StoryEditor
HrvatskaJoš se zagrijava

Zemlja pršti od afera, a Milanović snima videoizjave o euru: 'Izgleda kao da se ovaj tren izuo iz kućnih papuča, sjurio na obližnju livadu i rekao nešto tek toliko da ga prođe red'

Piše Anita Belak-Krile
18. srpnja 2019. - 09:17

Istovremeno dok zemlja pršti od afera, kad je pola Vlade smijenjeno, a strani mediji na naslovnicama bruje o izjavama aktualne predsjednice o migrantima, oporbeni kandidat za predsjednika Zoran Milanović u kampanji za Pantovčak šuti.

O brojnim aktualnim pitanjima uopće ne progovara, povremeno se oglasi videoporukom ili putem društvenih mreža, i to je sve. Jedva da je primjetan.

Dosad je tri puta reagirao, jednom u slučaju Plenkovićeve bruxelleske pregovaračke funkcije, drugi put oko sad već bivšeg ministra Lovre Kuščevića i treći put prekjučer oko eura.

 Njegovi birači i nisu najsretniji takvom taktikom. Ljute se i kažu: “Pa sve mu se nudi na dlanu. Mediji pišu o kriminalu na sve strane, nema ministra koji nije u nešto upleten, HDZ  ima najniži rejting, već su krenuli tražiti nasljednika Andreju Plenkoviću, a on snima video o uvođenju eura". Drugi mu zamjeraju da izgleda nepripremljeno i potpuno nonšalantno te da su videoizjave kao ova zadnja o euru napravljene amaterski.

- Dojam je kao da se ovaj tren izuo iz kućnih papuča, sjurio iz stana na obližnju livadu i na brzinu rekao nešto tek toliko da ga prođe red - negoduje jedan od saborskih SDP-ovaca.

Dok se Milanovićevi simpatizeri pitaju zašto je u kampanju krenuo pod ručnom i gdje je nestao ubojiti politički refleks bivšeg premijera, iz njegova stožera odgovaraju kako se još radi o predizbornom zagrijavanju.

– Mora se biti najjači na dan izbora, šest mjeseci prije izbora ili godinu dana nebitno je kako stojite – kaže nam Ivan Račan, jedan od članova Milanovićeva stožera.

U predsjedničkoj kampanji nekadašnjem premijeru operativno pomažu i bivši suradnici među kojim su Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa koji je šef stožera, Nikola Jelić, nekadašnji novinar i glasnogovornik, a u timu su i Ivan Račan i saborski zastupnik Joško Klisović.

Neki od njih duboko su svjesni problema na koji ukazuju simpatizeri, i sami dvoje oko toga jesu li baš najsretnije odabrane prave teme za istupe, no upozoravaju i kako je prerano za bilo kakav žešći angažman i frontalni sukob.

– Još uvijek imamo dvije velike nepoznanice. Prva je tko će se sve uključiti u kampanja, a druga hoće li možda doći čak i do prijevremenih parlamentarnih izbora, s obzirom na to što se sve događa u Vladi – tumači nam jedan od Milanovićevih suradnika.

Drugi, pak, dodaje kako se u državi događaju politički tektonski potresi u kojima bi svaka izrečena primjedba u takvim okolnostima bila višak.

– Vidite i sami koje vijesti dominiraju, rekonstrukcija Vlade, kriminal i afere… Iz minute u minutu ispadaju novi kosturi iz ormara, i vi se tu ne možete nametnuti jer se radi o prekrupnim i za državu prevažnim stvarima koje oduzimaju sav medijski prostor. Ovo nisu izbori za premijera nego za predsjednika države i ne može se očekivati da kandidati reagiraju na svaku dnevnopolitičku temu. A i natjecati se sa ovakvim vijestima šest mjeseci prije izbora bio bi Sizifov posao – objašnjava jedan od Milanovićevih ljudi. Tvrdi kako i ostali kandidati rijetko nastupaju i čekaju da se "ispušu" zbivanja u Banskim dvorima.

 – Nije samo Milanović, nego su i Škoro i ostali kandidati u smislu kampanje podređeni trenutnim aktualnim zbivanjima u Vladi. Iza ljeta će se sve intenzivirati i tad ćemo moći govoriti kakva je čija kampanja. Jest floskula, ali doista nas čeka vruća jesen – uvjerava naš sugovornik.

Škoro se ne pojavljuje u medijima, ali je izašao sa novim sloganom koji glasi: "Sad ili nikad".

 Marketinški stručnjak Krešimir Macan, koji je jedno vrijeme bio i savjetnik premijera Andreja Plenkovića, a dosad je odradio niz izbornih kampanja i za lijeve i za desne stranke i kandidate, podsjeća kako se predsjednički izbori dobivaju na temama koje su bitne biračima, a to nije ni Bruxelles ni euro.

– Nije problem ako netko strateški šuti, ili ako strateški priča. Bitno je da zna zašto to radi, da ima cilj. Kandidati moraju voditi brigu o tome da ih ljudi razumiju, a ne da se pokažu elitistima i kako oni nešto znaju. U ovome trenutku birači su najviše razočarani jer smatraju da je politika izgubila bilo kakve vrijednosne stavove u Hrvatskoj. A Milanovićev moto je predsjednik s karakterom, dakle očekujemo jasne stavove – kaže Macan.

Što se tiče same kampanje, ona se veli, ocjenjuje sa svih aspekata i politički i tehnički.

– Video s eurom tehnički je loše napravljen, naravno da to nije presudno, ali sve to skupa utječe na opći dojam po tome radi li se amaterski ili ozbiljno na kampanji – zaključuje Macan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2021 15:44