StoryEditor
Politikacrobarometar

Najnovije istraživanje pokazalo tko je najpopularniji hrvatski političar, ali i o kome građani imaju najlošije mišljenje

Piše PSD
25. siječnja 2020. - 20:09
Nova TV

Zoran Milanović izabrani je predsjednik, a na početku 2020. zauzeo je i mjesto najpopularnijeg političara. O njemu pozitivan dojam ima 51 posto ispitanika, a negativan 41 posto, kaže anketa je provela agencija ISPOS za Novu TV.

Milanović je, naravno, neprikosnoveni lider ljevice, a pozitivnim ga smatra 87 posto SDP-ovih birača, ali i 27 posto birača HDZ-a.

Milanovićev početak s 'niskim' očekivanjima

Milanović je najpopularniji, ali i političar od kojeg građani na početku mandata nemaju velika očekivanja. Naime, za sad njih 51 posto misli pozitivno. Zanimljivo, prije pet godina i pobjede sličan rejting kod birača imala je i Kolinda Grabar-Kitarović o kojoj je te 2015. pozitivan dojam imalo 52 posto ispitanika. Ali je zato 2010., kad je pobijedio, Ivo Josipović imao potporu od 72 posto.

Ostali političari popravili osobni rejting

Milanović je, vidimo, najpopularniji, a Kolinda Grabar-Kitarović funkciju napušta s potporom od 45 posto građana, ali i 48 posto onih koji o njoj imaju negativno mišljenje.

Andrej Plenković popravio je osobni rejting i sad o njemu pozitivan dojam ima 41 posto ispitanika, a negativan njih 52 posto.

Osobni rejting bolji je i Boži Petrovu o kojem 39 posto građana misli pozitivno, a njih 46 posto negativno.

Davor Bernardić popularniji je početkom 2020., ali daleko od Zorana Milanovića. O njemu pozitivan dojam ima 33 posto, a negativan njih 52 posto.

Milan Badić pak gubi potporu i sad o njemu pozitivan dojam ima 24 posto građana, a negativan 69 posto.

Zemlji se vratio optimizam, ali i potpora Vladi

Godina 2020. donosi oporavak optimizma i sad 28 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru, što je jedan od najboljih rezultata posljednjih godina. Ali i dalje 63 posto građana misli da idemo u lošem smjeru.

Vladine politike isto tako sad podupire 31 posto građana, što je jedan od boljih rezultata posljednjih godina, ali i dalje 60 posto građana ne podupire poteze Banskih dvora.

Istraživanje je provela agencija ISPOS u sklopu redovitog CROBAROMETRA na 985 građana od 1. do 20. ovog mjeseca. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 08:28