StoryEditor
Hrvatskasjednica vlade

Plenković: Pomoć od 120 milijuna kuna već će danas biti isplaćena na račune. U subotu 2. siječnja bit će dan žalosti

Piše JL, Hina
30. prosinca 2020. - 12:17

Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima, a premijer Andrej Plenković zamolio je građane da budu oprezni s obzirom na pojavu lažnih računa za uplatu pomoći.

Premijer i ministri su na sjednici minutom šutnje odali počast poginulima u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

'Nakon još jedne tragedija koja nas je zadesila i u kojoj je poginulo sedam ljudi, izražavam sućut njihovim obiteljima i svim pogođenima. 26 osoba je ozlijeđeno, a ruševine se i dalje pretražuju. Donijet ćemo niz odluka vezanih uz ovaj potres, između ostalog odluku o danu žalosti 2. siječnja', kazao je premijer Plenković, prenosi Jutarnji.

Vlada će otvoriti račun državne riznice za sve one koji žele pomoći. 

'Ovo je prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svu svoju empatiju i veliko srce što se vidjelo i moglo osjetiti već jučer. Preporučujemo da sva ta pomoć ide strukturirano i organizirano putem Civilne zaštite i Crvenog križa kako bi pomoć došla i do najmanjeg sela pogođenog potresom. Pozivamo građane da budu oprezni jer se, navodno, već pojavljuju i neki lažni računi', kazao je Plenković.

Dodao je da je donesena odluka ukidanju propusnica na prostoru čitave Hrvatske, no zamolio je sve da se pridržavaju epidemioloških mjera jer se i dalje borimo protiv Covida-19.

'Uz ovo smo imali i niz aktivnosti vezanih uz obnovu Zagreba. Tijekom siječnja očekuju se pozivi kako bi se iskoristilo 683 milijuna eura koje smo dobili iz Europskog fonda solidarnosti. Hrvatsku će danas posjetiti i Janez Lenarčić, slovenski povjerenik nadležan za ovakve izvanredne situacije', kazao je Plenković.

'Na sjednici ćemo donijeti i odluku o preraspodjeli sredstava za zdravstvo. Imamo neutrošenih oko 600 milijuna kuna za tu namjenu', rekao je premijer.

Podsjetimo, nakon što je u utorak posjetio najpogođenija područja oko Petrinje, Gline i okolnih mjesta, premijer Andrej Plenković kazao je da će interventna pomoć od 120 milijuna kuna već danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije te istaknuo da slijedi velik posao u obnovi stradalih područja.

Dodao je i da će na sjednici Vlade donijeti odluku o otvaranju računa, preko kojega će građani moći dati svoj doprinos. 

Najviše je novca osigurano za Sisačko-moslavačku županiju - 100 milijuna, te po 10 milijuna kuna za Zagrebačku i Karlovačku županiju, rekao je Plenković istaknuvši snažnu političku potporu solidarnosti Vlade s pogođenim županijama i sugrađanima.

Premijer je uputio apel građanima koji prikupljaju pomoć za stradale u potresu, da svu materijalnu pomoć usmjere Crvenom križu i Civilnoj zaštiti, kako bi pomoć bila ravnomjerno raspoređena na sva pogođena područja.

Aladrović: Evakuirali smo domove za starije koji su bili u potrebi

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u srijedu da su evakuirali domove za starije i nemoćne u potresom pogođenim područjima koji su bili u potrebi, prije svega domove u Glini i Petrinji, a za korisnike su pronašli slobodne kapacitete u Karlovcu, Ozlju i Zagrebu.

"Što se tiče domova za starije i nemoćne i drugih ustanova iz domene socijalne skrbi, evakuirali smo sve one koji su bili u potrebi, prije svega dom za starije u Glini. Dio korisnika se našao u Zagrebu, dio u Topuskom", rekao je Aladrović novinarima uoči sjednice Vlade.

