StoryEditor
PolitikaTAKTIZIRANJE

Unatoč lošim rezultatima na lokalnim izborima, Grbin zasad neće ‘sasjeći‘ splitski SDP jer - ne može. Evo u čemu je ‘kvaka‘...

11. lipnja 2021. - 21:14
Paun Paunović/Cropix

Vrh SDP-a uvjeren je da je zagrebački ogranak pun "spavača". Bernardićevih, Bandićevih. Tomaševićevih... Pa ih je odlučio rasturiti.

Ovoga tjedna Predsjedništvo je donijelo odluku o raspuštanju članstva zagrebačkog SDP-a. Odluku bi u subotu trebao potvrditi Glavni odbor. Sa svim članovima će se prvo razgovarati, nakon čega će se nekima od njih zahvaliti na suradnji.

Među zagrebačkim SDP-ovcima o čijoj će se sudbini odlučivati su i bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, nekadašnji tajnik stranke Nikša Vukas, bivši potpredsjednik SDP-a i Milanovićev ministar Rajko Ostojić te još troje SDP-ovih saborskih zastupnika.

Ono što je dovelo do ovakvog radikalnog reza je spoznaja da Joško Klisović, kojeg na Iberovu trgu protežiraju za budućeg predsjednika zagrebačkog SDP-a, teško da može pobijediti u utrci za tu poziciju. Pogotovo ne nakon što je na izborima u ljevici sklonom Zagrebu osvojio skromnih 7,8 posto pa se članstvo sada očito pokušava "skrojiti" njemu "po mjeri", kako bi na kraju ipak mogao biti izabran.

Ostojićev prijedlog

Potpuno u sjeni odluke o istjerivanju članova zagrebačkog SDP-a prošla je rasprava o sudbini njihovih kolega iz Splita. Prema neslužbenim informacijama, potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić zatražio je da se – zbog rezultata jednako loših kao i u Zagrebu – raspusti i splitski SDP. Zahtjevu se pridružio i član Predsjedništva Domagoj Hajduković, no o ovom se prijedlogu na koncu ipak nije glasalo.

– Odlučivali smo o Zagrebu, Slavonskom Brodu i Međimurskoj županiji. Split nije bio na dnevnom redu – kratko nam je kazao jedan član vodstva socijaldemokrata.

SDP je u Splitu doista osvojio malo glasova. Njihov kandidat za gradonačelnika Ante Franić dobio je 4856 glasova, manje nego Aida Batarelo prije četiri godine, dok su SDP-u u Gradskom vijeću pripala samo tri vijećnika. Za nekad najjaču stranku u gradu to je doista skroman rezultat.

Ipak, Peđa Grbin očito je odlučio ne ići u frontalni rat s vodstvom splitskih socijaldemokrata, iako ono na unutarstranačkim izborima nije bilo na njegovoj strani, nego je podržalo Željka Kolara.

U vrhu SDP-a očito je prevagnula pragma. Aktualno vodstvo socijaldemokrata u Glavnom odboru stranke nema čvrstu većinu, nego ovisi upravo o članovima bliskima splitskoj organizaciji.

Zasad ad acta

To u praksi znači da, primjerice, odluka o raspuštanju članova zagrebačkog SDP-a u subotu ne bi prošla ako bi splitski SDP-ovci u Glavnom odboru bili protiv.

Po istoj logici, pojašnjavaju nam u SDP-u, kada bi se na dnevnom redu Glavnog odbora našla odluka o raspuštanju splitskog SDP-a, ona bi teško dobila potrebnu većinu jer članovi iz Splita sigurno ne bi za nju glasali.

Stoga je zasad raspuštanje socijaldemokrata u najvećem gradu u Dalmaciji stavljeno ad acta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 21:15