StoryEditor
HrvatskaPrije i poslije

Već devet godina smo u EU, Jadranka Kosor komentira: ‘Kao da smo pokleknuli, umorili se, odustali od stvari za koje smo se borili…‘

Piše PSD
1. srpnja 2022. - 12:00

Jadranka Kosor za N1 je komentirala devet godina hrvatskog članstva u EU-u.

“Budući da sam bila na čelu vlade koja je završila pregovore i potpisala pristupni ugovor, uspoređujem entuzijazam prije i posije toga”, govori Kosor dodajući kako smo prije ulaska u Uniju imali više entuzijazma, vjere i rezultata nego što to imamo danas.

“Od 1. srpnja 2013. kao da smo pokleknuli, umorili se, odustali… Od nekih stvari za koje smo se borili, ali i popisali ih u pristupnom ugovoru”, kaže Kosor navodeći primjer Pelješkog mosta kao velikog projekta čija je realizacija bila moguća samo zato jer je Hrvatska članica EU-a.

“Zaprepaštena sam u nekim trenucima kako ne znamo koristiti mogućnosti koje nam pruža članstvo u obnovi Zagreba i Banije”, kaže bivša premijerka. Na pitanje što je uzrok tome, Kosor kaže kako nije uzrok to što nismo pripremljeni te da u državnoj administraciji imamo odlične ljude koji su iznijeli reforme koje je Hrvatska morala provesti da bi postala članica EU-a. “Mislim da se radi o nesposobnosti onih koji moraju upravljati procesima”, kaže Kosor za N1 dodajući da je tako u većini ministarstava i u izvršnoj vlasti, koja je najodgovornija.

Bivša premijerka kaže kako su sva postignuća rezultat pregovora o pristupanju, ali što se tiče Schengena i uvođenja eura “u ovom trenutku da vodim vladu, jako bih razmislila je li pravi trenutak početak sljedeće godine jer su se okolnosti promijenile”. “Ovaj trenutak nije najpovoljniji, situacija će do 1. siječnja biti ne bolja”, kaže Kosor dodajući da velik broj ljudi živi teško, a do početka godine će živjeti i teže.

“Svaka izvršna vlast treba, jer ona ima moć i novac, što više okupljati, kao što smo i mi činili u ono vrijeme”, kaže bivša premijerka dodajući kako kod pristupanja Schengenu treba voditi računa o tome da Hrvatska onda postaje zapadna granica Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 22:40