StoryEditor
Hrvatskazadarski osnovci povratak u Klupe opet ‘proslavili’ žestokim opijanjem

Votka kao voda: mortus pijane curice u Hitnu stižu iz - škole

Piše PSD.
10. rujna 2009. - 01:50

Nova školska godina u Zadru započela je neslavno: umjesto u školskoj klupi, učenik osmog razreda koji je tek napunio 14 godina, već drugog dana nastave zbog trovanja alkoholom završio je u bolnici na ispumpavanju želuca.

U stanju alkoholne intoksikacije, dječak je na Pedijatriju primljen oko podne, što znači da je piće konzumirao od ranog jutra, i to vjerojatno na prazan želudac. Srećom, sve je prošlo bez većih posljedica jer je na vrijeme dovezen u bolnicu gdje je zadržan cijeli dan.

Primio je infuziju i otpušten na kućnu njegu. Liječnike na zadarskoj Pedijatriji, gdje hospitaliziraju alkoholiziranu djecu mlađu od 15 godina, ovaj slučaj nije iznenadio. Štoviše, kako nam je potvrdio šef Pedijatrije dr. Darko Radman, maloljetnički alkoholizam na tom je odjelu postao masovna pojava, a dio djece bude i u stanju alkoholne kome.

Ostave ih na cesti

Šokantna je činjenica da su najčešći pacijenti koje dovoze na ispumpavanje djevojčice u dobi od svega 13 ili 14 godina, učenice zadarskih osnovnih škola koje, kaže Radman, piju puno više od dječaka.

- Strašna je scena kad vam na odjel dođe pijana curica koja ne zna za sebe, povraća, psuje na sav glas i nogama tuče medicinsku sestru ili liječnika dok joj se pokušava pomoći. Ta djeca više ne piju vino ili pivo, nego samo žestoki alkohol poput votke koja može zavarati odraslog čovjeka od sto kilograma, a kamoli neće njih od 13 godina - kaže Radman.

Najveći problem su sedmaši i osmaši koji ne prezaju ni pred čim da bi se dokazali ekipi.

- Često nam se događa da Hitna doveze dijete u teškom stanju za koje ne znamo ni tko je ni što je. Prijatelji ga ostave negdje da leži, nazovu Hitnu i pobjegnu, i ne razmišljaju kakva se tragedija može dogoditi. Kad ih dovezu na odjel, ponašaju se agresivno i bezobrazno, guraju se i ruše sve oko sebe, uopće se ne mogu kontrolirati. Nemaju srama, niti ih je briga. Najgore je što sve to moraju gledati mala dječica koja nam leže ovdje na odjelu - kažu na Pedijatriji.

Na sve to roditelji se u pravilu samo iščuđavaju i traže krivca koji je “natjerao” njihovo dijete da uzme alkohol. A bilo je i slučajeva da roditelji po tri dana nisu znali gdje im je 13-godišnja kći i da je na ispumpavanju.

Na opijate pozitivno 20 posto testirane djece!

Među djecom do 15 godina koju su na Pedijatriji testirana na narkotike, pozitivno na opijate bilo je njih čak 20 posto.

- Mi samo gasimo vatru i liječimo posljedice. Damo im bocu infuzije i pošaljemo ih kući. Ali uzrocima se nitko ne bavi. Imamo dva psihologa, ali to ni izbliza nije dovoljno kolike su nam potrebe. Ukratko, cijeli sustav je zakazao na toj djeci - zaključuje šef Pedijatrije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 13:18