StoryEditor
Politika‘pregovori sutra‘

Škorin stožer zadovoljan izlaznim anketama, dobili su mandate u svim jedinicama osim u Istri: ‘Pregovori s HDZ-om? Naše pozicije su vrlo jasne‘

Piše PSD
5. srpnja 2020. - 20:12

Prema rezultatima izlaznih anketa Domovinski pokret osvaja 16 mandata. Prema tim podacima, Domovinski pokret mandate bi dobio u svim izbornim jedinicama osim VIII., odnosno u Istri. 

Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore za Novu TV je rekla da su izuzetno zadovoljni ovim rezultatima.

"Domovinski pokret je stranka koja je u veljači imala osnivačku skupštinu. Mislim da smo u kampanji bili jasni s kime ne bi pregovarali, predsjednik stranke prošli tjedan je vrlo jasno, onako figurativno rekao koji su naši preliminarni uvjeti za moguće pregovore, ali o tome ćemo sutra kad vidimo koji su službeni rezultati", rekla je Vesna Vučemilović.

Rezultate prvih izlaznik anketa je za Jutarnji list komentirao i nositelj liste u 9. izbornoj jedinici, Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista. 

"Mi smo 3. politička snaga u zemlji. Ovo je apsolutno sjajan rezultat, po 3. puta suverenisti asu napravili sjajan posao: na europskim, predsjedničkim, a sada i parlamentarnim izborima. Siguran sam da će nakon objave rezultata ishod biti i povoljniiji za nas."

Na pitanje novinara Jutarnjeg lista što dalje i hoće li u koaliciju sa HDZ-om, Zekanović je rekao kako su spremi preuzeti odgovornost za državu, ali ne pod svaku cijenu. 

Pitali su ga i gdje je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro te je li on zadovoljan ovim rezultatom, Zekanović je rekao:

"Svaki čas će doći. Nismo se čuli ali sigurno je zadovoljan", rekao je Zekanović.

Oko 20 sati u stožer je stigla i Ruža Tomašić. Ona nam je rekla kako je izlaznim anketama zadovoljna ali da od službenih rezultata izbora očekuje još najmanje dva mandata za Domovinski pokret.

Rezultate prvih izlaznih anketa komentirao je i Slaven Dobrović.

Kaže da se radi o rezultatima kojim Domovinski pokret nije ni zadovoljan niti nezadovoljan, te da će se on tijekom noći sigurno mijenjati. Uspjehom HDZ-a također nije iznenađen. Kaže da je cilj Domovinskog pokreta politiku u Hrvatskoj vratiti temeljnim vrijednostima. 

Sve što smo govorili u predizbornoj kampanji ostajemo pri tome, rekao je Hini politički tajnik Domovinskog pokreta i drugi na listi u četvrtoj izbornoj jedinici Mario Radić.

Ustvrdio je da je Domovinski pokret jasno istaknuo svoje pregovaračke pozicije.

"Mi nećemo promijeniti stavove, rekli smo da Bernardić (SDP) i Plenković ne mogu biti premijer“, napomenuo je Radić.

Na pitanje je li s obzirom na njihov broj mandata i osvojene mandate HDZ-a sada većina zapravo gotova stvar, rekao je:

"Ne. Nismo imali nikakve pregovore ni s kim. Ovo je dobar i očekivan rezultat. Mi smo mlada stranka. To puno znači, a što se tiče pregovora, mi ostajemo s našim zahtjevima, naše pregovaračke pozicije su vrlo jasne. Sve što smo govorili u kampanji govorimo i dalje. Ako ste očekivali da ćemo drugačije govoriti, iznenadit ćete se, Ostat ćemo pri onome što pričamo. Tu ima sigurno 20-ak mandata, idemo čekati kako će biti. Po našim istraživanjima vrlo je upitno tko će što dobiti", rekao je.

Na pitanje je li zadovoljan ovakvim rezultatom, odgovara: "To je očekivano, ne možemo reći ni da smo zadovoljni ni nezadovoljni. To je nešto što je u ovom vremeskom periodu velika stvar, ali nismo ni zadovoljni ni nezadovoljni. To je po nama normalan rezultat."

Istaknuo je da Domovinski pokret nije htio biti 'bolji HDZ od HDZ-a'.

"Mi smo pokupili glasove hrvatskih građana... Mi smo osnovani s intencijom da izađemo pred građane i ponudimo svoja rješenja", kaže Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 15:02