StoryEditor
Politikaradikalne promjene

Bauk otkrio tko bi mogli biti SDP-ovci među kojima će se birati Bernardićev nasljednik: ‘Dobar znak je da se vraćaju suspendirani članovi...‘

Piše JL
6. srpnja 2020. - 10:59
Marko Todorov/HANZA MEDIA

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk uoči početka sjednice tog stranačkog tijela novinarima je prokomentirao težak izborni poraz svoje stranke i Restart koalicije koju je predvodila. Rekao je da je bilo i težih SDP-ovih poraza te je izrazio nadu i uvjerenje da će stranka preživjeti i ovaj, ali se založio za brze odluke i promjene.

Kritički se osvrnuo na kampanju Restarta, ustvrdivši da na 'našim plakatima nije bilo nijedno lice'. Kazao je da je u stranci vrijeme za okupljanje, a ne rastakanje, a na pitanje tko bi mogao biti novi predsjednik stranke iznio je svoju formulu prema kojoj bi se ta osoba trebala iskristalizirati, piše Jutarnji list.

- Treba pogledati broj preferencijalnih glasova na ovim izborima i na izborima za Europski parlament, vjerujem da će se među ljudima koji su ih osvojili najviše naći ta osoba, ustvrdio je Bauk.

Kazao je i da je dobar znak da se već na ovu sjednicu Predsjedništva vraćaju njegovi suspendirani članovi, koji su suspenzije zaradili zbog žestokog javnog kritiziranja Davora Bernardića.

Novinari su ga pitali i o sudbini Restart koalicije, tj. hoće li njezine članice zajednički djelovati iz oporbenih klupa u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora.

- Klubovi će se formirati, samo mi i IDS imamo dovoljno zastupnika za formiranje samostalnih klubova. Ne očekujem da itko od ovih manjih partnera prijeđe na HDZ-ovu straniu, tj. da im bude žeton. Moj dojam je da će HDZ u formiranju nove Vlade pokušati izbjeći Domovinski pokret, ocijenio je Bauk.

- SDP će preživjeti, bili smo i u težoj situaciji, radikalno trebamo promijeniti naše unutarnje odnose, a malo manje radikalno i politiku, izjavio je.

Na pitanje o uspjehu platforme Možemo! rekao je da se u Zagrebu stvorila velika snaga, koja se dijelom prelila i na druge dijelove Hrvatske s potencijalom lijevih glasova. Rekao je i da postoji opasnost da ta platforma preuzme primat na ljevici od SDP-a.

- Mogu li oni zamijeniti SDP? To bismo sami sebi morali razjasniti, može se dogoditi... Zato je potrebno da unutar SDP-a, koji je i dalje najjača oporbena stranka, definiramo i značajno promijenimo smjer i unutarnje odnose. Mi smo već po anketama znali biti ispod ORaH-a, tako da je i ovo realno, izjavio je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 12:45