StoryEditor
HrvatskaKARTA KANTA

Žene su u Saboru predmet sprdnje, a menstruacija tema za neslane šale i varijacije na temu ‘Trpi i muči, silo nečista!‘. Dokle tako?

Piše Eda Vujević
26. listopada 2021. - 10:00

Prošlotjedna saborska rasprava o inicijativi da se PDV na uloške i ostale higijenske i zdravstvene potrepštine vezane za mjesečnicu smanji s 25 na pet ili makar na 13 posto, pokazala je tužnu sliku ne samo naših zakonodavaca nego i društva u cjelini. Menstruacija je za dio saborskih zastupnika – i zastupnica, nažalost! – tema za sprdačinu, za neslane i loše šale i za pokazivanje vlastitog nedostatka svijesti o temi koja je za žene i djevojke važna.

Čitava je rasprava, naime, započela temeljem prvog i jedinog hrvatskog istraživanja provedenog krajem prošle godine kojem se preko interneta odazvalo više od šest tisuća žena i djevojaka svih dobi, a koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u suradnji s Tiiiit! Inc.

Cilj istraživanja bio je prikupiti informacije o korištenju, potrošnji i dostupnosti menstrualnih potrepština, uvjetima održavanja menstrualne higijene i sramu koji se vezuje uz menstruaciju.

Rezultati istraživanja su – poražavajući. Higijenski proizvodi potrebni ženama tijekom mjesečnice su skupi i oporezovani praktički kao nepotrebna, luksuzna roba, a deset posto žena ih sebi uopće ne može priuštiti. Deset posto žena štedi na njima, a više od trećine žena i djevojaka kupuje manje kvalitetne, jeftinije proizvode jer si ne mogu priuštiti ništa bolje.

U Hrvatskoj se stopa PDV-a od pet posto primjenjuje na takozvana "meritorna i nužna dobra", a stopa od 13 posto na proizvode koji su praktički nezaobilazni za najveći broj hrvatskih obitelji, na prehrambene proizvode poput jaja, mesa, voća, povrća, ali i dječje pelene, dječje auto sjedalice i slično.

Ali ne i na menstrualne potrepštine koje, izračunato je, prosječno mjesečno svaku ženu koštaju desetak eura no, za razliku od djece koja pelene prerastu za dvije godine, potreba za ulošcima ili tamponima traje desetljećima, što duže, to bolje. No to je u Saboru bila tema za sprdanje tipa – pa nije Plenković odgovoran i za menstruaciju! I slično.

image
Damjan Tadic/Cropix

A stvari stoje još gore. Istraživanje je utvrdilo da čak 76,7 posto srednjoškolki nema izabranoga ginekologa, kao ni 40,6 posto studentica te da besplatnih higijenskih potrepština nema ni u školskim ni u sveučilišnim toaletima. Nikoga nije briga ni za djevojčice ni za mlade žene, a bogami, niti za žene kao takve.

Najtužniji dio priče o odnosu države i društva spram žena jest onaj koji demonstriraju saborske zastupnice, koje činjenicom da su se vinule u visoki, "muški" platni razred poriču činjenicu da su i same rođene kao žene.

Na proljeće će se opet, pred Dan žena, okititi prigodnim izjavama. No u tim izjavama neće biti riječi ni o menstruaciji, ni o menstrualnom siromaštvu ni o tome da curice i cure nemaju svoje ginekologe.

Neće biti riječi niti o tome da je porod uz pomoć epiduralne anestezije u ovoj zemlji luksuz do kojeg se dolazi isključivo ili uglavnom preko teške veze. Baš kao što se sredstva za umirenje menstrualnih bolova oporezuju kao luksuz, tako se i porod uz epiduralnu anesteziju ili makar uz „single shot epidural“ pomoć smatra luksuziranjem. Trpi, silo nečista! Trpi i muči!

item - id = 1137978
related id = 0 -> 1146340
related id = 1 -> 1127707
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 00:40