Hrvatskadanas izglasavanje

Žestoki okršaj Plenkovića i Marasa, SDP-ovac uzrujan napustio sjednicu, premijer ga nazvao plačljivkom: Ako želite plakati, možete izaći vani

Piše JL, PSD
19. srpanj 2019. - 15:06
ministri_kandidati5-190719

Na izvanrednoj sjednici Hrvatski sabor bi trebao izglasati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Tomu će prethoditi sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima premijer Andrej Plenković predstavlja kandidate za nove članove svoga kabineta, uživo prenosi Jutarnji list.

13:14 - Dok po saborskim odborima premijer Andrej Plenković predstavlja kandidate za nove ministre i potpredsjednike Vlade njegov unutarstranački oponent  Miro Kovač,  bacio mu je rukavicu izjavom kako bi trebalo "rekonstruirati HDZ" .
- Danas ćemo birati nove ministre. Posao u državi treba uraditi za ljude koji u Hrvatskoj žive. Za pobjedu HDZ-a na sljedećim izborima potrebna nam je rekonstrukcija u HDZ-u - kazao je Kovač novinarima i odjurio.

13:06 - Proveo sam rekonstrukciju jer želim da ova Vlada nesmetano nastavi svoj rad. Ne želim voditi ovu vladu u vrlo zahtjevne strukturne reforme, porezno rasterećenje tvrtki, bolju investicijsku klimu, opterećen time da se ona veže uz negativne konotacije korupcije i pogodovanja. To ne dolazi u obzir. Došao sam da pošteno i predano radim na dobrobit hrvatskih ljudi- kazao  je pred saborskim Odborom za regionalni razboj i europske fondove premijer Andrej Plenković, tražeći da Odbor podrži dosadašnjeg ministra rada Marka Pavića za novog ministra regionalnog razvoja i Fondova EU-a.

Ne želeći prejudicirati ničiju odgovornost ne dam da se korupcija i pogodovanje vezuje uz ovu vladu, dodao je Plenković. Pojasnio da rekonstrukcija Vlade ima cilj pripremiti Hrvatsku za važnu zadaću  - predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvih šest mjeseci iduće godine. Naglasio je  da u tih 6 mjeseci  i prema građanima i prema Europi  žele dati sliku vlade koja angažirano radi na reformama u Hrvatsko te daje svoj doprinos i stabilizaciji EU-a nakon bregzita te da time zaokruži svoj rad.

 Predstavljajući ministra Pavića istaknuo je kako je riječ o kandidatu koji dolazi s ministarske pozicije na kojoj je nastojao provesti mirovinsku reformu čiji je cilj dokinuti diskriminaciju među umirovljenicima koji su radili isti posao i ostvarili isti staž, a imaju različite visine mirovina te kreirati fiskalno održiv financijski sustav.

Zastupnici oporbe u polemičnoj su raspravi uvjeravali premijera da  se rekonstrukcijom neće riješiti tereta korupcije, te  ponavljali argument da je vlada izgubila legitimitet. Zaiskrilo je u raspravi između SDP-ovca Gordana Marasa i premijera Plenkovića.

- Vi i Vaši ministri učinili ste ovu vladu najkoprumpiranijom vladom od 1990, a 80 posto građana više je ne podržava, poručio je premijeru SDP-ovac Gordan Maras. Dodao je kako je besmisleno provoditi rekonstrukciju vlade nakon dvije trećine mandata, te ustvrdio da njegovu vladu u Saboru podržavaju ljudi opterećeni korupcijskim aferama. 

Zamjerio mu je za ministra regionalnog razvitka predlaže dosadašnjeg ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića kojem je 750.000 potpisnika zahtjeva za raspisivanje referenduma protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 pokazalo palac dolje.

Plenković ga je podsjetio da je podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina života predlagala SDP-ova vlada, te njega i njegove stranačke kolege optužio da stavljanjem potpisa na zahtjev za referendumom obmanjuju sindikate i građane. 

