StoryEditorOCM

Porazni rezultati: zagađene plaže u Kaštelima

Piše PSD.
12. lipnja 2008. - 14:15
Od 879 ispitanih točaka na našoj strani Jadrana samo sedam ne zadovoljava uvjete, a pet je u Kaštelima koja ugrožavaju sami mještani ispuštanjem fekalija u potoke i more

Vijest da se među sedam plaža na Jadranu na kojima su posljednjim ispitivanjima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva utvrđena onečišćenja mora njih čak pet nalazi u Kaštelima, u gradu podno Kozjaka odjeknula je poput bombe.

Radi se o plažama Torac u Kaštel Gomilici, Baletna škola u Kambelovcu, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću te plažama Hotel Palace i Đardin u Kaštel Starom. Poražavajući rezultati koji bi mogli utjecati na itekako uzdrmani kaštelanski turizam, djelo su nesavjesnih građana koji kroz potoke fekalije izlijevaju direktno u more.

- Zadnji rezultati ispitivanja uistinu su poražavajući. Oni ukazuju na dugo godina aktualan problem koji sve nadležne službe hitno moraju suzbijati kako bi se izbjegla još veća katastrofa. Kada se uzme u obzir da od 879 ispitanih točaka sedam ne zadovoljava uvjete od kojih je pet u našem gradu, može se kazati da je stanje uistinu zabrinjavajuće i da imamo najonečišćenije more na cijelom Jadranu - upozorava direktorica TZ-a Kaštela Dubravka Polić.

Siniša Russo/Cropix
Prva velika akcija koja je prije tri godine pokrenuta nakon uzastopnih napisa u Slobodnoj Dalmaciji o zagađenju mora dala je pozitivne rezultate. Zatvoreno je više od 100 divljih ispusta, a kakvoća mora na svim mjernim lokacijama znatno se popravila. Međutim, zadnje dvije godine rezultati ukazuju da se vraćamo opet starom problemu.

- Ne možemo više govoriti da su uzrok onečišćenja cvjetanja mora ili slične pojave. Ostali smo sami sa svojim g...... - kategorična je Polić. - Trenutačno stanje zabrinjava to više što su se onečišćenja pojavila na samom početku sezone. Što će biti u špici kada dobijemo više od 2000 stanovnika koji u gradu imaju apartmane u zgradama bez kanalizacije? - pita se direktorica, naglašavajući kako su Kaštela visoko prešla kritičnu točku broja stanovnika te kako je očito jedini spas za rješavanje ovog problema dovršenje projekta EKO-Kaštelanski zaljev. Zbog alarmantnih rezultata Grad Kaštela i TZ od 1. srpnja financiraju ispitivanje uzorkovanja mora koje će se, umjesto svakih 15, provoditi svakih sedam dana.

 

Izravno u potok

Neslužbeno doznajemo kako su poražavajući rezultati kvalitete mora uzrokovani i pražnjenjem cisterni s fekalijama direktno u gradske potoke. Takvi slučajevi navodno su se dogodili pokraj groblja u Kaštel Novom gdje su se cisterne koje crpe septičke jame savjesnih građana koji ih prazne plaćajući pozamašne iznose, praznile direktno u potok Ponikvice. Inače, tvrtke koncesionari za pražnjenje septičkih jama, fekalije bi trebale voziti do TTTS-a, što im je, ako je ovaj podatak utemeljen, očito - dug put.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:49