Što se tiče doma u Petrinji, evakuirani su korisnici u dio vojarne. Statičari će danas doći provjeriti stanje samog doma i nakon toga će se znati hoće li korisnici tamo biti zadržani ili će ih prebaciti na druga mjesta.

"Našli smo slobodne kapacitete što u Karlovcu, što u Ozlju i Zagrebu tako da sam siguran da ćemo sve zbrinuti na pravilan način", uvjerio je Aladrović. 

Božinović: Nemamo saznanja o pljačkama

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje ima li kakva saznanja o pljačkama napuštenih zgrada u potresom pogođenim mjestima rekao da su sve raspoložive policijske snage su na terenu. 

"Jutros sam se čuo s glavnim ravnateljem i o tome nema nikakvih saznanja. Policija će vrlo detaljno pratiti sigurnosnu situaciju", poručio je.

Fuchs: Na području Siska, Gline i Petrinje pet škola potpuno neupotrebljivo

Na području Siska, Gline i Petrinje nakon razornoga potresa potpuno je neupotrebljivo pet škola, devet će ih se moći popraviti, a trinaest će moći funkcionirati, rekao je u srijedu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavivši da će danas sa suradnicima obići to područje.

"Pet je škola kompletno neupotrebljivo, devet će se moći popravljati, ali su potrebne ozbiljne rekonstrukcije i imamo trinaest škola koje će moći funkcionirati", rekao je ministar Fuchs novinarima uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U Sisku je bez škole ostalo 3489 učenika, u Petrinji 1843, rekao je ministar.

"Sada će se tek točno vidjeti po školama i onda ćemo ići u organizaciju nastave", dodao je.

Malenica: Maksimalni napori da stradali u potresu dođu do dokumenata

Ministar uprave i pravosuđa Ivana Malenica izjavio je u srijedu kako će njegov resor provesti maksimalne napore da pomognu i osiguraju stradalima u potresu da dođu do dokumenata.

"Mislim da ćemo učiniti maksimalne napore da se tim građanima kojima su dokumenti nedostupni ili ne mogu do njih doći da im damo podršku i da im osiguramo da dođu do njih", rekao je Malenica uoči sjednice Vlade.

Dodao je kako će se to provesti besplatno.

"Što se tiče zgrada iz mojeg resora, zgrada stalne službe u Petrinji, Općinskog suda u Sisku već je bila porušena prvim potresom u ponedjeljak. Dodatno je porušena jučerašnjim potresom. Zatvor u Sisku pretprio je znatna oštećenja, zatvorenici su prebačeni u Zagreb u Remetinec", naglasio je Malenica.

Također je izvijestio kako je kaznionica u Glini pretrpjela određena oštećenja, i danas nakon sjednice Vlade odlaze u obilazak kako bi utvrdili razmjere štete. "Jedan dio zatvorenika iz Gline ćemo premjestiti drugdje", rekao je ministar Malenica.

Ćorić: Najveći dio kućanstava dobio struju, puknuća na vodovodu u Petrinji

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu da je najveći dio kućanstava na području Siska, Petrinje, Gline i okolnih mjesta koja su tijekom potresa ostala bez struje, tu struju dobilo, no upozorio je na nekoliko srušenih trafostanica, kao i oštećenja vodovoda u Petrinji.

Ćorić je uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) rekao da su jučer cijeli dan ekipe Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) i HEP-ODS-a bile na terenu, a da je najveći dio kućanstava koje su ostala bez struje jučer struju dobilo.

Međutim, istaknuo je Ćorić, postoji nekoliko srušenih trafostanica i tijekom današnjeg dana se radi na tome i nada je da će se to u najskorije vrijeme sanirati, što je i prioritet Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Inače, kako je upravo izvijestio HEP, njihovi radnici su jučer do 22 sata uspjeli vratiti opskrbu električnom energijom za oko 85 posto korisnika mreže u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Kada je u pitanju vodno-komunalna infrastruktura, naveo je Ćorić, vodovod u Petrinji trenutno bilježi štetu na oko sto mjesta, a vodno-komunalna poduzeća iz cijele Hrvatske su ponudila pomoć, a nekoliko njih će biti angažirano sljedećih dana kako bi se puknuća sanirala.

