StoryEditor
Politikapromjena tabora

Penava je cijelo vrijeme bio as u rukavu tvrde desnice, ali na izborima je odlučio zaigrati u Škorinom kolu. Je li nasanjkao HDZ ili se pokopao?

20. svibnja 2020. - 21:11
Vlado Kos/HANZA MEDIA

Ivan Penava odlučio je okrenuti leđa HDZ-u. I na izborima koje je predsjednik Republike Zoran Milanović raspisao za 5. srpnja zaigrati u kolu Miroslava Škore.

Vukovarski gradonačelnik cijelo je vrijeme bio as u rukavu tvrde hrvatske desnice. U trenutku kada nije uspio postati zamjenik predsjednika HDZ-a, i kada je na unutarstranačkim izborima njegova radikalna opcija potučena do nogu, bilo je jasno da će Penava krenuti svojim putem.

Za sobom je povukao svih 10 HDZ-ovih vijećnika, što znači da ta stranka više nema većinu u u vukovarskom Gradskom vijeću. Razlaz nije prošao bez teških riječi.

- HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa i pregazio vrijednosti žrtava. Zahvaljujemo se na suradnji i krećemo svojim putem, jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje trebaju doći – ustvrdio je u srijedu Penava. I pritom naveo tri ključna razloga: neprocesuiranje ratnih zločina na području grada Vukovara, neuspjeh Vlade da pomogne Borovu, Vupiku, Veleprometu i ostalim tvrtkama na tom području te dogovor sa SDSS-om da će Srbe na popisu stanovništva popisivati – Srbi.

Penava je ovim potezom vjerojatno sebi osigurao ulazak u Sabor na Škorinoj listi. Ako se to dogodi, nije isključio koaliciju da koalira sa – HDZ-om. Na izravno pitanje je li mu prihvatljivo da Domovinski pokret nakon izbora koalira s HDZ-om, Penava je odgovorio da mu je „svatko prihvatljiv“.

- Ja sam ovdje u službi interesa prvo Vukovara, a onda sukladno funkcijama i Slavonije i cijele Hrvatske. Ako to znači suradnja s tim i tim, onda može. Što nam je vrijedilo više od 20 godina u HDZ-u, a da nitko nije odgovarao za razorene gradove sravnjene za zemljom. Tu je točka, kraj, ogromna tišina koja para uši – poručio je Penava. Dometnuvši pritom da tragedija Vukovara leži u činjenici da je to „grad simbol koji nije dovoljno velik da ga se ispoštuje kada je riječ o velikim stvarima, jer nekima u HDZ-u postoje veće stvari od Vukovara i žrtava Domovinskog rata“.

Iz HDZ-a su Penavi i njegovim suradnicima poželjeli sreću.

- Želim im sreću. HDZ će u Vukovaru živjeti dalje i nastaviti raditi punim kapacitetom. Stav HDZ-a i Vlade prema Vukovaru je da su nam oni najvažniji. O tome smo se brinuli protekle četiri godine što dokazuju milijuni i milijuni investicija – poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. U Vukovar je odmah otišao zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar branitelja Tomo Medved.

Penavin potez komentirali su i u oporbi.

- Koje sankanje, a nigdje snijega?! Penava nasanjkao HDZ u dogovoru sa Škorom uoči izbora. Očito Penava merači ministarsku fotelju u potencijalnoj koaliciji HDZ-Škoro. Odlazi da bi se vratio – ustvrdio je u svojoj objavi na Twitteru Mirando Mrsić.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević ustvrdio je da je Penava ovim potezom - pokopao sebe.

- Ivan Penava je danas, pokušavajući pokopati Plenkovića i HDZ, pokopao sebe tako što je potvrdio da je sudjelovao - dok se mogao okoristiti time - u etnomafijaškom, nacionalističkom parazitiranju na tragediji Vukovara. Licemjer, i to ne osobito bistar – zaključio je Glavašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 23:28