Kako mu je Maras dok je govorio upadao u riječ, Plenković mu je uzvratio: "Kad vam se odgovori - plačete. Odite malo van pa se isplačite. Očito ne trpite kritike Očito ste netolerantni".

13:00 - Na sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav nakon puna tri sata bavljenja Božinovićem, napokon je na red došao i ministar financija Zdravko Marić.

Mostov Robert Podolnjak pitao ga je kako je moguće da je jedna dužnosnica morala podnijeti ostavku zbog odluke Povjerenstva za sukob interesa jer je povrijedila načela djelovanja, a drugi je predložen za napredovanje, iako nema nikakve razlike u odluci Povjerenstva.

„Jedne članice više nema, a vas premijer predlaže za potpredsjednika. Kako je moguće potpredsjednicu natjerati na ostavku, a u vašem slučaju, unatoč postojanju iste odluke, predloženi ste za unapređenje. Ne mogu naći logično, političko objašnjenje. Ne biste smjeli obnašati dužnost niti ministra, a kamoli potpredsjednika!“, zanimalo je Podolnjaka.

Branimir Bačić, HDZ: „Povrijeđen je Poslovnik. Imamo i pamćenje i memoriju. Martina Dalić nije razriješena već je dala ostavku. Nije dala ostavku zbog odluke Povjerenstva jer kad je dala ostavku Povjerenstvo još nije donijelo odluku. Kao profesor na katedri ustavnog prava trebali bi znati da je Upravni sud poništio oddluku. Svi argumenti su vam totalno promašeni.“

 Zdravko Marić: „Na svaki poziv povjerenstva sam se očitovao i pisanim putem i na sjednici. Javnost je čula rspravu. Niti u jednom očitovanju nisam se pozivao na druge predmete, nisam druge stavljao u fokus. Vodio sam se isključivo tim principom. Ja sam najavio da ću koristiti pravna sredstva koja imam na raspolaganju. Upravni sud je nedavno donio presudu nisam je još vidio – ukinuo je odluku i predmet vratio na ponovni postupak. Uvjeren sam da će moji argumenti biti prihvaćeni.“

12:23 - Burna rasprava vodi se i na Odboru za regionalni razvoj i EU fondove gdje je premijer predstavlja Marka Pavića, ondje je došlo do novog okršaja SDP-ovca Gordana Marasa i premijera Andreja Plenkovića.

Gordan Maras (SDP) odmah je rekao Plenkoviću da "u pola jedan nema odbora pa neće moći pobjeći". 

"Ovo je najkorumpiranija vlada u povijesti! Nije oporba našla Mercedes Žalac, nije opozicija nakrcala lovom Tolušića, nije opozicija ušla u deal s franjevcima. Kako imate obraza javnosti reći da ne date da se ovoj Vladi lijepi etiketa korupcije! A vaši ministri su ovu vladu napravili najkorumpiranijom. Probajte se osvijestiti. Mi kao da ne živimo istoj zemlji", rekao je Maras na odboru, javlja RTL.

Plenković je uzvratio Marasu da je "stalker" i da plače po odborima da postavi pitanje.

Maras mu je odgovorio: "Vrijeđate me!" 

"Vi gospodine Maras osim što ste bezobrazni ne znate ništa", uzvratio mu je Plenković. 

Maras je potom uvrijeđen napustio sjednicu uz povike da Plenković ne živi u Hrvatskoj, na što je premijer reagirao i nazvao ga 'plačljivkom'

"Ako želite plakati, možete izaći vani i plakati", rekao je Plenković Marasu,

12:08 I dalje je u tijeku rasprava na Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Arsen Bauk pitao je ministra unutarnjih poslova: "Hoćete li učiniti sve da se postave ploče na institucijama i jedinicima lokalne samouprave? Moja frustracija je što sam kao ministar u samo jedno mjesto uspio nametnuti postavljanje dvojezične ploče."

Božinović mu je odgovorio: "Angažirat ću se oko odluka Ustavnog suda. Čestitam vam što ste se angažirali. Treba ozbiljno proučiti sve te dokumente i shvatiti smisao, sve to treba raditi to kroz dijalog i tu vidim najveći prostor svog angažmana, neću se skrivati iza nekih drugih odluka.

