StoryEditor
HrvatskaSigurnost u prometu

Vozači oprez, jesen donosi maglu i kišu

Piše PR
20. rujna 2021. - 10:30

Završetak ljeta i promjena klimatskih uvjeta svim vozačima nameću obaveznu provjeru tehničke ispravnosti vozila zbog otežanih uvjeta na kolnicima

Nakon nesnosnih i često nervoznih ljetnih gužvi, u prvom redu zbog dramatičnog povećanja broja vozila zbog dolaska turista, sezone godišnjih odmora, povećanog broja motorkotača, kako na graničnim prijelazima tako i na državnim cestama, gradovima i naseljima u priobalju, početak jeseni donosi druge velike opasnosti i potpuno drukčije uvjete za sve sudionike u prometu.

Promjena na jesenske uvjete vožnje posebno težište tehničke ispravnosti baca na:

  • svjetla - dani se skraćuju, noći produžuju, bit će sve više potrebe za upaljenim svjetlima kako bi vas se vidjelo i kako bi vi vidjeli druge
  • pneumatike - kolnici su sve češće vlažni, a i kiše su sve učestalije zbog čega dubina utora na pneumaticima mora biti dovoljna kako bi osigurala pouzdanu odvodnju vode između gaznog sloja pneumatika i podloge kolnika
  • metlice brisača - oborine su sve češće, od metlica brisača će se očekivati da omoguće dobru vidljivost kroz vjetrobransko staklo
  • sustav ventilacije vjetrobranskog stakla - zbog povećane vlažnosti zraka i nižih temperatura, vjetrobranska stakla će se češće zamagljivati

Ne treba posebno naglašavati kako se strogim pridržavanjem pravila ponašanja i poštivanja prometnih znakova broj prometnih nesreća sasvim sigurno može smanjiti, ali nije naodmet ponoviti neke od ključnih stvari kojima možemo povećati sigurnost na cestama. Jedan od ključnih razloga povećanog broja prometnih nesreća tijekom kišnih razdoblja jest smanjeno prianjanje pneumatika za podlogu zbog skliskih kolnika čemu se može doskočiti nizom praktičnih savjeta s kojima smo svi upoznati, ali ih nije naodmet ponoviti.

U prvom redu apeliramo na vozače da poštuju prometne propise i povećaju pozornost jer su kolnici skliskiji na dijelovima gdje ima otpalog lišća, najčešće uz rub kolnika.

Budite oprezni kod pješačkih prijelaza i kad mimoilazite pješake na kolniku jer kišobrani smanjuju preglednost pješacima.

Budite oprezni pri nailasku na velike količine nakupljene vode na cesti, odnosno lokve, koje često uzrokuju potpuno neprianjanje guma za podlogu i posljedice mogu biti katastrofalne.

Zbog toga, vozači:

  • Koristite sigurnosne pojaseve
  • Poštujte znakove ograničenja brzine, posebno u naseljenim mjestima i zonama gdje su škole i vrtići
  • Pješačkim prijelazima i križanjima se približavajte bitno smanjenom brzinom kretanja i povećanim oprezom
  • Izbjegavajte naglo kočenje i naglo zakretanje upravljača
  • Pazite na razmak do vozila ispred, budite oprezni i kontrolirajte retrovizore, posebno ako se krećete u kolonama

Isto tako, pješacima skrećemo pozornost da kolnik uvijek i bez iznimke prelaze po obilježenom pješačkom prijelazu ili da koriste pješačke pothodnike, da poštuju značenje svjetla na semaforu bez obzira na vremenske uvjete i da u uvjetima smanjene vidljivosti nose svjetliju obuću i odjeću, po mogućnosti s fluorescentnim i reflektirajućim detaljima.

Vožnja po magli zahtjeva dodatnu pribranost i pozornost jer se preglednost ispred vozila i oko njega, kao i sigurnost vožnje bitno smanjuje. Stoga, savjetujemo vozačima neka po magli, u uvjetima rijetkog prometa obavezno uključe stražnja svjetla za maglu, a u uvjetima gradskog prometa ih isključe kako ne bi iritirali ostale vozače.

Smanjite brzinu i vožnju prilagodite uvjetima otežane vidljivosti te pozorno pratite rubnu crtu, rub kolnika ili bankinu, vodeći računa da na cesti mogu biti pješaci ili biciklisti koji se teško primjećuju.

Na kraju, podvucimo još jednom kako je prvi i osnovni preduvjet sigurnosti na cestama vaša potpuna usredotočenost na vožnju potpomognuta različitim uređajima na vozilu čija apsolutna tehnička ispravnost a u ovom slučaju se to posebno odnosi na kvalitetne gume, čista i ispravna svjetla i besprijekorne uređaje za kočenje, jamči sigurnu vožnju.

Sadržaj je nastao u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 20:46