StoryEditor
PolitikaPORTRET

Macron se izjašnjava kao ‘katolički agnostik‘, dolazi iz medicinske obitelji. Roditelji su ga davno pokušali razdvojiti od Brigitte, no nisu uspjeli... Evo što je radio prije političke karijere

25. studenog 2021. - 13:57

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, osim što je ozbiljan pretendent na ulogu neformalnog šefa EU-a, najmlađi je predsjednik Francuske u povijesti. U Elizejsku palaču uselio se u svibnju 2017., postavši s 39 godina ujedno i najmlađi francuski šef države još od Napoleona.

Rođen je 1977. u gradu Amiensu s oko 100 tisuća stanovnika, u regiji Pikardiji. Studirao je filozofiju na Sveučilištu Paris Nanterre, potom je magistrirao iz javnih poslova na Sciences Po i diplomirao na École nationale d'administration 2004. Prije političke karijere radio je kao viši državni službenik u Glavnom financijskom inspektoratu, a kasnije je postao investicijski bankar u kompaniji slavne bankarske obitelji Rothschild. U visoku politiku lansiralo ga je 2012. imenovanje na funkciju zamjenika glavnog tajnika bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea. Kasnije ga je premijer Manuel Valls imenovao u vladu za ministra gospodarstva, industrije i digitalnih poslova. Podnio je ostavku na funkciju u vladi u kolovozu 2016. radi ulaska u kampanju za francuske predsjedničke izbore 2017. Iako je bio član Socijalističke stranke, na izborima se kandidirao pod zastavom vlastitog proeuropskog centrističkog pokreta La République En Marche!, te na toj platformi uvjerljivo porazio u drugom krugu kandidatkinju desničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

image
Loic Venance/AFP

Potječe iz medicinske obitelji koja uz njega ima još jednog sina i kćer: otac mu je bio profesor neurologije na Sveučilištu u Pikardiji, a majka liječnica. Roditelji su mu se razveli 2010. Korijeni obitelji Macron sežu do sela Authie u Hauts-de-Franceu, a majčina loza je iz pograničnih regija prema Španjolskoj. Jedan od njegovih pradjedova po ocu, George William Robertson, bio je rođeni Englez iz Bristola u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako je odrastao u nereligioznoj obitelji, Macron se krstio u Katoličkoj crkvi na vlastiti zahtjev u dobi od 12 godina. Danas se izjašnjava kao agnostik: za posjeta papi Frani izjavio je da se osjeća kao 'katolički agnostik'.

Macron se školovao na isusovačkom institutu Lycée la Providence u Amiensu, prije nego što su ga roditelji poslali da završi posljednju godinu srednje škole u elitnom Lycéeju Henri-IV u Parizu. Malo je poznato da su ga otac i majka u Pariz zapravo pokušali skloniti zbog, u njihovim očima, skandalozne veze s Brigitte Auzière, 27 godina starijom udanom učiteljicom s troje djece koja mu je kasnije postala supruga. Kao što je poznato, njihova veza izdržala je i parišku razdvojenost i sve ostale kušnje.

image
Arthur Nicholas Orchard/AFP

Prvi posao nakon fakulteta dobio je u francuskom Ministarstvu financija. Zanimljivo je da mu je 2006. posao glavnog direktora nudila najveća udruga francuskih poslodavaca, ali je tu ponudu odbio. Dvije godine kasnije iz vlastitog je džepa platio 50 tisuća eura kako bi se otkupio iz ugovora s državom i postao investicijski bankar kod Rothschilda. Kasnije će reći da za francusku državu više nije mogao raditi zbog izbora Nicolasa Sarkozyja za predsjednika. No, kako je na službi kod Rothschild&Co u samo dvije godine zaradio gotovo 3 milijuna eura, teško je povjerovati u isključivo političke ideale kao motivaciju.

Za ministra gospodarstva i industrije imenovan je 26. kolovoza 2014. godine, postavši najmlađi ministar gospodarstva od 1962. i Valéryja Giscarda d'Estainga. Na toj političkoj poziciji postaje gorljivi EU vjernik i zapravo započinje svoj put do današnje uloge nesuđenog predvodnika ujedinjene Europe i nasljednika Angele Merkel. Mašući EU zastavom, cijelo to vrijeme istodobno jako brine o francuskoj ekonomiji: kao ministar povećao je francuski udio u tvrtki Renault s 15 na 20 posto, te zakonima ciljano pomladio francusko gospodarstvo i podigao BDP fiksiranjem propisa temeljenih na radu nedjeljom, prijevozu, poslovima u javnom sektoru i prometnom tržištu.

image
Philippe Desmazes/AFP

S vremenom odbacuje 'socijalističko' ruho i postaje pro-biznis političar u sve većem raskolu sa strankom, do čega formalno i dolazi formiranjem pokreta En Marche i s njegovom predsjedničkom kandidaturom. U kampanji je uživao nevjerojatnu naklonost francuskih medija, s više od 50 naslovnica u magazinima, zbog čega su ga kasnije teretili da je još kao ministar gospodarstva kupovao donatore i medijsku naklonost. Zahvaljujući tome što je u drugome krugu izbora nasuprot sebi imao desničarsku antieuropsku populisticu, uživao je na kraju gotovo plebiscitarnu domaću i međunarodnu podršku na putu prema predsjedničkoj fotelji. Marine Le Pen pobijedio je s 66 prema 33 posto glasova.

Veliki je ljubitelj nogometa i strasno navija za Olympique iz Marseillea. Zbog svojedobnih navijačkih zagrljaja s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović na Svjetskom prvenstvu u Rusiji uživao je u velikoj medijskoj pozornosti. Macron također skija, igra tenis i uživa u boksu. Prilično dobro svira klavir te obožava Roberta Schumanna i Franza Liszta.

Last, but not least: Emmanuela Macrona u Francuskoj iduće godine čekaju predsjednički izbori. Milijardu i stotinu milijuna hrvatskih eura u državnoj blagajni svakako će mu pomoći na putu prema još jednom mandatu u Elizejskoj palači, bez kojega nema ni sna o budućoj stožernoj francuskoj ulozi u Bruxellesu.

item - id = 1145965
related id = 0 -> 1145939
related id = 1 -> 1145909
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 13:57