11:50 Odbor za poljoprivredu podržao je buduću ministricu Mariju Vučković.Nakon što je Hrvoje Zekanović bio nezadovoljan što ne može premijeru postaviti pitanje na Odboru za Ustav (jer nije član odbora pa mora čekati), slična situacija je i na Odboru za poljoprivredu s Gordanom Marasom koji je napustio sjednicu, javlja N1.

11:25 Što se tiče odnosa MUP-a prema zahtjevima pučke pravobraniteljice koja proziva MUP da im uskraćuje odgovore na pitanja o kršenju ljudskih prava u nekim konkretnim slučajevima DavorBožinović tvrdi kako nema pitanja na koje pučka pravobraniteljica nije dobila odgovor, nema dokumenta koji nije dobila, ali nema osnove da itko traži ulaz u informacijski sustav bilo koje institucije.

Objašnjenje što Hrvatska sve treba učiniti oko ulaska u schengenski režim iznervirala je SDP-ova Ranka Ostojića:

„Zabrinjavajuće je koliko ne poznajte činjenice, to je zabrinjavajuće za sigurnost RH. Akcijski planovi doneseni su 2015.  I sve što je napravljeno, napravljeno je u skladu s propisima. Ne demantirate da je vojska uhvatila preko tisuću migranata, sigurno nisu postupali u skladu sa zakonima. Postoje međunarodne konvencije – u postupku se utvrđuje je li netko zaslužuje međunarodnu zaštitu. Odvraćanje ne postoji, pushback ne postoji po zakonima. Vi kažete da netko ne govori istinu, gospođa Kitarović ili vi. Kažete da postoje osobe koje su 40 puta uhvaćene, ali one su vraćena bez zapisivanja, bez postupka u BiH. To je nezakonito. Morate provesti postupak i vratiti ljude nazad po preoceduri. Glupost s izjavom da su se Grčka i Italija izborile da ne budu prve zemlje ulaska nego su sad to Hrvatska i Mađarska – to je nevjerojatno da vi to možete izjaviti kao osoba koja želi biti potpredsjednik Vlade“, nabrajao je Ostojić, na što se Božinović branio:

„Ja ne govorim o 270 mjerila, a vi o pitanjima, to nije isto. Dakle, prva netočnost. Kažete da 15 posto imigranata ni za vašeg mandata nisu imali dokumente, 2015. i 2016. Vi ste ih puštali preko zelene granice, mi ih ne puštamo, to je temeljna razlika! Ne govorimo o istom fondu. Ja kad govorim o milijardi kuna koje niste vidjeli to nije taj fond – to je za azil i migrante. Jasno mi je da ne možete razumijete jer to niste vidjeli. Što sad da radim – nisam ja kriv.“ 

10:40 Na Odboru za Ustav nastavljena je rasprava o budućim potpredsjednicima Vlade, Mariću i Božinoviću, te o ministru uprave, Ivanu Malenici, a premijer Plenković otišao je na Odbor za poljoprivredu gdje prestavlja Mariju Vučković, kandidatkinju za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede.

10:35 U jednom trenutku premijer Andrej Plenković se dignuo i poručio da mora otići, no to se nije svidjelo svim zastupnicima. Zastupnik Robert Podolnjakinzistirao je da premijer Plenković ostane do kraja rasprave kako bi mogao odgovarati na pitanja.

- Morate dopustiti da svaki član odbora pita premijera, rekao je. Reiner mu je rekao da je to mogao učiniti i da premijer mora otići na druge sjednice.

- Mi smo uviđavni i nismo vas htjeli ovdje držati nekoliko dana. Zahvaljujem i vidimo se kasnije', rekao je premijer pojasnivši da mora otići i na sjednice drugih saborskih Odbora.

10:15 SDP-ov zastupnik Peđa Grbin je na početku rasprave istaknuo kako je pažljivo slušao premijera kada je predložio ministre.

