StoryEditor

Vesna Pusić: Ova regija je za nas važna

Piše PSD.
2. rujna 2014. - 21:12
Suradnja država u regiji tema je o kojoj se intenzivno raspravlja u okviru Europske unije, što je za Hrvatsku "važno i dobro" jer u stabilnosti regije i gospodarskoj suradnji vidi i svoj interes, izjavila je u utorak na Bledu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknuvši da se ne slaže s onima koji smatraju da uključivanje pojedinih država iz regije u EU znači da su one "isključene" iz regije.

"Ova regija je za nas važna", istaknula je ministrica Pusić, dodavši da i Hrvatska i Slovenija koje su uključene u EU nisu samim tim "isključene" iz regije i da na tom području imaju i određenu odgovornost jer je riječ o kriznom području, a njihov je interes stabilnost.

"Postoje tendencije da se države iz regije ulaskom u EU iz nje isključe, ali ja sam uvjerena da to nije tako", rekla je Pusić dodavši da se od zemljopisne realnosti ne može pobjeći te da su zemlje iz regije, koje se uključe u EU, zapravo za regiju "dokaz da se može uspjeti".

"Naš je zadatak da malo po malo mijenjamo sliku o regiji", rekla je ministrica Pusić novinarima na Bledu, gdje će tijekom poslijepodneva sudjelovati u radu bledskog Strateškog foruma kojemu prisustvuje više od 500 sudionika iz 65 zemalja i na kojem će sudjelovati u raspravi na panelu "Budućnost zapadnog Balkana: kako postići uspješnu regionalnu suradnju".

Ona je podsjetila da je regionalna suradnja, o kojoj se razgovara u okviru današnjeg panela na Bledu, u zadnje vrijeme bila predmet više međunarodnih i regionalnih skupova, među kojima je nedavni sastanak u Dubrovniku regionalnih predsjednika te prije toga Croatia forum, također u Dubrovniku, ali i nedavna konferencija u Berlinu koju je organizirala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prije početka današnje rasprave na panelu, Pusić se sastala sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem s kojim je, kako je rekla, razgovarala o bilateralnim odnosima, stanju u regiji i krizi u Ukrajini. Pusić je novinarima na kratkoj konferenciji za novinare nakon susreta rekla da su kontakti sa slovenskim ministrom stvar kontinuiteta u međusobnim odnosima te da su odnosi Hrvatske i Slovenije dobri.

Upitana o današnjem susretu Erjavca s glavnim tajnikom stalnog Arbitražnog suda u Haagu na bledskom forumu, a riječ je o ustanovi u kojoj se odvija ad-hoc arbitraža Hrvatske i Slovenije o graničnom sporu, Pusić je rekla da u tome ne vidi ništa sporno ako se govori o odnosima s tim sudom, a ne konkretno o postupku arbitraže koji se odvija između dvije države, dodavši da će se s tajnikom stalnog arbitražnog suda u Haagu i sama sastati.

Što se tiče pitanja stare devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, Pusić je rekla da nedavna presuda Europskog suda za ljudska prava, koja je u sporu sa Slovenijom dala za pravo štedišama, ništa ne mijenja u stajalištu Hrvatske da se u okviru memoranduma iz Mokrica pokuša naći alternativno rješenje za to pitanje.

No, dok se to pitanje na alternativni način ne riješi, pred hrvatskim će se sudovima postupci protiv Ljubljanske banke nastaviti, pojasnila je, priznavši da u vezi "zaustavljanja" sudskih postupaka pred hrvatskim sudovima postoje različite interpretacije slovenske i hrvatske strane, ali dodavši da su, što se Hrvatske tiče, "jasne opcije" kako nastaviti s rješenjem tog pitanja.

Osim hrvatske šefice diplomacije u popodnevnoj panel raspravi na forumu sudjeluju i Ivica Dačić, prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova, državni tajnik u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Benedetto Della Vedova, savjetnik slovenskog predsjednika za pitanja vanjske politike Marko Makovec, državni tajnik za eurointegracije u crnogorskoj vladi Aleksandar Andrija Pejović te makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 01:24