StoryEditorOCM
HrvatskaNEZADOVOLJNI (NE)UČINKOVITOŠĆU INSPEKCIJA, OSMISLILI OŠTRIJE MJERE U BORBI PROTIV ILEGALNE KONKURENCIJE

Udruga poslodavaca u graditeljstvu: Objavit ćemo imena tvrtki koje rade na crno

Piše PSD.
7. veljače 2011. - 22:56
Rad na crno u građevinarstvu poprima alarmantne razmjere i zato smo zatražili hitan sastanak s ministrom graditeljstva Brankom Bačićem kako bismo mu predstavili naš prijedlog zakona o sprečavanju rada na crno, jer postojeće zakonske mjere očito nisu dovoljne – kaže Zdenko Karakaš, direktor Udruge poslodavaca u graditeljstvu Hrvatske udruge poslodavaca, najavljujući, među ostalim, i objavljivanje imena tvrtki koje rade na crno i ne uplaćuju doprinose, odnosno plaće svojim zaposlenicima.

Dakle, građevinari su odlučili sami “uvesti reda” u svojem sektoru, ogorčeni razmjerima rada na crno, odnosno nelojalnom konkurencijom koja im, isplaćujući radnicima minimalce ili plaće “na ruke”, preotima i ono malo posla što je ostalo u sektoru koji i te kako osjeća posljedice krize gospodarstva.

Naime, procjenjuje se da je u tvrtkama koje se bave graditeljstvom u posljednje dvije godine bez posla ostalo više od 30.000 ljudi. Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da su građevinski radovi od siječnja do studenoga prošle godine umanjeni za 16,4 posto u usporedbi s istim razdobljem 2009. godine.

Nema vremena za čekanje

“Ljudi koji dolaze iz tvrtki koje su se ugasile ili su ostale bez posla u pravilu rade na sivom tržištu, i to nas dodatno ugrožava”, kaže Karakaš, napominjući da postojeći sustav inspekcija očito nije dovoljan.

“I zato se nadam da će nas ministar Bačić pozvati već sutra, prekosutra, nemamo puno vremena, moramo uvesti red što prije”, kaže Karakaš

Predlaže osnivanje posebne radne skupine, uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstva zaštite okoliša i graditeljstva, zatim sindikata te HUP-a i HOK-a, koja bi kontrolirala tko krši zakone i onda dala u javnost podatke o problematičnim tvrtkama i obrtima.

Za tvrtke koje ne poštuju kolektivne ugovore predviđa se i onemogućavanje sudjelovanja na natječajima za javnu nabavu.

“Pozdravljam objavljivanje imena onih koji rade na crno. Sve što je javno, to je i dobro”, komentira splitska građevinska poduzetnica Marina Wallner.

“Ne znam kako je drugima, ali inspekcije i te kako često obilaze naša gradilišta, katkad i nekoliko puta tijekom gradnje jedne jedine zgrade. Međutim, istodobno se zna dogoditi da nedaleko od naše novogradnje nikne zgrada bez ikakvih dozvola, obično su to manji objekti, kao, recimo, u slučaju jedne trokatnice na Žnjanu, što se tolerira zbog meni nepoznatih razloga”, kaže Wallner.

Uvjerena je da su inspektori “koncentrirani” na veće investitore, koji se ionako uglavnom drže zakona.

“Ja se ne bojim rigoroznijeg zakona, jer sam za sve što bi moglo dignuti društvo iz postojeće krize. Reda se ne treba bojati, jer to je ono što ovoj državi najviše nedostaje”, zaključit će Wallner.

hrvoje prnjak

BROJKE

16,4 posto iznosio je pad obujma građevinskih radova od siječnja do studenoga prošle godine, po podacima Državnog zavoda za statistiku

21,3 posto manji su ukupni rezultati u građevini tijekom 2010. u usporedbi sa 2008., koja važi za zasad zadnju godinu u kojoj su građevinarima ‘cvjetale ruže’


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 20:28