StoryEditor
Politikašef kluba HDZ-a

Bačić potvrdio da Jandroković i Reiner nemaju simptome, komentirao i Milanovića: Ne vidim zbog čega o aferi Janaf toliko govori

Piše Hina
30. rujna 2020. - 14:17
Branko BačićBoris Kovačev/Cropix

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u srijedu novinarima kako su predsjednik i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković i akademik Željko Reiner, kojima je određena samoizolacija, dobro i nemaju simptome bolesti.

„Stalno sam u kontaktu s njima, osjećaju se dobro, nemaju simptoma, ali sukladno zakonu određena im je samoizolacija, što znači da će idućih 14 dana obojica biti u samoizolaciji“, kazao je Bačić, podsjetivši da su u samoizolaciji završili jer su u ponedjeljak bili na sastanku s predstojnikom Jandrokovićeva Ureda koji je pozitivan na koronavirus.

Bačić kaže da njihova samoizolacija neće utjecati na rad Sabora, sjednice će „teći“ normalno.

Saborsko Predsjedništvo ima pet članova, tri iz reda vladajućih i dva iz oporbe, ostali će se morati više angažirati, napomenuo je i dodao kako je Jandroković u stalnom kontaktu s potpredsjednicima.

Za ovaj tjedan utvrđen je plan rada, glasovanje nije planirano, Sabor će raditi prema dogovorenoj dinamici i predviđenom trajanju 3. sjednice, naglasio je šef HDZ-ova Kluba.

Bačić nije komentirao izjave koje je u utorak, po izlasku iz zatvora dala Josipa Rimac, bivša HDZ-ova državna tajnica, među njima i poruku stranačkim prijateljima da ih voli.

"Što se tiče njenog navoda da je zatražila brisanje iz članstva HDZ-a, to sam prvi put čuo jučer, ja takav dokument nisam vidio“, ogovorio je Bačić novinarima, dodavši da je po onome što on zna i kao potpredsjednik HDZ-a, Rimac iz HDZ-a isključena temeljem odluke Suda časti nadležne županijske organizacije.

„Je li ona prije nego je uhićena ili nakon toga napisala to pismo HDZ-u, nisam vidio, ne znam za njega, sinoć sam tek za njega doznao. Ona je isključena iz HDZ-a temeljem odluke Suda časti nadležne županijske organizacije“, kazao je.

Rimac je, naime, u utorak rekla kako je "zatražila nakon 24 godine ispisivanje iz stranke“, čija je članica bila 24 godine.

Bačić kaže kako, osim iz medija, nije upoznat s informacijama da su se u slučaju Janaf pojavili prvi pokajnici.  Teško mi je nagađati o nečemu što ne znam, čujem iz medija da je netko postao, kad budem imao više informacija - odgovorit ću vam, odgovorio je novinarima.

Predsjednik Kluba HDZ-a novinarima je odgovorio kako ne vidi potrebu da predsjednik Republike gotovo na dnevnoj razini poziva predsjednika Vlade o potrebi održavanja sastanka. Njihova suradnja je definirana Ustavom i zakonima i ako postoji valjan razlog koji proistječe iz Ustava i pojedinih zakona, bilo bi bolje da predsjednik putem svog Ureda uputi (premijeru) službeni prijedlog s temama, umjesto što ga iz gorica i berbe grožđa ili s trgova poziva na zajedničke sastanke, rekao je.

„Ne vidim zbog čega je ovoliki broj izjava predsjednika države u ovom trenutku i čime je potaknut da samo u ovoj aferi ovoliko o tome govori“, dodao je Bačić.

Upitan za oporbenu inicijativu da se osnuje istražno povjerenstvo oko curenja informacija i utjecaja na institucije, Bačić kaže da se HDZ zauzima za zakonitost rada svih državnih tijela i njihovu neovisnost, prije svega neovisnost sudbene vlasti, pa i pravosudnih tijela, kao što je DORH i USKOK.

„Ne bježimo od rasprave koja bi pridonijela toj zakonitosti, tim više što ćemo vrlo brzo u Saboru raspravljati Izvješće o radu DORH-a, ali u HDZ želimo vidjeti kako će oporba osmisliti odluku o osnivanju Povjerenstva“, rekao je Bačić, podsjetivši kako se o postupcima za koje je pokrenut sudbeni postupak ne može osnivati Povjerenstvo ili ako je osnovano mora prestati s radom.

"Prema tome, pričekat ćemo, vidjeti što se može se tim Povjerenstvom, dugo sam u Saboru, svjedok sam brojnih povjerenstava, no iz njihova rada nisam zaključio da je išta o temi za koju su osnovani, istraženo, utvrđeno što bi pomoglo rasvjetljavanju činjenica“, kazao je Bačić, dodavši da su istražna povjerenstva često služila kao politička pozornica onima koji su se zauzimali za njihovo osnivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 06:40