Povratak NE Krško oko 13 sati 

Ćorić očekuje i da će se Nuklearna elektrana Krško (NEK) danas oko 13 sati ponovo vratiti u rad.

Naime, iz NEK-a su jučer izvijestili da je nuklearka automatski zaustavljena nakon potresa i da je u sigurnom stanju zaustave.

Središte razornog potresa koji je jučer oko 12,20 sati zatresao Hrvatsku bio je 46 kilometara od Zagreba i devet kilometara zapadno, jugozapadno od Siska na području Petrinje, izvijestio je EMSC.

Potres magnitude 6,3 prema Richteru dogodio se nešto prije 12,20 sati na dubini od 10 kilometara, naveo je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), a procjenjuje se da ga je osjetilo šest milijuna ljudi.

Beroš: Nakon potresa evakuirano 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi

Nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije evakuirano je 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi uz poštivanje epidemioloških mjera, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu na sjednici Vlade.

Beroš je izrazio sućut obiteljima poginulih u potresu te zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima i drugim službama na svemu što čine za građane Petrinje, Siska, Gline i ostalih stradalih gradova i općina.

Teško stradale bolnice u Sisku i Petrinji imaju svu podršku Ministarstva zdravstva a gotovo svi hospitalizirani premješteni su u zagrebačke bolnice, naglsaio je ministar.

Istaknuo je kako je u tijeku izrada plana pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima Sisačko-moslavačke županije s obzirom na stanje u tamošnjim bolnicama.

Kad je riječ o situaciji oko koronavirsa, Beroš je rekao kako u proteklih tjedan dana ponovno bilježimo značajan pad broja novozaraženih i aktivnih slučajeva, koji se u odnosu na tjedan ranije prepolovio.

Bilježimo i blagi pad broja hospitaliziranih, a svijetli trenutak predstavlja dolazak cjepiva protiv covida-19 kao moćnog oružja protiv pandemije, rekao je.

"Svaki tjedan pristiže 17.550 doza Pfizerovog cjepiva što omogućuju cijepljenje približno 2507 osoba dnevno", dodao je Beroš.

Dosad su zaprimljene prve dvije dostave Pfizerovog cjepiva od 17.550 doza. Prva pošiljka imala je 9.750 doza te je u prva tri dana cijepljenja cijepljeno 7.864 osobe, od toga 5780 korisnika za starije i nemoćne te 1.633 zdravstvena radnika.

U utorak je zaprimljena druga pošiljka od 7800 doza koje su otpremljene u pet županija - Primorsko-goransku,  Zadarsku, Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku te Dubrovačko-neretvansku županiju.

Beroš je izvijestio i da je završio treći tjedan kolektivnog testiranja brzim anigenskim testovima u domovima za starije koji imaju ukupno 7973 djelatnika i 22.422 korisnika. 

Testirano je 5.492 (69 posto) djelatnika, a njih 247 ili 4 posto je bilo pozitivno, dok je među 4.304 testirana korisnika (19 posto) njih 498 ili 12 posto bilo pozitivno na koronavirus.

"Na kraju ove godine po zdravstveni sustav izazovne godine zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima na kolegijalnosti, profesionalnosti, sabranosti ali prije svega humanosti što je osnova liječničkog poziva. Ujedno zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomagali zdravstvenog osoblju u teškim trenucima borbe protiv  epidemije, osobito za vrijeme zagrebačkog i ovog s područja Sisačko-moslavačke županije", rekao je ministar Beroš. 

Pozvao je građane da se i nadalje pridržavaju epidemioloških mjera te podsjetio kako je građanima radi psihološke pomoći 24 sata telefonom dostupan Centar za krizna stanja Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Hrvatska psihološka komora uspostavila je i pružanje pomoći svima na potresom pogođenom sisačkom području, dodao je.

