StoryEditor
HrvatskaNAKON ŠTO SU GRAĐANI MASOVNO BOJKOTIRALI JEDINI SLUŽBENI ‘LIJEK’ PROTIV SVINJSKE GRIPE

VIRUS U PRORAČUNU Cjepivo ‘pokosilo’ 15 milijuna kuna

Piše PSD.
2. veljače 2010. - 14:48

Nije potvrđeno hoće li i tko će plaćati penale proizvođaču zbog otkazivanja 1,16 milijuna doza, a neslužbeno se spominje kako će to državu koštati čak šest milijuna eura

I onaj slabašni interes građana za cijepljenje protiv svinjske gripe nestao je i obiteljski liječnici čekaju naputak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome što će s neiskorištenim bočicama cjepiva. U desetak ordinacija u dalmatinskim gradovima, s kojima smo kontaktirali, potvrđeno nam je da u posljednja dva tjedna nitko nije niti zvao niti pitao za cjepivo.

Hrvatska je, podsjetimo, ukupno bila naručila 1,5 milijuna doza pandemijskog cjepiva za 70 milijuna kuna, međutim, zbog slabog interesa nedavno je otkazana narudžba od 1,16 milijuna doza. Od ranije dostavljenih 340 tisuća potrošeno je tek 20 tisuća cjepiva, što znači da je, s obzirom na to da jedna doza stoji 46,6 kuna, propalo čak 14,9 milijuna kuna.

Uz to, još nije potvrđeno hoće li i tko plaćati penale proizvođaču zbog otkazivanja 1,16 milijuna doza, a neslužbeno se spominje kako penali iznose čak šet milijuna eura.

- U našoj ordinaciji cijepio se nije nitko, ali ranije su ljudi barem znali nazvati i interesirati se oko pandemijske gripe i cjepiva. Međutim, čini se da to više nikoga ne zanima – kaže dr. Danijela Zekić, obiteljska liječnica iz Splita. Navodi kako su neiskorištene doze cjepiva protiv sezonske gripe Zavodu trebali vratiti do 1. veljače.

I dr. Karmen Frka-Šeparović i dr. Konstantin Živković, također iz Splita, potvrđuju da nikakvog interesa nema, a u njihove dvije ordinacije protiv svinjske gripe ukupno se cijepilo troje ljudi.

Propale doze

Ista je situacija i u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, gdje obiteljski liječnici također napominju kako za cjepivo nitko ne pita, te kako čekaju da vrate neiskorištene doze, kao i nekoliko otvorenih bočica, jer je, kako je poznato, u jednoj bočici 10 doza cjepiva.

Dalmatinski liječnici složni su u ocjeni da više i ne očekuju da će se itko cijepiti, što je i logično s obzirom na to da i Državni stožer za praćenje pojavnosti gripe potvrđuje da je protekli tjedan zabilježeno 574 oboljelih, što je najmanje u protekla dva mjeseca.

U Hrvatskoj je, podsjetimo, evidentirano oko 56 tisuća oboljelih od virusa H1N1, te 29 umrlih. Iz Stožera su priznali i kako je svinjska gripa svoj vrhunac u Hrvatskoj dosegnula sredinom studenoga, a zatim je kao i u većini europskih zemalja počeo opadati, što je prije gotovo dva mjeseca obznanio splitski epidemiolog dr. Mladen Smoljanović.

Međutim, tada su njegove tvrdnje iz Stožera demantirali. Dr. Smoljanović je bio u pravu i što se tiče broja umrlih - još je u studenom, na temelju stopa smrtnosti, predvidio da će u Hrvatskoj od posljedica infekcije virusom svinjske gripe umrijeti između 20 i 60 osoba, napominjući kako bi, s obzirom na visoku dostupnost zdravstvene zaštite, ta brojka trebala biti bliža donjoj granici.

Milinović: Stop novoj pošiljci

Zbog lošeg odaziva građana na cijepljenje, ministar zdravstva Darko Milinović najavio je kako će otkazati preostale doze cjepiva koje su naručene, a još nisu stigle u Hrvatsku.

Na upit je li moguće otkazati cjepivo jer, prema našim informacijama, to nije moguće prema ugovoru sklopljenom između Imunološkog zavoda i farmaceutske tvrtke ‘Novartis’, iz Ministarstva zdravstva nismo dobili odgovor. Također, nismo dobili odgovor niti hoće li se mijenjati preporuke za cijepljenje.

A.ŠANTEK

 

Sredina EU ljestvice

Hrvatska se s 29 preminulih kod kojih je potvrđena zaraza virusom H1N1, odnosno stopom od 0,64 umrlih na sto tisuća stanovnika, kako ističe dr. Smoljanović, svrstala na sredinu europske ljestvice.

Najlošiju statistiku ima Latvija sa stopom od 1,41, a, prema dostupnim podacima, najmanja smrtnost u Europi bilježi se u Belgiji (0,16), dok je europski prosjek 0,47 umrlih na sto tisuća stanovnika.

 

Novi val u veljači

Pozivam sve građane da se cijepe protiv pandemijske gripe jer je to besplatna, sigurna i neprocjenjiva zaštita od ove bolesti, rekao je infektolog prof. dr. Ilija Kuzman iz zagrebačke Klinike za zarazne bolesti dr. ‘Fran Mihaljević’ i član Stožera za gripu.

Kaže kako preporuke i dalje stoje i kako bi se građani trebali odazvati cijepljenju jer, iako je broj oboljelih u padu, u veljači se očekuje novi val oboljelih.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 08:57