StoryEditor
Politikazanimljivi rezultati

Čekaju nas vrlo uzbudljivi izbori: istraživanje pokazalo da će se žestoka bitka voditi za svaki mandat, a neki ‘igrači‘ potpuno će nestati sa scene

17. svibnja 2020. - 11:50
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Čekaju nas iznimno uzbudljivi izbori u kojima će biti presudna utrka za svaki saborski mandat. Barem takvu trenutnu sliku daju rezultati istraživanja agencije 2X1 komunikacije koje je provedeno od 2. do 14. svibnja na primjerenom uzorku od 200 ispitanika po izbornoj jedinici, a podatke je prenio tjednik Nacional.

SDP bi bio relativni pobjednik sa 64 mandata. HDZ bi dobio 54 mandata, Škoro 14, IDS i Most po 3 te Bandić i Posavec po 1 mandat.

Nama su najzanimljivije dalmatinske izborne jedinice u kojima je, već tradicionalno, desnica apsolutni pobjednik. Uobičajeno je da se ti desni glasovi u Dalmaciji podijele između HDZ-a i neke nove opcije, bilo da je to Ruža Tomašić ili recimo Most prije četiri godine. Most će preživjeti i ove izbore, ali je sve jasnije da postaje tek manja regionalna priča (jedan mandat dobit će još u istarskoj izbornoj jedinici).

U devetoj izbornoj jedinici (sjever Dalmacije) sedam bi mandata dobio HDZ, četiri SDP, dva Miroslav Škoro i jedan Most. U desetoj, južnoj, jedinici Most bi dobio još jedan mandat, Škoro dva, SDP pet i HDZ šest. Ukupno uvjerljiva pobjeda desnog krila hrvatske politike za čak deset mandata, dakako uz napomenu da dva Mostova mjesta ne idu na kraju na konto HDZ-a.

Evo i ostalih jedinica. Veliku prednost SDP ostvaruje u I. izbornoj jedinici, dakle gradu Zagrebu, sa čak osam mandata, HDZ pet, a lista Miroslava Škore jedan mandat.

U drugoj izbornoj jedinici HDZ i SDP imaju po šest mandata, dok bi Škoro i Milan Bandić dobili po jedan.

U trećoj izbornoj jedinici pobjeda SDP-a sa čak devet mandata, HDZ bi dobio četiri, a jedan bi dobio Matija Posavec.
U četvrtoj izbornoj jedinici SDP bi dobio šest mandata, HDZ pet, a lista Miroslava Škore tri, koliko bi njegova lista dobila i u petoj jedinici, SDP pet, a HDZ šest.

U šestoj i sedmoj identičan rezultat: SDP sedam (ukupno 14), HDZ (ukupno 12) te Škoro po jedan (ukupno 2). Osma izborna jedinica IDS-u bi, kao i HDZ-u, donijela tri zastupnika, SDP-u sedam i Mostu jedan.

Nakon što je pukao dogovor Škore i Mosta, a da će tome biti tako bilo je jasno nakon ultimativnih poruka iz HDZ-a (Jandroković, Bačić...) kako koalicija s Mostom ne dolazi u obzir, nema više nikakvih prepreka postizbornoj koaliciji Plenkovićeve stranke i Škorine koalicije, što daje zbroj od 68 mandata. Tome treba priključiti i jedan Bandićev glas, ako ga uspije ostvariti u jedinici zagrebačkog prstena, čime dolazimo do 69 mjesta u Saboru. Po običaju na to idu i tri HDZ-ova mjesta na izborima u inozemstvu, ako se u BiH ne pojavi netko poput Glasnovića na proteklim izborima. U najboljem slučaju HDZ po ovoj anketi ima široku koaliciju sa 72 sigurna mjesta u parlamentu.

SDP je u gotovo identičnoj situaciji, ali ipak s manjim koalicijskim dobitkom. Na svojih 64 treba pridodati i tri mandata vječnog partnera IDS-a, i to je 67 potpisa za novu Vladu. Izgleda potpuno nevjerojatno da bi se Restart koalicija, unatoč Beljakovu soliranju, upustila makar u pregovore s Mostom za kojeg su stalno iz redova Bernardićeve stranke (posljednji je bio Grčić) poručili da je Božo Petrov otišao predesno da bi bio ozbiljan partner za pregovore. Ostaje pitanje Matije Posavca, ali to je tek jedan glas.

U takvoj situaciji manjine ponovno postaju bitne. Pitanje je hoće li u ovom dijeljenju karata varijanta u kojem desniji Škorin pokret ulazi u koaliciju s HDZ-om biti prihvatljiv, recimo Miloradu Pupovcu, i njegovu SDSS-u, koji će opet imati svoja tri zastupnika. No, u politici su sva rješenja moguća...

Do izbora je dovoljno vremena da se ovaj omjer promijeni, da nečija glupost u kampanji ili događanja u zemlji budu presudna za neko izgubljeno, odnosno dobiveno mjesto. Bitno je i s kakvim će kandidatima stranke izići na izbore, a pogotovo je nepoznanica tko će sve biti na Škorinim listama.

Neke su stvari ipak jasne. Od novih stranaka, pokreta, koalicija, preživjet će samo Škoro, i to postizanjem sasvim solidnog rezultata i mandatima ostvarenim gotovo u cijeloj Hrvatskoj, vrlo sličnim Mostovim rezultatima na prethodnim izborima. IDS je neuništiv, i nema te politike i te korone koja će Istranima odnijeti njihova tri mandata.

Dalmacija je, osim jedne slavonske jedinice, ostala čvrsti bedem desnice i zapravo temelj svake pobjede stranke koju sada vodi Andrej Plenković. Slavonija sve više prelazi u egal situaciju između ljevice i desnice, dok je sjever Hrvatske za HDZ sve više izgubljen i tamo ljevica ostvaruje veliku razliku, koja je bila presudna i u posljednjoj predsjedničkoj utrci.

Potpuno će sa scene nestati nekadašnji izborni vunderkindi iz Živog zida, a Most se pretvara u malu, lokalnu, dalmatinsku priču. Uostalom, iz Dalmacije je sve i krenulo. Centra opet nema nigdje, za što su krivi ljudi iz vodstva tih stranaka, čija želja da budu prvi u selu završava izbornom katastrofom. I njima bi trebao jedan centristički Miroslav Škoro da te "sam svoj majstor" stranke okupi pod jednim kišobranom.

I ono što je za hrvatsku politiku vrlo bitno je definitivni odlazak Bandića u prošlost na nacionalnoj razini. Vrijeme njegovih žetončića okončat će se raspuštanjem sadašnjeg saziva Sabora u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 00:33