StoryEditor
Hrvatska'kao bos po trnju'

Zašto bi Bandićev odlazak s gradonačelničke funkcije bio potpuno glup potez? Niz je argumenata protiv njega, ali jasno je što mu je glavni i osnovni cilj...

Piše Marina Karlović-Sabolić
10. rujna 2019. - 18:34
skupstina9-040919

Najvažnije je da je čovjek zdrav.

Tim je riječima Milan Bandić prokomentirao vijest po kojoj je sve spremno za jedan od najzvučnijih manevara u povijesti hrvatskog višestranačja: on će dati ostavku na mjesto zagrebačkog gradonačelnika, a potom se kandidirati za predsjednika Republike.

Nije, dakle, ni potvrdio, ni demantirao najnoviju naslovnicu Nacionala, koja spekulira upravo o takvoj mogućnosti. I dok se nad tom informacijom jednako iščuđavaju najbliži Bandićevi suradnici, kao što je i ismijavaju njegovi politički protivnici, zagrebački gradonačelnik očito uživa u poklonjenoj medijskoj pažnji.

Bandićev jedini, glavni i osnovni cilj je izbjeći da se ponovno nađe iza rešetaka. U aferi štandovi - onoj u kojoj ga je USKOK teretio da je Željki Markić mukte dodijelio štandove za prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog zakona – Bandić je oslobođen.

U onoj drugoj, važnijoj, težoj i realno po Bandića puno opasnijoj – onoj vezanoj za aferu Agram - prošlog ga je tjedna izravno teretila ugledna hrvatska neurologinja Vida Demarin.

Tijekom svoje 19 godina duge gradonačelničke karijere Bandić napravio je povukao niz krivih poteza. No, davanje ostavke na mjesto zagrebačkog gradonačelnika, a potom i kandidatura za predsjednika Republike definitivno bi zaslužila titulu najgoreg među njima.

Prvi i osnovni razlog za takav zaključak je što bi Bandić davanjem ostavke na gradonačelničku funkciju ostao potpuno nezaštićen. Kao što je to onomad svojim primjerom pokazao Ivo Sanader.

U vrijeme kada je bio hrvatski premijer, Sanader je u zemlji bio, slikovito govoreći, gospodar života i smrti. Čim se povukao, sezona lova na njega je otvorena. Slična se paralela može povući i sa Bandićem.

Dok je „u sedlu“, dok gospodari proračunom većim od 10 milijardi kuna i dok zvecka „žetončićima“ na kojima buja Plenkovićeva većina u parlamentu, on može nešto ušićariti. Kada podnese ostavku na fotelju zagrebačkog gradonačelnika, on gubi sve: i moć, i utjecaj, i novac.

Drugi razlog je potpuno prozaične prirode. Ako se želi kandidirati za predsjednika Republike, može to učiniti i bez da se odrekne funkcije gradonačelnika. Tako je, uostalom, napravio i 2009., kada se, nakon odlaska Stjepana Mesića, uključio u predsjedničku utrku.

Ništa ne gubi, a nešto možda može i dobiti.

Treći je razlog praktične naravi. Za razliku od 2009., kada je iza njega i njegove predsjedničke kampanje stajao moćni Ivica Todorić, Bandić danas nema mecenu dovoljno bogatog da na svojim leđima iznese financijski zahtjevne izbore.

Četvrti je razlog vezan uz realne odnose snaga u politici. Birači Bandića, unatoč svim marifetlucima, vide na mjestu gradonačelnika najvećeg grada u zemlji. Ali ne ni na jednog drugoj poziciji u Hrvatskoj. Na parlamentarnim izborima njegova je stranka dobila tek jedan mandat. Na nedavnim EU izborima nije se našla ni blizu izbornog praga.

Birači ga ne vide niti na predsjedničkoj poziciji. Prije deset godina, kada je bio u naponu snage, Bandić u prvom krugu predsjedničkih izbora nije osvojio niti 15 posto glasova. Danas bi bio daleko čak i iza tog rezultata. Drugim riječima, da se kandidira, Bandić bi se proveo kao bos po trnju. I doživio potpuno politički fjasko. Uz Kolindu Grabar Kitarović i Miroslava Škoru, Bandić u predsjedničkoj utrci jednostavno nema što tražiti.

Peti razlog je pragmatične naravi. Danas je Bandić pupčanom vrpcom vezan uz HDZ. U Zagrebu svoju većinu drži uz pomoć HDZ-ovih vijećnika. U Saboru sekundira Plenkoviću u bildanju HDZ-ove većine. Njemu, dakle, nije u interesu da HDZ izgubi izbore. Nijedne, pa ni one predsjedničke.

Ali mu je zato u interesu da podgrijavanjem priče o vlastitoj kandidaturi, novome Tuđmanu i lupanju šakom o stol nešto ušićari za sebe.

Pogotovo u vrijeme kada se pravosudni obruč steže oko njega.

I kada su šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima doista - minimalne.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 18:09