StoryEditor
Politikaburno u saboru

Plenković: Oduvijek sam smatrao da Most vodi kavansku demokraciju, ali ovakav čemer i jad nisam očekivao

Piše Linda Perić
16. rujna 2020. - 12:07
Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković u srijedu je rezolutno odbacio tezu da je Hrvatska na Europskom vijeću dobila 22,5 milijardi eura, jer je on obećao francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu da će se kupiti francuski borbeni zrakoplovi te ustvrdio da Most takvim tezama potvrđuje da vodi kavansku demokraciju.

"To je jedna nebuloza, nikakve veze nema natječaj za višenamjenski borbeni zrakoplov s pregovorima koje u ime Vlade vodim na Europskom vijeću o višegodišnjem financijskom okviru koji se počeo raspravljati u svibnju 2018.", odgovorio je premijer u 'aktualnom prijepodnevu' Mostovu zastupniku Zvonimiru Troskotu kojeg je zanimalo je li možda premijer dao uvjetovani prihvat kupovine francuskih zrakoplova kako bi dobili pomoć EU.

Fasciniran sam danas vama debitantima, rekao je premijer Troskotu, preporučivši mu da "radi higijene u javnosti" ne izlazi s takvim tezama, jer one su krive i netočne, a njega kao novog zastupnika "dekredibiliziraju".

"Oduvijek sam smatrao da je Most kavanska demokracija, ali ovoliku neozbiljnost, ovakav čemer i jad od teze nisam očekivao. Danas ste pokazali da beskraj laži, spekulacija, nevjerojatnih teza, izmišljanja, kreativnost koju posjedujete u Mostu nigdje nema“, izjavio je premijer.

Podsjetio je i da za nabavku borbenih zrakoplova nisu stigle dvije, nego četiri ponude, uz spomenute, tu su i ponude Švedske i Izraela.

"Te jeftine, lažne trikove, aluzije na nekakve dogovore u nekim mračnim kuloarima - da iz europskog proračuna dobivamo 22, 5 milijarde eura ili 170 milijardi kuna - da bi onda zbog nevjerojatne vremenske bliskosti kupili Rafale, to ne može nitko drugi izmisliti, neko kreativci u Mostu“, kazao je.

Troskot je, međutim, iz premijerove reakcije iščitao da ga je svojim pitanjem "pogodio u žicu".
"Vrlo je neinspirativno imati premijera koji je nesposoban mladoj osobi odgovoriti na adekvatan način na pitanja koja zanimaju zastupnike i građane", rekao je Troskot i objasnio kako je pitanje o zrakoplovima postavio jer Vlada ima problema s transparentnošću.

Vi još niste Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predali račune za Finsku, a noćenje u Finskoj se ne može usporediti s kupnjom borbenih aviona, rekao je Mostov zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 07:53