StoryEditor
PolitikaMEĐUTIM

Bero borac za pobačaj maloljetnica

10. veljače 2020. - 18:00
Bruno Konjević/Hanza Media

Hrvatski sabor trebao je u srijedu raspraviti četiri točke dnevnog reda, među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan. Međutim, rasprava o SDP-ovu prijedlogu Zakona o pobačaju u Saboru je ubrzo prekinuta, na što je Arsen Bauk izjavio kako je njima SDP-ovcima jasno da je za HDZ tema prekida trudnoće osjetljiva za vrijeme unutarstranačkih izbora.

Među rješenjima koja SDP predlaže jest i da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća, te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja.

Kad sam prije otprilike dvije godine u Međugorju razgovarao s Marijom Vasiljom zvanim Totin, u vrijeme kad su u SDP-u na sve načine pokušavali skinuti svoga predsjednika Davora Bernardića, onda mi ga je Mario hvalio kako on dolazi u Međugorje kao vjernik. Sad nakon ovakvog prijedloga zakona baš me zanima što bi mi rekao o Berinom vjerničkom profilu kad on stoji iza prijedloga zakona po kojem “maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja”.

Kakvo licemjerje, po Zakonu maloljetnici do napunjenih 18 godina, bez nazočnosti roditelja ne smiju iza 23 sata biti izvan kuće. A da kojim slučajem vaša maloljetnica zatrudni, onda ona bez vašeg znanja, po prijedlogu SDP-a, može podnijeti zahtjev za prekid trudnoće.

Muškarčine poput Bernardića i Bauka uputio bih na objavu brazilskog novinara Paola Antonia Brigueta, koji je prije gotovo trideset godina nagovorio svoju suprugu da ne sluša glas svoje savjesti i pobaci nerođeno dijete. Danas duboko žali zbog svoje odluke.

Njegov sin bi 16. ožujka proslavio 27. rođendan. U potresnom pismu na Facebooku Briguet otvara prozor u dušu.

“Dragi sine, ti bi danas, samo da sam ja dopustio da budeš rođen, napunio 27 godina. Dani se rađaju, cvijeće se rađa, jutarnja zvijezda se rađa… ali ti nisi bio rođen. Mojom greškom, mojom najtežom greškom.

Tvoja majka, koja danas živi u dalekoj zemlji, je oklijevala. Vremenski strojevi ne postoje… Jedini način na koji možemo putovati kroz vrijeme jest naša duša. A u ono vrijeme nisam vjerovao u postojanje duše. Bio sam lud, egoističan i tašt. Ti si, moj sine, samo htio vidjeti svjetlo, ali te je dočekao mrak...

Oduzeo sam ti osmijehe i suze. Oduzeo sam ti oči, ruke i srce. Oduzeo sam ti pravo da plačeš u mraku, oduzeo sam ti pravo da budeš rođen. Jedino ti nisam oduzeo ono što nisam ni mogao: muku uskrsnuća. Da sam samo znao kako to strašno boli, moj sine. Bio sam tvoj Herod. Čini mi se da sam ovaj grijeh (zločin) počinio jučer. Da, milosrdni liječnik je izliječio ranu, ali je ostao ožiljak koji je toliko velik da ispunjava moju dušu.

Ja sam ožiljak svojeg grijeha. Gledaj: ja samo želim popraviti što sam jednom pogriješio... Jednoga dana ćemo se susresti, moj sine! Primit ću te za ruku i zagrliti svom snagom. Vjerujem kako već znaš koje će biti moje prve riječi: ‘Oprosti mi’. Sine, ponekad mislim da postojiš samo kako bi mi oprostio. Svaki dan je za mene dan nerođenog djeteta. Svaki dan je taj dan.”

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 11:38