StoryEditor
HrvatskaNa prvoj crti

Vozači zbog ‘korone‘ pucaju po šavovima: danonoćno čekaju na granicama, smrzavaju se, nemaju maske i kada završe smjenu ne mogu se vratiti obiteljima!

26. ožujka 2020. - 07:57
Davor Pongračić/HANZA MEDIA

Vozači već pucaju po šavovima, ovo sve što je određeno do sada treba zahvaliti, snazi, volji i želji tih ljudi. Prema njima treba postupati ljudski, otvoriti im najbolje hotele, ako treba, evidentirati ih i dati im nagradu - upozorava Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata Hrvatskog vozača.

Kao jedno od najizloženijih zanimanja, vozači su osim pod konstantnim fizičkim naporima, dodatno i psihički opterećeni jer nakon iskrcaja robe umjesto kući idu u centre koji su za to određeni. Uredbom Stožera CZ su dobili mogućnost da ako žele raditi nakon iskrcaja robe ne smiju ići kući već u centre koji su organizirani u svakoj županiji. Ako idu kući, moraju biti 14 dana u samoizolaciji za raditi dalje.

- To je jako nezgodna situacija, svakodnevno primam javljanja vozača koji imaju sve manje snage. Mislimo da je mjera da idu u centre strašan pritisak na njih. Ne smije ih se odvojiti od svojih i očekivati da će odrađivati te teške poslove. Na svim društvenim mrežama su poruke “ostani doma”, a njima je zabranjen odlazak doma.

Mogu birati ili ostati kod prijevoznika za kojeg rade, ako on ima smještaj, ili otići u tzv. centre. Svaka županija ima svoj centar tj. objekti za smještaj, uglavnom se radi o privatnim pansionima, ali oni su nekad kilometrima od mjesta istovara. U tim slučajevima vozačima se odmor svodi na kabinu vozila - kaže naš sugovornik.

Pitali smo ga žale li mu se članovi sindikata kao ih pogađa što ima trgovina koje zabranjuju vozačima nakon istovara robe da uđu u prodajni prostor kupiti potrebne proizvode zbog straha od infekcije.

- Ima svakakvih slučajeva, ali mislim da se sve može riješiti na jedan ljudski način jer je situacija osjetljiva zbog ugroze od zaraze. Dodatnu problem vozačima je što, ako ne mogu kupiti ništa u trgovini, onda ovise o benzinskim postajama koje su dosta skuplje, a nisu ni opremljene prehrambenim i ostalim artiklima kao trgovine.

Slažemo se da dostava treba i dućani su puni kao što nikada nisu bili. Mislim da Alen Gospočić, pomoćnik ministra prometa, koji je član Stožera, nije napravio ništa konkretno. Mi smo mislili da će netko s ljudske strane pogledati na vozače. Trebamo kompetentne osobe koje imaju ljudskosti, ovi moji vozači nadljudskim snagama obavljaju posao, ali svatko želi biti s obitelji - ističe.

Nadodao je kako je cestovni prijevoz na koljenima, živi se od dana do dana i oni nisu u stanju stati s poslom. Nadalje, ističe kako je pitanje i šta danas prevoze, da li prevoze robu koja je nužno neophodna ili prevoze trupce od kojih će se raditi namještaj.

- Mi očekujemo da se nađe rješenje i pismeno smo s obratili uredu premijera i predsjednika te Stožeru da se ne postupa kako bi trebalo. zatražili smo da se nađe rješenje ili da se stane pred te ljude i objasni: bitni ste, vi ste nama od krucijalnog značaja, a ne ovako donositi odluke i kazati to je to - ogorčen je.

Situacijom nije zadovoljan ni Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge cestovnih prijevoznika kojeg smo također pitali komentar na probleme vozača pri ulasku u trgovinu gdje dovoze robu.

- Što na to reći? I običnim građanima se zabranjuje u trgovine bez maski, a nemate ih gdje kupiti. Svakodnevna je nekorektnost prema vozačima koji danonoćno čekaju po  graničnim prijelazima i smrzavaju se. Kada dođu na istovar, onda im se postavljaju pitanja, a odnedavno im se i ponegdje mjeri temperatura na ulazu u firmu.

Umjesto da ih se pohvali što se stalno izlažu  jer najviše su u kontaktu i prolaze zemljama gdje doslovno gdje stoluje virus. Želim još nešto obavezno reći: u ime cestovnih prijevoznika se zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima i graničnim policajcima na njihovim trudu - kazao je Kranjčec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 07:55