- On nama nijednom riječju nije objasnio zašto smo mi ovdje. Hoće li reći i jednu jedinu riječ o tome zašto su Kuščević, Tolušić i Marić otišli iz Vlade. Zašto smo mi danas ovdje?, zapisao je Grbin nakon čega je uslijedilo Plenkovićevo izlaganje:

- Pojasnio sam javnosti razloge rekonstrukcije Vlade, želio sam da neopterećeni nastavimo u interesu hrvatskih građana provoditi naš program. U jednom trenutku sam procijenio kakvi su politički potezi potrebni da Vlada ostvari cilj, ne ulazeći i ne prejudicirajući odgovornost bilo kojeg od ministara, niti ja niti vi nismo sud da donosimo kategorićne zaključke je li netko prekršio zakon.

Stvarate atmosferu da je netko kriv. Ja to nikada neću reći, svjestan sam političkog konteksta u kojemu Vlada radi. Nikada neću dopustiti da se mojoj Vladi lijepe etikete koje imaju veze s korupcijom. Možete nas politički voljeti, mrziti, kao neki koji tu sjede, odgovorio je Plenković.

Peđa Grbin nije bio zadovoljan odgovorom te je nastavio napad na premijera.

- Nisam vam ja zalijepio tu etiketu, nego Kuščević, on vam je zalijepio etiketu korupcije, Tolušić, gospođa Žalac, Marić. Dajte mi recite za takvu priliku da za 50-tak eura po kvadratnom metru kupim atraktivno turističko zemljište, poručio mu je Grbin.

Premijer je potom ponovno odbacio tezu o etiketi korupcije.

- Neću vam dopustiti da nam zalijepite tu etiketu, što se tiče pojedinih slučajeva, to će utvrditi netko drugi, ne vi, političke odabire donosim, kao i za rekosntrukciju vlade, u općem interesu hrvatskog društva i u naporu da ojačamo vrijednosni sustav, angažirano radim na dobrobiti Hrvatske, rekao je Plenković nakon čega je nastavljena rasprava.

------------------------------

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je u nešto iza 8 sati u Hrvatski sabor gdje bi tijekom dana na sjednicama saborskih odbora trebao predstaviti kandidate za ministre i nove potpredsjednike Vlade, piše N1 televizija.

"Nadam se da će podržati i nove ministre i ministrice i mene kao premijera", rekao je Plenković okupljenim novinarima te ponovio da Mostovo skupljanje potpisa za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića nije po Poslovniku.

Pred Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljat će se o predložena dva nova potpredsjednika Vlade - ministra unutarnjih poslova Davora Božinovićate ministra financija Zdravka Marića. Na istom će se odboru raspravljati i o novom ministru uprave Ivanu Malenici, koji dolazi na mjesto Lovre Kuščevića koji je podnio ostavku.

Na Odboru za poljoprivredu premijer Plenković predstavit će svoju kandidatkinju za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, a potom će se na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU raspravljati o novom ministru regionalnog razvoja Marku Paviću, dosadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava koji nasljeđuje razriješenu Gabrijelu Žalac.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za vanjske poslove zastupnici će raspravljati o novom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pječinović Burić koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Zajedničku sjednicu održat će i Odbor za obitelj, mlade i sport te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, koji će raspravljati o predloženoj ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesni Bedeković.

Potom će na sjednici Odbora za gospodarstvo biti predstavljen premijerov kandidat za ministra državne imovine Mario Banožić, koji zamjenjuje Gorana Marića koji je u ponedjeljak podnio ostavku.

Posljednji je sazvan Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji će raspravljati o predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću.

Svakoga od novih članova predstavit će premijer Plenković, no u raspravama vjerojatno neće sudjelovati zbog velikog broja odbora koji zasjedaju.

U 17 sati trebalo bi početi izglasavanje novih ministara na plenarnoj sjednici, a oporba bi svoje kritike i nezadovoljstva mogla demonstrirati traženjem stanki, pa se očekuje da bi se i glasanje moglo odužiti.

Odmah nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici Vlade trebali bi položiti prisegu.