StoryEditor
Politikaodvažno za hrvatsku

Ovo je program s kojim Plenković danas kreće po drugi mandat u HDZ-u: uputio jasnu poruku oponentima, najavio i ‘provjetravanje‘ stranačkih struktura

Piše Hrvoje Prnjak
15. veljače 2020. - 08:38
Zagreb, 100517. Predsjednik vlade RH Andrej Plenkovic, fotografiran u Banskim dvorima.Boris Kovacev/Cropix

Ovi su izbori više od unutarstranačkih, jer o HDZ-u uvelike ovisi kakva će Hrvatska biti u budućnosti – stoji, među ostalim, u uvodnom dijelu programa za unutarstranačke izbore koji bi danas javnosti trebao predstaviti predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

Već u prologu programa kojim će od stranačkih kolega zatražiti podršku za novi četverogodišnji mandat, Plenković jasno "cementira" svoju korijensko-identitetsku poziciju: "Našom politikom učvršćujemo HDZ ondje gdje ga je postavio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – kao stožernu stranku desnog centra. (...) Vrijednostima desnog centra njegujemo svoj identitet, tradiciju, običaje, povijest, vjeru i kulturu i sve što nas čini najsnažnijom hrvatskom strankom."

No, uz, primjerice, "njegovanje privrženosti Crkvi" i odanost demokršćanskim i narodnjačkim vrijednostima, Plenković naglašava i sljedeće: "Vrijednosno i identitetski dijelimo temeljne vrijednosti suvremene Europe. Umjesto izolacionizma želimo nastaviti jačati svoj položaj i utjecaj u Europi i svijetu, jer na takav način najbolje pridonosimo ostvarenju hrvatskih strateških interesa..." Također, podcrtava: "Strateški je cilj Hrvatske u idućem razdoblju ulazak u schengenski prostor i europodručje, čime će naša zemlja ući u najuži krug europskih zemalja."

Poruka braniteljima

Dakle, "sidrenje" na desnom centru (kao poruka stranačkoj desnici), naslanjanje na baštinu tuđmanizma, kontinuitet započetih Vladinih politika, ali i isticanje nedvosmislene proeuropske orijentacije (što uključuje i podršku politici proširenja na europskoj razini, o čemu će biti govora na zagrebačkom sastanku na vrhu u svibnju), kao svojevrsna "differentia specifica" u odnosu na ono što u dosadašnjim istupima forsira unutarstranačka oporba.

S obzirom na to da Kovač, Stier i istomišljenici "jašu" na forsiranju suverenizma, Plenković i tu temu apsolvira kad kaže: "Hrvatsko pitanje više nije pitanje neovisnosti i suvereniteta, jer to smo pitanje riješili stvaranjem države, međunarodnim priznanjem i pobjedom u Domovinskom ratu. Danas je to pitanje demografskog opstanka, ostanka, prosperiteta (…)"

Baš kao što ne želi prepustiti identitetsku baštinu HDZ-a konkurenciji unutar stranke koja tvrdi da je aktualni šef stranke odveo stranku "previše ulijevo", jasno da Plenković ne propušta ni prigodu za trijumfalnu inventuru postignutog otkako je preuzeo HDZ, u srpnju 2016., podsjećajući usto na niz donesenih zakona, vanjskopolitičke dosege, upravljanje krizom u slučaju Agrokor...

"U protekle tri godine mirovine su narasle dvaput, a minimalna i prosječna plaća triput više nego u mandatu prethodnih triju vlada... Najniža mirovina povećana je za 227 kuna, a prosječna mirovina za 302 kune. Broj zaposlenih najveći je od neovisnosti, a nezaposlenost nikada manja... BDP raste za oko 3%, ali na zdravim osnovama i bez zaduživanja. Javni dug smo smanjili za gotovo 13 postotnih bodova BDP-a, što nas svrstava u sam vrh zemalja EU-a po brzini smanjivanja... Do 2022. cilj nam je smanjiti javni dug na 61,6% BDP-a (...)."

