StoryEditor
Hrvatskanacionalni stožer

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 508 novih slučajeva zaraze, preminulo sedam osoba. U Zagrebu opet oboren rekord, evidentiran 201 novooboljeli

Piše PSD, Hina
11. listopada 2020. - 10:02
Red za testiranje u zagrebuSrđan Vrančić/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježeno je 508 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2818. Među njima je 384 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminulo je 7 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 20440 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 324 preminulo, ukupno se oporavilo 17298 osoba od toga 345 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14363 osoba.

Do danas je ukupno testirano 358 515 osoba, od toga 4989 u posljednja 24 sata, navode iz Nacionalnog stožera.

---------------------

Zagreb je ponovno zabilježio rekordan broj novih zaraženih osoba.

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata testirane su 974 osobe na SARS-CoV-2, od kojih je kod 201 utvrđena bolest, a za 356 osoba izrečena je mjera samoizolacije, priopćeno je u nedjelju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Među njima 64 novooboljele osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, 98 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, a kod tri osobe moguće je izlaganje u zdravstvenom sustavu, kaže se i dodaje da je kod pet osoba moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a jedna je osoba doputovala iz BiH.

Također, kod jedne osobe je mogući uzrok izloženost na vjerskom okupljanju, kod tri izloženost na sportskim aktivnostima, a kod sedam osoba tijekom izlazaka.

Četiri su novooboljele osobe strani državljani, od kojih je jedna osoba iz azila, kaže se i dodaje da je obrada za 15 osoba još u tijeku.

Nije bilo pozitivnih korisnika niti djelatnika domova za starije osobe na području grada Zagreba, no tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod šest učenika osnovnih škola te osam učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 64 učenika i jednog nastavnika osnovnih te 155 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalaze 24 osobe.

Podsjetimo, ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar najavio je jučer da će, uz maske na otvorenom, predložiti da u Zagrebu ugostiteljski objekti rade do ponoći.

"Brojke su zabrinjavajuće, daleko od toga da nisu, duboko sam nesretan", rekao je Šostar za HRT Dnevnik.

Dodao je kako je u petak bio u gradu i vidio stotinjak mladih bez maski, u kafićima, na cesti napomenuvši kako će "sasvim sigurno barem 5 do 10 njih biti pozitivno".

"Trenutačno je dosta oboljelih među mladima i osobama između 40 i 60 godina. Kad 'preskoči' na starije, a u Zagrebu je gotovo 20 posto starijih od 65 godina, morat ćemo puniti i 'Zaraznu' i 'Dubravu' te možda otvarati nove kapacitete", rekao je Šostar izražavajući zabrinutost zbog moguće popunjenosti kapaciteta tih zagrebačkih bolnica.

Za Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kaže da nije još do kraja puna, a i da "u 'Dubravi' prof. Vukšić dobro sve vodi te da imaju dovoljno kreveta".

Izvijestio je da je i Tomislavac aktiviran kao karantena.

Šostar je jučer rekao kako je među novozaraženima i 29 studenata iz Španjolske koji su se međusobno družili.

"Ne znam je li netko došao zaražen ili su se ovdje zarazili. Većina njih je u privatnom smještaju, ali su danas prebačeni na 'Tomislavac'", rekao je.

Najavio je da će u nedjelju doraditi mjere i da je ideja da se predloži nošenje maski i na zatvorenom i na otvorenom prostoru.

"Vidimo da ima ljudi u javnom prijevozu koji ne nose maske, ljudi u prodajnim centrima na hodnicima ne nose maske, kao da u hodnicima nema virusa. Nijemci, Šveđani, Francuzi pa čak i Talijani nose maske", upozorio je.

Rekao je i kako će predložiti da se ujednači radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata. "Sada imamo strašne gužve i mislim da je primjereno da do rade do ponoći", dodao je.

Za nadolazeći blagdan Svih svetih i gradski prijevoz prema grobljima rekao je kako Zagreb nema tisuću autobusa i da su spremni za oba scenarija ovisno o situaciji.

"Ako ipak prijevoza bude, bit će obavezan razmak onih koji čekaju, svi će morati imati maske koji čekaju i koji ulaze u autobuse, i neće se puniti više od pola autobusa", najavio je.

Na pitanje hoće li, ako brojke budu još veće, predložiti da se uvedu kazne za one koji ne poštuju mjere, Šostar je odgovorio kako se nada da će biti dovoljno razuma u ljudima, ali da je ta odluka na Stožeru civilne zaštite RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 12:01