StoryEditor
Politikavelika mobilizacija

SDP ima plan za parlamentarne izbore i rušenje Bandića: na listama će se naći stranački ‘teškaši‘, a visoko kotira i jedna gradonačelnica iz Dalmacije

Piše Ivanka Toma/JL
13. veljače 2020. - 12:30
Ranko Šuvar/Arhiv/HANZA MEDIA

SDP je maksimalno fokusiran na predstojeće parlamentarne izbore, a u vodstvu stranke na Iblerovu trgu već postoje konture izbornih lista. Koordinatori za sve izborne jedinice svakog četvrtka imaju sastanak, a cilj je mobilizirati apsolutno sve stranačke resurse, piše Jutarnji list.

Prema izvoru iz vrha SDP-a, na čelu njihovih lista kandidata za idući saziv Sabora trebali bi se naći svi stranački “teškaši”. Među njima se posebno ističe ime Borisa Lalovca, bivšeg ministra financija u Vladi Zorana Milanovića, kao i stranačkih veterana koji dobro kotiraju u javnosti, ali i aktualnih europarlamentaraca Biljane Borzan, koju bi SDP-ovci, prema istraživanju koje je objavio Nacional, rado vidjeli kao premijerku, te Predraga Freda Matića.

U stranci se, doznajemo, jako angažirao i bivši član Europske komisije Neven Mimica, koji je savjetnik predsjednika stranke Davora Bernardića. Kažu da je Mimica jako puno pomogao u pisanju predizbornog programa SDP-a, na kojem su uz njega najviše radili Branko Grčić, Rajko Ostojić i glavni tajnik SDP-a Davorko Vidović.

- Na parlamentarne izbore ići ćemo po istom principu kao i na izbore za zastupnike u Europskom parlamentu. Na listama će biti imena ljudi koji građanima imaju što ponuditi, koji nisu opterećeni nikakvim aferama i građani u njih mogu imati povjerenja - kaže naš sugovornik, napominjući da će jedno od prepoznatljivih imena biti i povratnica u SDP Mirela Holy, ali da će vodeće pozicije dobiti i SDP-ovci koji su se dokazali u svojim lokalnim sredinama, pri čemu je posebno apostrofirao takozvanu neretvansku skupinu, koja se prije nekoliko tjedana na tu temu sastala s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem.

Kao ime koje se ističe u toj skupini navodi se gradonačelnica Supetra na Braču Ivana Marković. Ona je po svojim stavovima poznata i u široj javnosti - primjerice, zbog nasilja motiviranog nacionalnom netrpeljivošću uskratila je financijsku podršku torcidašima koji su u Supetru trebali imati rekreativni nogometni turnir.

image
Ivana Marković
Duje Klarić/Arhiv/HANZA MEDIA

Osim o imenima koja će na jesenskim izborima biti vodeća na SDP-ovim listama, u stranci se naveliko razgovara i o tome s kime će stranka izaći na izbore. Ranije potpisana koalicija s HSS-om ne dovodi se u pitanje, i to unatoč povremenim neumjerenim i politički štetnim istupima predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

- SDP želi izaći na izbore s HSS-om, samo je pitanje koliko mu ulaznih mjesta možemo prepustiti. U HSS-u su svjesni da njihova stranka ima slabiji rejting nego u vrijeme kada smo potpisivali koalicijski sporazum i neće biti nikakvih problema da se dogovorimo o tri sigurna mjesta za Sabor - kaže osoba bliska predsjedniku SDP-a Bernardiću.

Od ostalih političkih stranaka, za sada je izvjestan izlazak na izbore s HSU-om, a računa se da bi se na zajedničkim listama našla i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Prema našem sugovorniku, zasigurno se neće ići u predizbornu koaliciju s IDS-om, nego će IDS najvjerojatnije postići dogovor s Demokratima Miranda Mrsića i drugim manjim strankama o zajedničkom izlasku na izbore.

U SDP-u kažu da IDS uvijek u Istri dobiva najmanje tri saborska mandata, da su im politički bliski i ne dvoje kako bi s njima bez ikakvih poteškoća formirali postizbornu koaliciju.

Na Iblerovu trgu kažu da uz pripreme za parlamentarne izbore namjeravaju provesti i akciju u Zagrebu za rušenje gradonačelnika Milana Bandića. Idućeg tjedna vodstvo stranke planira održati sastanak s predsjednikom zagrebačkog SDP-a Gordanom Marasom kako bi se dogovorile pojedinosti pokretanja referenduma za rušenje Bandića.

- To treba jako dobro iskoordinirati i na tome treba ujediniti cijelu zagrebačku oporbu. Svi bi morali svoje taštine staviti na stranu i prikupiti 150.000 potpisa, koliko je potrebno da bi se raspisao referendum za opoziv gradonačelnika - kaže naš sugovornik i napominje da tu SDP mora napraviti najveći dio posla jer ima najveću stranačku infrastrukturu i može financirati takvu akciju.

Premda su lokalni izbori tek za nešto više od godinu dana, u SDP-u već sada imaju nova imena koja će kandidirati za gradonačelnike Varaždina, Pule, Zagreba i nekih drugih gradova. Za sada ih ne otkrivaju, nego samo kažu da u Zagrebu to neće biti predsjednik organizacije Gordan Maras, piše Jutarnji.

#SDP#DAVOR BERNARDIĆ#MILAN BANDIĆ

Izdvojeno

08. srpanj 2020 05:31