StoryEditor
Hrvatskadrama u susjedstvu

U Italiji pala vlada! Premijer najavio podnošenje ostavke, evo kako je došlo do te odluke

Piše PSD
20. kolovoza 2019. - 18:14
2019-08-20T140324Z_1594826027_RC15A320BE20_RTRMADP_3_ITALY-POLITICS.JPG

U Italiji je pala vlada. Premijer Giuseppe Conte najavio je podnošenje ostavke, javlja BBC.

Conte je najavom podnošenja ostavke preduhitrio najavljeno glasovanje o povjerenju njegovom kabinetu, 12 dana nakon što je to zatražio ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čelnik Lige, ključnog partnera u vladajućoj koaliciji koja se nedavno raspala.

"Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje", rekao je Conte u govoru u Senatu.

On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda vlastiti i interes svoje stranke".

Također ga je optužio da "izlaže zemlju ozbiljnom riziku", upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore.

Pokret pet zvijezda (M5S) i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasanju o povjerenju, zbog čega se nagađa o formiranju koalicije koja bi trebala marginalizirali Salvinija.

Salvini je u nedjelju navečer pozvao pristaše da prosvjeduju protiv takve mogućnosti i najavio da će  M5S i PD, kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi, moći sastaviti koaliciju samo 'preko njega mrtvog'.

Očekuje se da će M5S pokušati formirati vladu s oporbenom Demokratskom strankom, a ako u tome ne uspje, Italija bi već u listopadu ili studenom mogla na prijevremene izbore. Ipak, kako pojašnjava Politico, ovo zasad ne znači da Talijani automatski idu na prijevremene izbore jer je na predsjedniku države Sergiju Mattarelli da donese odluku o sljedećim koracima.

Ovo je bila 65. talijanska vlada, a potrajala je 14 mjeseci.

Izdvojeno