Očekivano, prvi čovjek HDZ-a i Vlade ne zaboravlja ni braniteljsku populaciju, koja je na ovim izborima možda i važniji čimbenik nego na nacionalnim izborima. Uostalom, i dva "njegova" ministra su generali HV-a: "Brinemo se i brinut ćemo se o hrvatskim braniteljima (...), uz kvalitetnu zdravstvenu skrb, stambeno zbrinjavanje, izgradnju veteranskih centara, poticanje braniteljskih udruga i podršku samozapošljavanju branitelja."

Poruke čitavoj javnosti

Očito svjestan negativne percepcije koju donose (koruptivne i druge) afere pojedinih HDZ-ovaca, aktualni šef stranke najavljuje: "Otklanjat ćemo sve pojave nezakonitih radnji koje ugrožavaju izgradnju moderne i učinkovite državne uprave, guše gospodarstvo i otežavaju provedbu ozbiljnih reformi. Svjesni smo pritom i političkih pogrešaka pojedinaca u svojim redovima koji su naštetili imidžu stranke i tako umanjili naša postignuća te narušili percepciju HDZ-a kod dijela hrvatskih birača. Osjetljivi smo na svaku pojavu nezakonitosti i korupcije, jer kolektiv ne smije biti žrtva grijeha pojedinaca. Svatko od nas ogledalo je HDZ-a." Mladi i žene u HDZ-u moći će Plenkovića posebno držati za riječ jer ih je istaknuo kao "posebno važne u idućem mandatu", iz čega bi netko, tko će ga znati, mogao iščitati i najavu "provjetravanja" stranačkih struktura.

Program je podijeljen u četiri tematske cjeline: Domoljublje i promicanje nacionalnih interesa, Obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija, Pravedna i učinkovita država, Uspješna i razvijena Hrvatska, iz čega se može iščitati i ključne naglaske na kojima Plenković kani inzistirati u novome mandatu.

Brojne programske poruke upućene su i daleko široj publici nego što je članstvo najbrojnije hrvatske stranke. Recimo, kad najavljuje veće mirovine i nastavak politike povećanja plaća radnika. Ili rješavanje pitanja blokiranih kroz novi Ovršni zakon; jednako kao i kad otkriva da Vlada planira povećati ulaganja mirovinskih fondova "jer raspolažu s preko 117 milijardi kuna imovine"; zatim da će poticati investicije u turizmu čiji se potencijal procjenjuje na tri milijarde eura u idućih pet godina; kad kaže da će i dalje podupirati projekte i ravnopravnost Hrvata u BiH; da će se povećati socijalne naknade; ili kad kaže da je Strategija demografske revitalizacije Hrvatske u završnoj fazi, te da će raditi na smanjivanju nejednakosti u društvu ili da će u odnosima sa Srbijom "posebno voditi računa o procesuiranju ratnih zločina i pronalasku nestalih".

Uvažavanje kritika

U dijelu programa koji se obraća članstvu Plenković podsjeća: "Nastavili smo daljnju demokratizaciju stranke uvođenjem načela 'jedan član, jedan glas' u izboru za vodeće stranačke dužnosti... Redovito imamo besprijekorna izvješća državne revizije o poslovanju... Za razliku od stanja koje smo zatekli, financijski smo konsolidirali stranku, koja posluje uredno, bez kreditnih zaduženja – nije više u minusu."

Također, kao da odgovara na kritike stranačke oporbe o samovolji, Plenković obećava veću uključenost svih članova, bolju protočnost informacija u oba smjera, pa tako i o "lokalnim potrebama građana"...

Dakle, očito je kako je šef "zajedničara" dobro čuo kritike dijela HDZ-ova članstva. Sad ostaje vidjeti hoće li i oni čuti, odnosno, kako će vrednovati njegove najnovije poruke.

#HDZ#ANDREJ PLENKOVIć

Izdvojeno