StoryEditor
HrvatskaLJESTVICA ORGANIZACIJE ‘HEALTH CONSUMER POWERHOUSE’

Zdravstvena skrb u Hrvatskoj na europskom dnu

Piše PSD.
14. studenog 2008. - 00:22

Na europskoj ljestvici sustava zdravstvene skrbi Hrvatska je ove godine zauzela 29. mjesto od ukupno 31 zemlje. Lošije od Hrvatske rangirane su samo Makedonija i Latvija, a prvo mjesto, s najboljom zdravstvenom skrbi, zauzela je Nizozemska.

Objavila je to Health Consumer Powerhouse, švedska organizacija za analizu i informacije o zdravstvenoj skrbi, koja od 2005. objavljuje Indeks korisnika zdravstvenih usluga u europskim državama.

Uz 27 članica EU-a analizom su obuhvaćene Švicarska i Norveška, te ove godine prvi put i dvije države kandidatkinje, Hrvatska i Makedonija. U šest kategorija, prema 34 indikatora, Hrvatska je, od mogućih tisuću bodova ostvarila njih 464, dok je Nizozemska zasjela za čelo ljestvice s 839 bodova, a slijede je Danska, Austrija, Luksemburg i Švedska, dok su se ispred Hrvatske našle Rumunjska i Bugarska. Šest kategorija koje se vrednuju su prava i informiranost pacijenata, e-zdravlje, vrijeme čekanja na zdravstvenu uslugu, ishodi, raspon i dostupnost medicinskih usluga, te liste lijekova.

Hrvatska je pohvaljena zbog dobrih rezultata u kategoriji prava i obaviještenosti pacijenata, dok za vrijeme čekanja na tretman i dostupnost lijekova nije dostavila podatke.

U tablici koja prikazuje koliko se od uloženog novca učinkovito iskoristi, odnosno koliko pacijent dobije za uložena sredstva Hrvatska je, nažalost, zauzela posljednje mjesto na švedskoj ljestvici.

D. ZENIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 20:48