StoryEditor
Politikane žele odmor

Most i SDP nezadovoljni dvotjednom stankom u Saboru: ‘Država je u zdravstvenoj, ekonomskoj i društvenoj krizi a oni bi - raspust!?‘

16. listopada 2020. - 15:20
Goran Mehkek/Cropix

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista izrazio je u petak nezadovoljstvo zbog predstojeće dvotjedne stanke u radu Sabora u kriznoj situaciji u kojoj se država nalazi te su zatražili da parlament nastavi sa zasjedanjem.

“Izražavamo nezadovoljstvo i protest zbog ove dvotjedne stanke u ovako kriznoj situaciji u državi. Mi želimo da Sabor nastavi s radom. Ako smo mogli imati izvanredno zasjedanje zbog situacije s potresom u Zagrebu, ne vidimo razlog da u ovako kriznoj situaciji, kada se donose mjere koje utječu na sve poduzetnike, situacije u školama gdje ne znamo što će uopće biti s našom djecom, mi prekidamo s radom. Osim što se nas onemogućava da radimo, onemogućava se i građanima da netko komunicira o njihovim problemima”, rekla je Marija Selak Raspudić.

Kazala je i da je uobičajeno da predsjednik Vlade na početku jesenskog zasjedanja Sabora iznese Izvješće o radu Vlade, a to do sada nije učinio, a kako stvari stoje, dodala je, čini se da se to u dogledno vrijeme ni neće dogoditi. 

“Očito se time želi pod tepih gurnuti ono o čemu govorimo već mjesecima, cure posljednji dani moratorija na ovrhe, naći će se velik broj stotina tisuća naših građana ponovno pod ovrhama, nisu donesene nove mjere, kojima će se taj problem sanirati. Jednako tako, naši poduzetnici su pod mogućnošću rada, a zapravo su pod lockdownom, nisu ni za njih donesene mjere, ne znamo što će se događati dalje sa školama, onemogućeno je funkcioniranje cijelog društva i zato zahtijevamo da Sabor nastavi s radom”, zatražila je Selak Raspudić.

Iduća dva tjedna građani neće imati svoj glas koji ih zastupa u Saboru, a onda kada se svi naviknu na novonastalu, neracionalnu i neopravdanu situaciju, nastavit će se dalje onako kako je Vlada zamislila, ocijenila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare.

Nino Raspudić napomenuo je da je Sabor već dobrim dijelom onemogućen u radu jer je njihovim kolegama Miri Bulju i Nikoli Grmoji saborska služba je odredila samoizolaciju, a ne nikakav epidemiolog, jer je jedan zastupnik koji je bio na Odboru pozitivan. 

Podsjetio je da je saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak, unatoč tome što mu je epidemiolog u Bjelovaru odredio samoizolaciju, dovučen u Sabor kako bi većina mogla funkcionirati, dodavši da je riječ o dvostrukim mjerilima.

“Dvotjednu stanku mi ne želimo i smatramo da Sabor mora raditi u ovoj gorućoj situaciju, pogotovo s obzirom na važna izvješća koja trebaju uslijediti poput izvješće predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, izvješća DORH-a i izvješća o Povjerenstvu za sukob interesa”, poručio je Raspudić.

Predsjednik SDP-a i stranačkog Kluba zastupnika Peđa Grbin u petak je ustvrdio da je stanka sljedeća dva tjedna u radu Sabora nepotrebna i neprimjerena zbog zdravstvene, ekonomske i društvene krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

Ocijenio je da je predstojeća dvotjedna stanka u radu Sabora potpuno nepotrebna i neprimjerena s obzirom na situaciju u kojoj se država nalazi. 

“Imamo zdravstvenu, ekonomsku, ali i duboku društvenu krizu koja se manifestirala činom nasilja u ponedjeljak. U takvom trenutku očekivao sam da Vlada reagira pozivom oporbi kako bismo razgovarali na koji će se način država suočiti sa svime time, ali odgovor je izostao. Umjesto toga, imamo dva tjedna saborskog raspusta”, istaknuo je Grbin u izjavi novinarima u Saboru. Najavio je da će SDP nastaviti raditi i govoriti o svemu što smatraju lošim u društvu i nuditi prijedloge.

Kazao je da poziv “premijeru Plenkoviću i gospodi iz HDZ-a da se zbroje i počnu raditi, a ako smatraju potrebnim razgovaraju i s nama, stoji”.

U napadu u ponedjeljak na Markovu trgu, kazao je, vidi napad na institucije Republike Hrvatske, na Vladu i Hrvatski sabor. Kao što je premijer Plenković rekao da je to bio napad na njega, svi oni koji su se nalazili u Saboru, bili dužnosnici, bili službenici ili novinari, mogu reći da je to bio napad na njih, dodao je.

Zato mi je potpuno neprihvatljivo da premijer Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu umjesto da da jasne i konkretne odgovore na to kako ćemo se suočiti s ozbiljnim problemima, poručio je Grbin, napomenuvši da su dobili povjerenje građana, ali dobila ga je i oporba. Svi zajedno imamo obvezu raditi na tome da Hrvatska što prije izađe z kriza u kojima se trenutačno nalazi, istaknuo je šef oporbe.

Po njemu, “krivaca za radikalizaciju u društvu je više, ali najodgovornijima smatra one kojima gotovo 30 godina nije smetao govor mržnje do ponedjeljka”.

Razgovarao sam s Frankom Vidovićem i za sada ne pokazuje ozbiljnije simptome bolesti, a razgovarao sam i s Nikšom Vukasom i Mišelom Jakšićem koji su s njim bili na sjednici Odbora i jutros obaviješteni iz Sabora da za sada trebaju ostati kod kuće, ali ih još nisu kontaktirali epidemiolozi kako bi vidjeli koje druge mjere trebaju poduzeti.

Što se tiče kolegica i kolega u Klubu, Vidović nije bio u direktnom kontaktu s njima tako da će Klub nastaviti normalno funkcionirati.

Svi koji radimo, kako vi novinari, tako i mi dužnosnici, ali i sve građanke i građani, neovisno rade li u trgovinama, zdravstvenim ustanovama ili drugdje izloženi smo riziku i svi moramo biti spremni da se u nekom trenutku možemo naći u samoizolaciji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 15:24