StoryEditorOCM
HrvatskaDONOSI UREDBU O KLASIFIKACIJI RADNIH MJESTA U DRŽAVNIM SLUŽBAMA

Zaposlenje dobiva 1500 prvostupnika

Piše PSD.
9. srpnja 2008. - 22:03

Vlada će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu o klasifikaciji radnih mjesta u državnim službama, na temelju koje će u ovim službama i državnoj upravi posao dobiti oko 1500 prvostupnika!

Za prvostupnike je predviđeno od 80 do 100 različitih zanimanja. Oni će se zapošljavati na zanimanjima, primjerice, kapetana ispostave lučke kapetanije, voditelja smjene carinske ispostave, stručnih suradnika u Inspektoratu ili Carini, na poslovima viših referenata na sudovima i slično, viših informatičkih referenata, policijskih tehničara i drugih mjesta u vojsci, ali i zdravstvu, biotehnologiji…

Pretpostavka je da će od toga broja samo njih 110 biti zaposleno u državnoj upravi. Najavio je to u srijedu Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, na konferenciji “Bolonjski proces” – ulaznica za uspješnu karijeru”.

Ministar je kazao kako će u idućih šest mjeseci s naših sveučilišta izići prvih devet tisuća prvostupnika, dakle prve generacije studenata koji studiraju po Bolonjskom procesu i koji su nakon završetka trogodišnjeg studija stekli prvi stupanj “titula” po Bolonji.

Procjena je da će njih 30 posto nastaviti studij na diplomskoj razini, a ostali će dospjeti na tržište rada. Među njihovim prvim poslodavcima, zahvaljujući uredbi, bit će država.

 - To ne znači da država spašava Bolonjski proces ili da otvaramo posebna radna mjesta. Zapošljavamo ih u skladu s potrebama, i to prema novim, bolonjskim stupnjevima koji su dostatni za ta radna mjesta – tvrdi ministar Primorac.

Nespremnost našega tržišta rada za završene studente po Bolonji i bojazan da poduzeća uopće neće znati gdje mogu zapošljavati prvostupnike, činjenica je na koju su ponovno upozorili stručnjaci na konferenciji.

No, da se stvari mijenjaju najavio je i predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić, koji je kazao kako je njegovo poduzeće upravo počelo novu sistematizaciju radnih mjesta kako bi zaposlili prvostupnike. Oštra najava otišla je i prema fakultetima i sveučilištima, koji određuju upisne kvote u koje Ministarstvo nema utjecaja.

M. Cvrtila / EPeha

Hvatanje priključka s EU-om

Hrvatska do 2018. planira imati oko 26 posto visokoobrazovanih osoba, što je prosjek EU-a, najavio je ministar Primorac. Još 2001. godine imali smo 11 posto osoba s VŠS-om i VSS-om, a 2008. godine taj je broj dosegnuo 16 posto.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 01:48