Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hrvatska'ne odustajemo'

Više od 2000 nezadovoljnih prosvjetara pred Vladom: 'Ovdje je najjača reprezentacija Hrvatske. Premijeru, nemojte dovoditi u pitanje budućnost države, ispravite nepravdu!'

Piše Hina, JL
6. studenog 2019. - 13:31

NOVO 12:57 Prosvjed pred Vladom je završio.

---------

12:28 Na Markovu trgu govorio je i slovenski sindikalist Branimir Štrukelj u ime Europske konfederacije učitelja.

- Donio sam potpunu srdačnu podršku iz Europske konfederacije učitelja, u vašoj borbi za poštenu cijenu pedagoškog rada. U Sloveniji smo prošle godine napravili značajan iskorak u toj borbi, ne sumnjam da ćete i vi postići i više svojim štrajkašim pokretom. Ustrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada. Vi ne štrajkate zato što bi htjeli nešto posebno za sebe, već da se izjednačite sa drugima. Tražite samo to da vaš rad bude jednako ocijenjen s drugima s kojim se uspoređujete, poručio je Štrukelj.

- Hrvatska javnost i roditelji razumiju vaše zahtjeve da kvalitetno obrazovanje mogu imati ako se rad učitelja cijeni. Zašto je rad u obrazovanju manje vrijedan? Je li možda manje zahtjevan? Je li možda manje odgovoran, je li manje stresan? Je li manje važan za budućnost zemlje? Ja mislim da je najbitniji. Mi nismo dobili odgovora, a nećete ni vi jer nema pametnog odgovora. Hrvatski i slovenski političari se svađaju u mnogim stvarima ali jedna im je zajednička, oni ne shvaćaju koliko je uspješno obrazovanje važno za budućnost zemlje i građana. Vaša borba je opravdana i zato ćete uspjeti, rekao je, prenosi Jutarnji list.

----------

12:08: "Okupili smo se danas ovdje da pokažemo ovima koliko nas ima. Došli smo poručiti da ne odustajemo. Pitali su nas zašto smo odlučili odjenuti navijačka obilježja. Zato što je danas ovdje najjača hrvatska reprezentacija ikada", rekao je Branimir Mihalinec, prenosi Jutarnji list.

Predsjedniče Vlade, nemojte dovoditi u pitanje budućnost Hrvatske. Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. 17 dana ignorirali su vas, šutjeli su. Tek 18. dan počeli su pregovori. Čude se zašto smo u štrajku, čude se da nema razumnog razloga. Želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju. To je učinila Milanovićeva vlada, a ova vlada to želi zabetonirati. Umjesto da ispravi nepravdu, on je još i produbljuje. Zato mu poručujem, ta nepravda ne smije biti uklesana u kamen", rekao je Mihalinec.

---------

12:06 "Ne odustajemo! Vaše sudjelovanje govori više od tisuću riječi i zato ću samo reći - hvala! Hvala što ustrajete, što smo svi jedinstveni i što svakodnevnim radom doprinosi našoj boljoj Hrvatskoj", rekla je Ana Tuškan.

----------

11:34 Prosvjedna povorka stigla je na Markov trg.

---------

11:15 - Prosvjedna povorka se kreće Frankopanskom ulicom u smjeru Mesničke ulice.

- Mi nemamo slobodan dan, mi smo u štrajku, borimo se za naša prava. Novca ima, ali se ne želi udovoljiti zahtjevima prosvjete, odnosno ne želi se vrednovati učiteljski rad. Mi smo danas tu, hoćemo da nas vrednujete! Znamo što radimo, koliko radimo, znamo koliko imamo posla i van nastavnog procesa s učenicima i tu smo, nema odustajanja, rekla je profesorica tjelesne kulture iz Samobora.

Nadam se da je Vlada na tragu toga da bude objektivna i da nas plati. Mi nismo sretni što smo danas ovdje, to nije naš odabir, to je odabir Vlade. Nećemo biti s učenicima i raditi ono što volimo, dok Vlada ne ispuni ono što tražimo. Mi ćemo štrajk prekinuti sutra, ako nam daju 6,11 posto, dodala je, a prenosi N1.

--------

Članovi sindikata obrazovanja okupili su se u srijedu na Trgu Republike Hrvatske odakle kreću u prosvjedni hod do Markova trga, gdje će održati prosvjed kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

Na prosvjednom hodu pod geslom "6. 11. za 6,11 posto" okupilo se oko 2000 članova Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koji će prosvjedovati isped Vlade i Sabora na Markovu trgu.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet. Nose transparente na kojima piše "Ne napredovati znači nazadovati", "Kol'ko para, takav transparent", "Mi stvaramo, vi trošite" i opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama.

Povorka će proći Frankopanskom ulicom, Mesničkom, Strossmayerovim stubama do Griča, sve do Trga sv. Marka.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

#PROSVJED# VLADA# NASTAVNICI# UčITELJI# šTRAJK U šKOLAMA# SINDIKATI

Izdvojeno