StoryEditor
Politikasastanci u zagrebu

Dodika primio hrvatski državni vrh, Milanović poručio: RH neće podržati jednostranu reviziju Daytonskog sporazuma

Piše Jutarnji.hr
16. rujna 2020. - 19:05
Milorad Dodik sa Plenkovićem i MilanovićemDarko Tomaš/ Cropix, Ured Predsjednika/Marko Beljan

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u srijedu poslijepodne s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda koji je u Zagreb došao na poziv hrvatskog predsjednika.

Na sastanku se, kako prenosi Jutarnji list, razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, priopćeno je iz Ureda predsjednika. 

- Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi, naglasili su u priopćenju iz Ureda predsjednika.

image
Zoran Milanović i Milorad Dodik
Ured Predsjednika/Marko Beljan

- Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos, navodi se u priopćenju nakon sastanka.

Dodika je u Banskim dvorima primio i premijer Andrej Plenković, koji je nešto ranije rekao da ga je Milanović izvijestio o dolasku člana Predsjedništva BiH. Objasnio je da će s njim razgovarati o infrastrukturnim projektima. Razgovor s Dodikom opisao je kao "radni susret bez velike drame".

Sam Dodik je nakon izlaska iz Banskih dvora odgovarao na pitanja novinara.

- Izražavam zadovoljstvo s razgovorom, upoznao sam ih sa situacijom u BiH, a razgovarali smo i o infrastrukturnim projektima. Naša suradnja se odvija na najbolji mogući način. Zahvalni smo na predanoj podršci koju imamo od Hrvatske na našem putu u EU, rekao je potvrdivši  daje dogovorena gradnja mosta na Savi kod Gradiške. - Dobio sam potvrdu premijera da će se se završiti sve na vrijeme i da će projekt biti završen kako je i predviđeno. 

image
Milorad Dodik i Andrej Plenković
Darko Tomaš/ Cropix

Izjavio je i da se razgovaralo o migrantima te da on njih u BiH ne želi.

- Migranti žele ući u EU, ali oni nama predstavljaju ozbiljan problem i morat ćemo rasteretiti BiH, pokazujemo deficit u rješavanju tog problema. 

- Ključno pitanje je funkcioniranje BiH. Nizom intervencija došlo je do urušavanja odonosa BiH. Danas vidimo pokušaje bošnjačkog naroda koji pokušava marginalizirati položaj Hrvata i Srba i uočili smo da je bošnjačka strana ona koja radi u interesu bošnjačke političke elite, rekao je odgovarajući na pitanje o kritikama drugih dvojice članova Predsjedništva BiH zbog posjeta Zagrebu.

- Treba osigurati da konstitutivni narodi imaju prava predviđena ustavom, na način da se mijenja izborni zakon. Mi imamo dobru suradnju s Hrvatima, ali to nije na štetu Bošnjaka. Ja ovdje nisam došao da podmećem i klevećem već da sugovornike upoznam sa svojim viđenjem situacije i da vidimo na koji način možemo surađivati, kazao je.

- Postoji mogućnost da svaki član Predsjedništva organizira posjete. Komšić je bio u Sjevernoj Makedoniji pa nitko nije pravio galamu. Oni mogu sutra ovdje doći i razgovarati. Njihova komunikacija, njihov problem, pokazuju pravo lice Sarajeva. Ja ne želim ništa napraviti na njihovu štetu. Komšić je izabran bošnjačkim glasovima, no on štiti sve na štetu hrvatskog naroda u BiH. Ja ću ih pokušati informirati o ovim razgovorima, ako će htjeti čuti, dodao je.

Nedugo potom dao je i intervju za RTL.

- Teme su bile i naša gospodarska suradnja i projekti koje zajedno radimo. Potrebna je veća ekonomska suradnja - rekao je

- U suštini ja sam izabrani član Predsjedništva ispred Republike Srpske. Bilo mi je zadovoljstvo da imam priliku razgovarati s predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske. Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja nas Srba, načina na koji funkcionira BiH sa svim zastojima, činjenicom da je devastiran Daytonski sporazum od strane međunarodnog faktora, da tamo još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja, postoje tri suca Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najščešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH. Teme su bile i naša gospodarska suradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradišci..., izjavio je.

Na pitanje hoće li se rušiti kuće Hrvata koje su na toj trasi, Dodik ističe kako nitko nema namjeru ništa rušiti.

- To je davno, prije 25 godina tema koja je možda imala smisla. Kada smo planirali gradnju autoputa, vjerojatno se neki od objekata moraju maknuti. Intervencijom hrvatske zajednice recimo u okolini Modriče mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru učiniti i na trasi koju planiramo graditi od Banja Luke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Nitko to ne radi namjerno, kaže Dodik.

Naglasio je da su mnoge stvari koje se tiču Daytona promijenjene, prije svega Hrvata, a onda i Srba.

- Predsjednik Milanović se htio upoznati s viđenjima. Јa sam primarno za mir i stabilnost. Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja koji sam rođen u Banja Luci mogu biti agresor? Moja politika nije secesija - izjavio je Dodik, koji je dan prije dolaska u Zagreb izjavio da mu je cilj da Republika Srpska i Srbija budu - jedna država.

Dodik je rekao da se u BiH 25 godina pravi jedan neuspješan hibrid.

- Gradi ga međunarodni faktor koji je upravljao BiH, donosio zakone, mijenjao ustave - kaže Dodik.

Službeni posjet Milorada Dodika Zagrebu izazvao je buru reakcija u susjednoj državi. Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku najviših hrvatskih dužnosnika da se sastanu u Zagrebu s njihovim kolegom iz bosanskohercegovačkog državnog vrha Miloradom Dodikom ističući da on dovodi u pitanje opstanak BIH. Upozorili su kako se ti susreti ne mogu povezivati s Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posljedice.

Iz Ureda predsjednika odgovorili su kako Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH. Istaknuli su da je susret s Dodikom samo početak političkih konzultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 20:56