StoryEditor
Hrvatskašef hitne

Zbrka oko tragedije kod Ploča: ‘Došlo je do greške u komunikaciji. Liječniku policajac nije rekao da se radi o hitnom slučaju već o infekciji koronom‘

13. travnja 2020. - 20:41

Od čega je preminuo Vjeko Franičević (77) iz Rogotina nedaleko od Ploča? Pitanje je to koje muči sve Neretvane nakon tragične vijesti da je ovaj Rogotinjanin preminuo na pragu svoje kuće jer mu nije pružena odgovarajuća liječnička skrb. Drama se odvijala na Uskrs nedugo iza ponoći kada je nesretnom Franičeviću pozlilo, pao je na stepenicama ispred svoje kuće.

U pomoć su priskočili susjedi, koju počeli telefonom zvati pomoć. I tu nastaje veliki problem koji je ovu priču doveo u medije.
Zvalo se policiju, hitnu medicinsku pomoć, ambulantu za COVID-19 u Pločama. U Rogotinu se nitko nije pojavljivao da bi nesretni Franičević u međuvremenu preminuo. Očevidci su kazivali da je imao bolove u prsima i da je kašljao.

- Dok se uspostavljala veza sa nadležnim institucijama, naš je mještanin umro. Možda se to ne bi dogodilo da stvari funkcioniraju na pravi način. Korona ne poznaje zlatni sat i službe bi ubuduće trebale hitnije reagirati jer je ovaj put plaćena prevelika cijena. Ne želimo nikoga prozivati, samo neka se riješi problem - rekao je Krešimir Šunjić, dopredsjednik Udruge za očuvanje tradicijskih vrijednosti iz Rogotina, koja je o ovom problemu i alarmirala javnost.

Nesretnom Franičeviću prvi je u pomoć priskočio Nikica Žderić.

- Najprije se požalio mojoj majci da mu je loše. Zvao sam policiju pa Hitnu pomoć i objasnio im u kakvom je Vjeko stanju. Oni su mi dali broj Covid ambulante u Pločama, a nakon razgovora sa djelatnicom, dobio sam broj epidemiologa, kojeg sam trebao nazvati. No, susjed je u međuvremenu umro. Opet sam zvao policiju i Hitnu. Najviše mi je informacija davala gospođa iz Covid ambulante, koja mi je govorila kako da mu pomognem a brzo je reagirala i policija, rekao je Žderić, istaknuvši kako on nije taj dan primijetio da mu susjed ima zdravstvenih probleme.

Zavod za hitnu pomoć Dubrovačko-neretvanske županije odbacuje odgovornost vezanu za smrti Vjeke Franičevića iz Rogotina.

Ravnatelj Luka Lulić ističe da hitna medicinska pomoć u Pločama ima svu potrebitu opremu sa kojom bi izašli na teren u slučaju intervencije prema osobama koje su zaražene Covicom-19.

- Imamo i jedno dodatno vozilo u Pločama-kazao je Lulić.

Po njemu, greška je nastala u komunikaciji, jer su susjedi zvali policiju, a policija hitnu pomoć.

- Našem liječniku policajac nije rekao da se radi o hitnom slučaju već o infekciji koronavirusom. Zatim je liječnik izdiktirao policiji broj Covid ambulante da se tamo jave - kazao je Lulić, naglasivši zatim da je policija izvijestila liječnika na hitnoj da je čovjek u Rogotinu umro.

Nitko na press konferenciji u Dubrovniku nije znao gdje se sada nalazi tijelo pokojnika, niti jesu li naložene mjere samozolacije osobama koje su sa njim bile u kontaktu. Ravnatelj županijskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Mato Lakić ustvrdio je da preminuli u Rogotinu nije umro od infekcije koronavirusom već nasilnom smrću udarcem glavo od beton.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 14:49