Tanta.

Milanović i Karamarko

Profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu objašnjava kako u duelu jedan na jedan nitko nikoga nije politički sasjekao.

– Obojica kandidata imaju pobornike unutar svog bazena, tako je bilo i prije i poslije sučeljavanja. Ukupno gledano, rasprava je završila neriješeno. Ni jedna glasačka opcija motivacijski nije dobila prednost – drži profesor Rimac.

Podsjeća kako Plenković praktički nije odgovorio ni na jedno postavljeno pitanje, ni od novinarke ni od Bernardića.

– Nakon svakog pitanja on bi počeo svoj monolog o tome kako je on najbolji i najkompetentniji, koliko je puta razgovarao s Charlesom Michelom, te da su svi drugi diletanti pa se čudi što oni uopće tu rade i zašto se kandidiraju – veli Rimac.

Bernardić je, dodaje, došao dobro pripremljen, no njegova hrpa papira gledateljima je išla na živce.

– S druge strane, stalne Plenkovićeve primjedbe o tome zašto šef SDP-a maše tablicama s HRT-a bile su samo Plenkovićev bijeg od kritike koju je Bernardić iznosio – navodi naš sugovornik.

Ukazuje i na to kako se Plenković stalno referirao na bivše SDP-ove vlade, a ne na protukandidata koji mu je sjedio preko puta.

– To je bilo toliko izrazito da je Bernardić u jednom trenutku dobro poentirao kazavši: "Vi imate kompleks Milanovića koliko ste ga puta spomenuli." Bernardić je možda pogriješio što onda i on nije krenuo spominjati Plenkovićeva prethodnika i govoriti o Karamarku i njegovim grijesima – zaključuje Rimac.

Tko će doći na HTV?


Još jedno sučeljavanje trebalo se održati u srijedu u 20.10 na HRT-u. Pozvani su predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, čelnik Restart koalicije Davor Bernardić, šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, predsjednik Mosta Božo Petrov, čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević i predsjednik Živog zida i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić.

Međutim tijekom dana potvrđeno je kako na sučeljavanje neće doći Plenković koji će poslati zamjenu, a onda su isto odlučili učiniti i Bernardić i Miroslav Škoro. U Mostu se također, nakon svega premišljaju, pa je upitno hoće li doći i Božo Petrov. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 23:44