StoryEditor
Politikabivši predsjednik

Josipović: Ne vjerujem da će nakon Bandićeva odlaska desnica preuzeti Zagreb. Mislim da je Klisović izvrstan kandidat, a poštujem i Tomaševića

Piše PSD.
3. ožujka 2021. - 14:56
Željko Puhovski/Cropix

Bivši predsjednik Ivo Josipović, s kojim se Milan Bandić 2010. našao u drugom krugu predsjedničkih izbora, gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao njihovu dugodišnju suradnju. 

- Milan Bandić mi je bio protukandidat na predsjedničkim izborima, no kasnije sam puno puta imao prilike biti s njim. Protokol nas je često svrstavao jednog kraj drugog, imali smo korektne odnose.

Bandić i ja smo različito promišljali politiku, ideologiju i neka konkretna politička pitanja, ali to je prirodno u demokraciji. Sve njegove druge stvari o kojima se govori, u ovim trenucima žalosti bih ostavio sa strane. On je očito imao posebni magnet na gradskim izborima.

Sjećam se i dobrih trenutaka suradnje i dobrih stvari koje je napravio, a o lošima će se vjerojatno još puno pričati. Bio je potpuno korektan i u projektima gdje se očekivala suradnja, sve je štimalo, nije bilo ni traga osvetoljubivosti zbog gubitka predsjedničkih izbora - rekao je Josipović

Istaknuo je da je Zagreb u ozbiljnim problemima te da on model upravljanja gradom, kakav je primjenjivao Bandić, ne bi koristio.

- Međutim, bilo je i dobrih stvari i ja kao glazbenik izražavam priznanje za izgradnju Muzičke akademije.

S druge strane, smatra da su postupci protiv Bandića predugo trajali:

- Bez obzira je li kriv ili ne, trajanje postupaka ide na dušu pravosuđa. To su postupci bez konca i kraja, neobične formulacije optužnica, nešto što ne bi trebalo biti uzor rada pravosuđa. Korektno je oštrije kritički komentirati ostavštinu Bandića s određenim odmakom, ali danas ne.

Posljedice za lokalne izbore

Josipović se slaže da je smrt zagrebačkog gradonačelnika vjerojatno promijenila pozicije kandidata u utrci za gradonačelnika. Smatra da će se dio birača okrenuti ljevici, a dio desnici, a osvrnuo se i na strukturu gradske uprave:

- Ne bih rekao da su svi koji rade u Gradskoj upravi pripadnici Bandićeve političke struje. Bilo je puno onih koji su na pozicije dolazili po političkom kriteriju, ali bilo je i onih s natječaja. Oni koji s prebjegli iz stranaka i nisu vratili mandat, to im ne služi na čast. Išli su direktno protiv volje birača koji su za njih glasali.

Nije htio komentirati šanse predstavljenih kandidata za zagrebačke izbore, no rekao je:

- Što se tiče Josipa Klisovića, radi se o ozbiljnom i odgovornom čovjeku, obrazovanom i moralnom koji nije uprljao svoj lik. Možda je problem da je relativno kasno ušao u kampanju i da nije dovoljno poznat, ali na njemu i stranci je sad da to intenziviraju i pokažu kvalitete koje zaista ima. On je tih i skroman čovjek. Morat će učiniti puno da sa svojim likom i djelom upozna širu javnost, mislim da je izvrstan kandidat.

Cijenim i g. Tomislava Tomaševića. Dobar je kandidat s drugačijim pristupom i gardom u politici od Klisovića. Ja sam mentalitetom i temperamentnom bliži Klisoviću pa je i tu moj afinitet, ali poštujem Tomaševića.

Smatra da Bandićeva stranka sad nema previše šanse jer je “Bandić bio toliko dominantna figura i u stranci i politici da ne vjerujem da netko može uskočiti u njegove cipele”.

- Budućeg gradonačelnika bih tražio prije svega u konfrontaciji između Klisovića i Tomaševića i nekog kandidata desnice - rekao je Josipović za N1 dodajući da ne vjeruje da će desnica preuzeti Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 18:54