StoryEditor
HrvatskaGORČINA U KONAVLIMA

‘Zar se ovo zaista događa?!‘ Jedine medicinske sestre u cijeloj zemlji kojima je smanjena plaća govore za ‘Slobodnu‘: Osjećamo se poniženo

3. travnja 2020. - 13:08
Joško Ponoš/Hanza Media

Na elektronskoj sjednici Općinskog vijeća održanoj prošlog tjedna, Općina Konavle je smanjila plaće svojim dužnosnicima i zaposlenicima, komunalnim tvrtkama i javnim ustanovama.

Izglasana je i odluka o 30-postotnom smanjenju plaće općinskog načelnika i njegovog zamjenika te su se svi vijećnici, jednoglasnom podrškom, do daljnjega odrekli vijećničke naknade za rad u Općinskog vijeću.

Za 30 posto smanjena je plaća službenika i namještenika u općinskoj upravi, međutim, plaće su umanjene i zaposlenicima Javne vatrogasne postrojbe Konavle te Doma za starije i nemoćne Konavle, i to za deset posto.

Za takvu odluku, šest sestara i 12 njegovateljica Doma u Konavlima, doznalo je iz medija i malo je reći da su razočarane. Brinu od 80 korisnika, a zbog situacije s koronavirusom, trenutno su podijeljene u dva tima s po tri sestre i šest njegovateljica. Kako su nam pojasnile, prema novom rasporedu od 23. ožujka, 14 dana rade 24 satno dežurstvo pa su dva tjedna slobodne, ali u slučaju da se kolegica razboli, moraju biti u pripravnosti i u svakom trenutku kada je potrebno, vratiti se na posao.

- Po svim našim saznanjima mi smo jedine medicinske sestre u Republici Hrvatskoj kojima su u ovoj situaciji smanjene plaće. Malo je reći da se osjećamo demoralizirano i poniženo, kao da smo od svih medicinskih sestara u državi mi najmanje vrijedne a radimo isti posao kao i ostale - kazale su nam djelatnice Doma u Konavlima.

image
Načelnik općine Konavle Božo Lasić
Nikša Duper/Hanza Media

Rekle su nam da za sada nemaju informaciju hoće li im dežurstva uopće biti plaćena i pripravnost da im se svakom trenutku, u slučaju potrebe, mogu naprasno prekinuti slobodni dani.

- Ovakav način rada je izrazito psihofizički težak, ali niti u jednom trenutku se nismo usprotivile takvom rasporedu jer smo svjesne da moramo maksimalno dati od sebe da zaštitimo korisnike doma. Radimo više nego ikada, a iz zahvalnosti nam je smanjena plaća - požalile su nam se djelatnice Doma.

Poručile su da je njihov poziv takav da im u ovakvim trenucima obitelji nisu prioriteti u njihovim životima nego upravo oni zbog kojih su zaposlene u Domu Konavle, ugrožena i starija životna populacija.

- Malo je reći da cijele sebe dajemo u ovaj posao te ga s velikom ljubavi, odgovornosti i pažnjom obavljamo, a da ne govorimo da nitko od nas ne zna razvoj cijele situacije vezane za koronavirus te kakvu sudbinu nosi budućnost za nas sestre Doma Konavle. Nemamo mogućnost rada kod kuće, nego moramo biti itekako prisutne te psihofizički zdrave osobe koje će znati vladati situacijom u slučaju onog lošeg scenarija, a to je da virus dođe u našu ustanovu - upozoravaju zaposlenice Doma za starije i nemoćne.

Vele da su svojim znanjem, iskustvom i vještinama uz pomoć ravnateljice te uputama koje su dobile, na vrijeme poduzele sve mjere prevencije te se zajedno sa ostalim dijelom kolektiva ponašaju odgovorno i provode nove mjere. Već neko vrijeme ukinute su posjete u domovima za starije i nemoćne, pa im je stuacija tim teža.

- Naši korisnici moraju dobiti svu skrb kakvu su dobivali i prije pandemije koronavirusa, što i sami očekuju, a posebice njihove obitelji koje su trenutno odvojene od svojih roditelja, baka, djedova... Puni razumijevanja i korisnika, i obitelji, na sebe smo preuzeli još jedan dodatni teret kako bi im olakšali ovaj period zabrane posjeta, svakodnevno se javljamo obiteljima, raznosimo sve potrepštine koje obitelj donosi na dnevnoj bazi te pokušavamo razgovorom i s jednima i drugima maksimalno im olakšati trenutnu razdvojenost - pričaju nam razočarane djelatnice.

Poručile su kako smatraju da daju svoj maksimum od prvog dana otvaranja Doma i nastavit će ga davati, jer je to njihov poziv kojeg su odabrale.

- To se može zaključiti prema popunjenosti doma, listi čekanja i rezultatima rada doma, jer dobar glas daleko se čuje - zaključile su naše sugovornice.

Iz Općine bez odgovora

Za komentar smo jučer upitali Općinu Konavle, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Uz sve navedene rezove koje su usvojili na elektronskoj sjednici, zanimalo nas jesu li mogli izbjeći smanjenja plaća zaposlenicama Doma za starije i nemoćne Konavle i djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe.

Također, upitali smo i koliko će Općina uštedjeti na smanjenju plaća djelatnica u Domu, a koliko u na smanjenju plaća Javne vatrogasne postrojbe Konavle te gdje će se sredstva usmjeriti.

Djelatnicima koje se brinu o najugroženijoj populaciji tijekom pandemije koronavirusa, najavljeno je da će već za ožujak na račun sjesti umanjena plaća. Zanimalo nas je i je li to točno i je li riječ o privremenoj mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 09:52