StoryEditor
HrvatskaJučer, danas, malo sutra

Uspon skladištara u HDZ-ovoj zemlji čuda: 2021. godina je tek počela, a već imamo izjavu koja neće imati premca u bedastoći

24. siječnja 2021. - 17:12
Samir Hodžić i danas bi dužio plavi trliš da na zadnjim izborima nije glasno podržao HDZMatija Djanješić/Cropix

Godina nije čestito ni počela, a meni se čini da smo već dobili izjavu koja do isteka 2021. neće imati premca u kategoriji najveće bedastoće. Rečenica glasi ovako: "Susrećem se jako puno sa stereotipima vezano za moje obrazovanje." Osim što je nesumnjivo kvrgava, nezgrapna i neusmena, ova izjava na prvo slušanje možda i ne zvuči baš tako strašno glupo.

Da ju je izgovorio čovjek s nekoliko prestižnih akademskih titula, kojemu se okolina ruga da je kilavi, ženskasti štreber (jer tko je vidio pravoga muškarca da povija kičmu nad knjigom), možda bismo imali simpatija za njegove pokušaje pranja vlastitog imidža. Nije da mislim kako bi se itko trebao ispričavati zbog viška kvalifikacija kojima raspolaže, ali razumijem svačiju potrebu da se dopadne sredini u kojoj živi i radi. No, gospodin koji se požalio da je izložen stereotipima, nije polihistor i erudit koji na vrhu ormara u spavaćoj sobi drži cijelu kolekciju kartonskih tuljaca s diplomama uglednih sveučilišta. Obrazovanjem je strojarski tehničar, što će reći da je u svoje stručno usavršavanje investirao samo četiri godine srednje škole. To ga vjerojatno, pače sigurno, dovoljno kvalificira da bi, recimo, u bilo kojemu brodogradilištu mogao obavljati jedan iz široke game manualnih poslova. On, međutim, ovih dana ne prlja ruke ruzinom, nego uredskom prašinom koja je nalegla na dokumente posrnulog pulskog škvera.

Stručna pomoć

Radi se o Samiru Hodžiću, bivšemu skladištaru koji je rukopoložen za direktora tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856., što je dobar dio zainteresirane javnosti zbunilo, a neke, bogami, i šokiralo. Pa se sada signor direttore jada da se "susreće sa stereotipima". Kojima konkretno, to ne otkriva, ali možemo naslutiti da neki ljudi, zapravo mnogi, šire duboko uvjerenje kako nije dorastao zahtjevnome poslu koji mu je povjeren, jer nema – ni izbliza nema! – odgovarajućeg znanja. Misli li Hodžić kako je obrazovanje precijenjeno, kako poštenje i dobra volja mogu obilato nadoknaditi sve stručne deficite? Da, ali ne, jer ako se, ne daj bože, razboli, čvrsto vjerujem kako on ipak neće otići kod kolege skladištara koji je provjereno čestit i neobično entuzijastičan čovjek, nego će zatražiti pomoć kod specijalista nakićenog grozdom titula. Kao i svi normalni ljudi, rukovodit će se "stereotipom" da medicinsku pomoć treba potražiti od liječnika, a ne od armirača, konobara ili novinara.

Hodžić ne govori bedastoće zato što u njih vjeruje, nego zato jer nešto mora reći kad mu već novinari guraju krušku pod njušku. A što god kazao, reći će krivo, promašeno i suvišno. Naprosto, ne postoji nijedan ozbiljan razlog koji može opravdati imenovanje skladištara (s radnim iskustvom na poslovima redom: izbacivača, radnika na farmi pilića, bravara, kamenoklesara i brodocjevara) direktorom makar i ostataka nekadašnjeg velikog škvera. To se nikada i nigdje nije dogodilo, i moguće je samo u našoj zemlji čuda, gdje obrazovanje ne jamči ama baš ništa, ali zato javno iskazana pokornost vladajućoj partiji garantira ama baš sve.

Proročica boljeg sutra

Samir Hodžić i danas bi dužio plavi trliš da na zadnjim izborima nije glasno podržao HDZ. Bar je toliko pristojan da tu činjenicu ni ne pokušava zamagliti. Dapače, srdačno zahvaljuje svojim visokim političkim pokroviteljima, jednoj utjecajnoj istarskoj HDZ-ovki i premijeru osobno. Gospođa se zove Ilirjana Croata Medur, što će reći da joj je prva polovica prezimena ustvari manje prezime, a puno više statement (ostavimo sad po strani činjenicu što je sadržaj toga statementa trivijalno samorazumljiv). Svoju nesumnjivu moć gospođa ima zahvaliti sjevernokorejskim izljevima lojalnosti velikom vođi, kao što je, primjerice, ovaj posuđen s njezina Facebook profila i objavljen uoči izbora: "Dragi prijatelji, to bolje sutra garantira kontinuitet kojeg pruža Vlada predvođena gospodinom Andrejem Plenkovićem za kojega osobno tvrdim da je čovjek čistog obraza, velikog srca i čovjek koji zavrjeđuje priliku da našu zemlju dovede do cilja u kojem neće biti gorčine i neizvjesnosti, do cilja zbog kojeg će stanovnici naše Domovine imati osmjeh na licu."

Proročica boljeg sutra zauzela se, eto, da u tome futurističkom boljitku uživa makar Samir Hodžić ako već ne mogu svi nekadašnji radnici pulskoga privrednog kolosa. Tom gestom poslala je snažnu i nedvosmislenu poruku mladim naraštajima: lijepo je, djeco, voljeti knjige, ali je puno ljepše voljeti predsjednika HDZ-a. To je jedina i prava istina, a sve ostalo su stereotipi, dodao bi Samir Hodžić koji, inače, veli da brzo uči. Toliko brzo da je u 44 godine dospio završiti samo Tehničku školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 05:18