StoryEditor
Hrvatskakomentar

Zašto je dr. Alemka Markotić podržala Kolindu Grabar-Kitarović i kako joj građani Hrvatske to nisu nimalo zamjerili

27. travnja 2020. - 21:36

Dr. Alemka Markotić podržala je Kolindu Grabar Kitarović. Na prošlim je predsjedničkim izborima snimila video poruku u kojoj HDZ-ovu kandidatkinju hvali zbog njezinog diplomatskog iskustva. Guranja sustava domovinske sigurnosti. I podrške koju je tadašnja predsjednica Republike dala stručnjacima na tom polju.

U doba prije korone ovo bi i bila neka vijest. Ravnateljica Zarazne, pa podržava predsjednicu. Tražile bi se HDZ-ove veze, lamentiralo o političkom kadroviranju, ispitivala pozadina njezinog napredovanja u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Danas, međutim, za to nikog nije briga. Da HDZ nije uklonio video sa interneta, pa ga onda – nakon što su mediji taj potez ismijali - vratio, oko čitave priče uopće se ne bi dignula nikakva prašina.

Razlog je jednostavan. Dr. Markotić je posljednja dva mjeseca pokazala da je prava osoba za posao koji obavlja. Prava osoba na pravom mjestu i u pravo vrijeme. U trenutku kada je Hrvatsku pogodila epidemija, ona je jasno i utemeljeno objašnjavala zašto je novi koronavirus opasan. I što sve treba poduzeti da se spriječi širenje zaraze.

Bez trunke politike, i bez ikakvih natruha sektašenja, ona je zastupala jedino i isključivo znanost. Onako kako je to svojedobno učinila dr. Alica Bauman iz zagrebačkog Instituta za medicinska istraživanja, kada je mimo volje tadašnje političke vrhuške 1986. godine prva u Jugoslaviji objavila istinu o Černobilu. Ili akademik Ivan Supek, osnivač Instituta „Ruđer Bošković“ koji se ustrajno i argumentirao borio protiv atomske bombe.

Dr. Markotić pritom je uspjela napraviti pravo malo čudo: postigla je da ljude uopće nije briga koje je ona političke orijentacije. Je li joj draža ova ili ona stranka. Sudjeluje li u slobodno vrijeme u Hodu za život ili se penje na Himalaju. Nije ih briga ni što misli o ustašama i partizanima, Titu i Tuđmanu, zvijezdi petokraci ili ušatom „u“. Svim onim temama oko kojih se tako ustrajno svađamo zadnjih 30 godina.

Niti ih je briga, niti bi joj to, i da znaju istinu, zamjerili.

Građani su dr. Markotić doživljeli isključivo kao stručnu osobu. Jednu od ključnih za obranu Hrvatske od virusa. Svojom je odlučnošću i odmjerenošću zaslužila njihovo povjerenje. Vjernica je, a podržavaju je i ateisti. Znanstvenica je, a ne usude se dirnuti je ni desničarski radikali, oni za koje je virus izmišljotina, a borba protiv epidemije samo predstava za zatupljenu javnost.

Otkad je gledamo na malim ekranima, uvjerila nas je da u svijetu surove epidemije nema mjesta za uskogrudno strančarenje. Nego samo i isključivo za znanost.

Zahvaljujući između ostalih i njezinom radu Hrvatska danas ima jednu od najnižih stopa smrtnosti u Europi.

U svijetu poharanom epidemijom cijeni se rezultat.  Dr. Markotić ga ima, i zato su joj građani Hrvatske spremni sve oprostiti. Pa i to što je podržala predsjedničku kandidatkinju koja je – uglavnom zahvaljujući vlastitim pogreškama – unaprijed bila osuđena na poraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 18:06