Vučković: Pomoći ćemo svim poljoprivrednim gospodarstvima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je izjavila kako će država pomoći svim poljoprivrednim gospodarstvima u obnovi proizvodnje, na područjima pogođenima jučerašnjim potresom.

Rekla je kako je savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede već počela popisivati sva nastradala gospodarstva, kojih je primjerice na području Sisačko-moslavačke županije oko šest tisuća.

"Imamo prve preliminarne podatke da su stradale neke farme, osobito svinjogojske. Tu su i štete na nekim šumarijama, osobito šumariji Glina", kazala je uoči vladine sjednice te dodala kako sada štetu treba precizno procijeniti.

Izvijestila je i o sinoćnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede vezanom za potrebnu pomoć.

"Imamo mjere koje su na raspolaganju, posebno iz Programa ruralnog razvoja, mjera koja se odnose na obnovu proizvodnih potencijala. Sinoć smo analizirali kriterije, pravilnike, pokušat ćemo sve maksimalno olakšati i ubrzati. Jedan takav natječaj je u tijeku, raspisat ćemo i drugi", rekla je Vučković.

"Pomoći ćemo svim poljoprivrednim gospodarstvima da obnove proizvodni potencijal", poručila je.

Na pitanje što bi poručila ljudima u područjima stradalim potresom koji ne žele napustiti svoj kraj, kazala je kako je država potpuno uz njih i da će im pomoći.

Hrvatske šume također stavljaju na raspolaganje svoje objekte, država će se putem svojih nadležnih tijela pobrinuti za sigurnost ljudi, kazala je.

Obuljen Koržinek: Štete su ogromne, neka kulturna dobra morat će se evakuirati

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u srijedu da su štete nastale na kulturnim dobrima ogromne te da će se neka od njih morati i evakuirati, istaknuvši da je sada najvažnije da se zbrinu svi ljudi, a nakon toga počet će popisivanje štete i priprema sanacije.

"Još od prekjučer smo u stalnom kontaktu s našim konzervatorima. Ogromne su štete, međutim procijenili smo da treba pričekati dan ili dva dok se zbrinu ljudi", rekla je ministrica uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Istaknula je da će neka kulturna dobra biti potrebno i evakuirati, napomenuvši da će danas u Ministarstvu kulture i medija biti donesena odluka o mogućim evakuacijama.

"Sisački muzej dosta je stradao, a do inventara brojnih crkava bit će jako teško doći", rekla je Obuljen Koržinek.

Prema preliminarnim podacima većini crkava srušio se krov, a onima koje su obnavljane nakon rata srušeni su zvonici, dodala je.

Napomenula je da su se dodatne štete dogodile i u Zagrebu te da se na karlovačkom području već počelo popisivati štete. "Međutim u ovom trenutku je najvažnije da se pomogne ljudima, da se prvo zbrinu svi ljudi, a nakon toga ćemo pristupiti i popisivanju šteta i pripremi sanacije", istaknula je.

"Jako je dobro sve dokumentirano jer to je, nažalost, područje koje je jako stradalo u Domovinskom ratu. Sve će se obnoviti samo se ljudski životi me mogu vratiti", rekla je Obuljen Koržinek.

Zahvalivši konzervatorima iz cijele Hrvatske i građevinskim tvrtkama koje se stavljaju na raspolaganje, napomenula je da je dobila i poruku od talijanskog ministra, "koji ima posebnu organizaciju u okviru civilne zaštite za pomoć kulturnoj baštini".

Na pitanje novinara hoće li se obnova financirati i iz europskih fondova, odgovorila je da se se sigurno sve pripremiti kao što se radilo prije devet mjeseci. "Pripremit ćemo prijavu za Fond solidarnosti, a pred nama je općenito razdoblje u kojemu zaista moramo promisliti i kako sve to obnoviti i omogućiti da ljudi nastave živjeti", poručila je ministrica kulture i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 06:49