StoryEditorOCM
PolitikaPOVRATAK OTPISANOG

Petar Škorić o 10. mjestu na stranačkoj listi u 10. izbornoj jedinici: Čast je igrati za HDZ, ako treba stat ću i na branku!

16. lipnja 2020. - 13:21

Još u većini prvih tiskanih i online izdanja u ponedjeljak navečer Petar Škorić, aktualni šef splitskog HDZ-a, bio je otpisivan sa stranačkih lista za predstojeće parlamentarne izbore, da bi jutro donijelo preokret.

Škorić će biti 10. na HDZ-ovoj listi koju će od Splita do Dubrovnika nositi ministar zdravstva, Vili Beroš. Ispred su se našli Branko Bačić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnici Splita i Dubrovnika Andro Krstulović Opara i Mato Franković, Ante Mihanović, Ivan Budalić, HDS-ovac Goran Dodig i ministrica poljoprivrede, Pločanka Marija Vučković.

Sam Škorić, kada smo se prvi put čuli u utorak nešto prije 10 sati, rekao nam je kako još ništa ne bi komentirao prije službene objave, odnosno da je tek čuo, odnosno pročitao iz medija da će se naći na listi.

Dva sata kasnije, oko podneva, pristao je odgovoriti na par naših pitanja.

Prvo, kako komentira svoje 10. mjesto na listi (na izborima 2016. bio je četvrti)?

- Čast je naći se među 14 imena na listi Hrvatske demokratske zajednice, stranke kojoj pripadam od samog utemeljenja. Položaj na listi svoje stranačke reprezentacije nije važan i svaki član ove snažne liste ima svoju važnu ulogu.

Nogometnim rječnikom rečeno, čast je igrati za svoju reprezentaciju i ako treba stati na branku i boriti se za svoju stranku na svakom položaju, jer jedino svi zajedno s gradonačelnicima, županima, ministrima i drugim dužnosnicima s liste možemo učiniti sve da pobijedimo na izborima. Bez obzira na sitne razlike među nama, dio smo iste stranačke obitelji i važno je uključiti sve snage za što bolji izborni rezultat - navodi Škorić.

Što se njegovog imena na listi tiče, rekao nam je kako uopće nije bilo dvojbe hoće li se naći na popisu od 14 ljudi.

- To nije bilo upitno. Vodstvo stranke je odlučivalo o listama i u ovu stranačku utakmicu je odlučilo staviti gradonačelnika najvećeg grada i predsjednika gradske organizacije u kojoj je HDZ na vlasti, kao što je to bilo i prije četiri godine - pojasnio je.

Škorić uopće ne dvoji u dobar rezultat HDZ-a, pa ni unatoč priličnoj gužvi koja vlada na desnom političkom spektru u 10. izbornoj jedinici. Pristao je i prognozirati rezultat 5. srpnja:

- Uvjeren sam kako će HDZ u X. izbornoj jedinici polučiti dobar uspjeh. Ako me pitate o točnim brojkama, vjerujem da će broj mandata biti jednak onome od prije 4 godine, odnosno da ćemo osvojiti 7 mandata.

A da bi sam još četiri godine proveo u saborskim klupama, Škoriću će trebati preferencijalni glasovi ili da HDZ opet sastavi vladu i oni koji su prije njega na listi zasjednu u izvršnu vlast, agencije, državna poduzeća...

Prije četiri godine, njegovo ime direktno su zaokružila 1592 glasača ili 1,66 posto HDZ-ovih birača (uvjerljivo najviše, 32.573 ili 34,11 posto dobio je general Damir Krstičević, koji se sada neće naći u izbornoj bitci).

- Očekujem pobjedu HDZ-a i to je za sve nas najvažnije. Osobno ću u tome dati svoj maksimalan doprinos. Jer HDZ i ova Vlada su pokazali zrelost, znanje i odgovornost u svim krizama koje su pogodile našu državu u posljednje četiri godine. Ta odgovornost je vidljiva u makroekonomskim i ukupnim gospodarskim rezultatima, kao i brojnim postignućima na vanjskopolitičkom planu.

Ova Vlada je vodila i vodi Hrvatsku u najtežem javnozdravstvenom izazovu, pandemiji Covid-19 virusa i upravo odgovornošću cijele Vlade Hrvatska je danas među najsigurnijim državama u Europi. Predstoje nam brojni novi izazovi, a na te izazove će znati odgovoriti samo HDZ. Zato je bitno da svatko od nas da maksimalan doprinos - poručio je Škorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:53