StoryEditor
PolitikaSPORNA DIJASPORA

Iako je SDP motivirao svoje birače glasačima iz BiH, njihov odaziv ni ovoga puta nije bio presudan

Piše Miroslav Landeka
5. srpnja 2020. - 20:24

Danas je u Mostaru, drugi dan zaredom, u 7 sati otvoreno svih dvadeset biračkih mjesta za parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini svoje pravo glasa mogli su ostvariti u subotu i nedjelju na 45 biračkih mjesta, od kojih je najveći broj u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

Koordinatorica izbornog procesa Generalnoga konzulata RH u Mostaru Jadranka Modrić izjavila je  kako su izbori u Mostaru u subotu prošli bez ikakvih problema te da je odaziv birača prvoga dana bio dosta dobar. Glasovalo je njih oko pet tisuća.

Dodala je kako se zbog pandemije koronavirusa na biračkim mjestima provode epidemiološke mjere, dezinfekcija, te da se birači moraju pridržavati i uputa o fizičkoj distanci.

Unatoč tvrdnjama pojedinih hrvatskih medija, na biralištima u Mostaru, Sarajevu, Vitezu, Banja Luci, Tuzli i Livnu nisu zabilježene veće gužve. Najveći odziv birača bio je naravno u Mostaru, jer najviše registriranih birača koji glasuje upravo u tom gradu. Također, ni pred ove izbore nisu izostali podrugljivi medijski napisi pa i šovinističke izjave.

Tako je predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, rekao kako tisuće Hrvata iz BiH imaju fiktivno prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj te da ih HDZ koristi kao glasačku mašineriju u IX. i X. izbornoj jedinici. Rekao je i da su Hrvati iz BiH odlučili predsjedničke izbore kada je za predsjednicu RH izabrana Kolinda Grabar Kitarović pa je pozvao građane Hrvatske na birališta, kako glasovi iz BIH ne bi presudno utjecali na rezultate izbora.

Bernardić je u intervjuu za Jutarnji list uoči izbora kazao kako uvijek na dan izbora gledamo slike redova na biralištima u BiH i gužve na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

- Zadnje su gužve bile za predsjedničke izbore, kad je izabran Zoran Milanović. Na prijašnjim predsjedničkim izborima ti su glasovi presudili u korist Kolinde Grabar-Kitarović, a na štetu Ive Josipovića, rekao je Bernardić i dodao:

- Zato pozivam građane Hrvatske da izađu na izbore, kako glasovi iz BiH ne bi presudili, jer će oni sigurno izaći, rekao je Bernardić za Jutarnji list.

No, podaci s birališta govore nešto drugo. Podsjetimo da je na izbore za Hrvatski sabor 2016. godine izašlo samo 14.836 glasača. Ako znamo da po popisu stanovništva iz 2013. godine u BiH živi 545.000 Hrvata, to bi značilo da je na prošle izbore za Hrvatski sabor izišlo samo 2,72 posto Hrvata iz BiH.

Također, zanemariv je broj onih koji imaju dvostruka prebivališta i tobože glasuju na dvije lokacije, no plašenje Hrvatima iz BiH očito se pretvorilo u učinkovit alat hrvatske ljevice za motiviranjem birača za izlazak na izbore.

Jer Hrvati iz BiH na izborima u RH glasuju isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima pa se stvaraju gužve ispred birališta, kao što je bilo na proteklim izborima u Mostaru.

Razlog tome je što svi Hrvati iz Mostara, Širokog Brijega, Posušja, Ljubuškog, Gruda, Čitluka, Čapljine, Stoca, Neuma i Ravnog glasuju isključivo u Mostaru, a do prošlih parlamentarnih izbora to su u Mostaru činili svi građani iz Herceg bosanske županije.

Znači, više od 100  tisuća birača moralo je obaviti svoju dužnost i glasovati u jednoj školi. Također, činjenica je da svi hrvatski državljani koji glasuju u XI. jedinici, mogu utjecati tek na izbor tri od 151 zastupnika u Hrvatskom saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 10:59